Отидете към основна версия

6 421 81

Украйна замразява войната, в НАТО се говори за корейски сценарий

  • украйна-
  • русия-
  • нато-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин-
  • война

Украйна може да започне да се възстановява и да надмине икономически Русия. Докато на хартия двете страни продължат да са във война.

Снимка: Facebook, Володимир Зеленський

Коментар за УНИАН на Олексий Ижак, ръководител на отдел в Националния институт за стратегически изследвания (НИСИ):

Никой не знае кога ще свърши руско-украинската война. И официалната позиция на нашите съюзници формално не се е променила: Украйна трябва да бъде подкрепена във военен смисъл, докато не е в състояние да преговаря с Руската федерация от позицията на силата.

Сега обаче, ако забавянето на американската помощ стане значително, европейската помощ ще бъде достатъчна само за да се гарантира, че Украйна може да удържи фронта с Русия, така че агресорът да не продължи напред. Но няма да е достатъчно да се деокупират големи територии.

Следователно, може би съюзниците на Украйна променят възгледите си относно подкрепата за нашата държава. След като съюзниците на Украйна разбраха, че войната преминава в позиционен етап, започнаха дискусии за вариант за замразяване на ситуацията. Самата Украйна призна, че е нужен технологичен скок на фронта, за да победи във войната.

Така че се говори за вариант, при който Украйна може да започне възстановяване преди края на войната, дори без да постигне деокупация на всички територии. След като съюзниците на Украйна разбраха, че войната преминава в позиционен етап, започнаха дискусии за варианта за замразяване на ситуацията. В САЩ от месеци се говори за такъв сценарий.

И най-вероятно „корейският сценарий“ се счита за най-реалистичен: когато няма решение на ситуацията, но военните действия спират за дълго време. Както е известно, Южна Корея и Северна Корея са две различни вселени. Едната държава е икономически гигант, докато другата тъне в мизерия.

Тази идея постепенно набира скорост сред съюзниците на Украйна. Но не бих казал, че темата за замразяването на войната вече е „на масата“ – тя все още се обсъжда. И всичко ще зависи от това какво точно може да демонстрира Украйна (на бойното поле). Позицията на нашите съюзници, които са склонни към идеята за замразяване на войната, може да бъде разрушена от успехите на украинските отбранителни сили на юг.

Следователно решение за евентуално замразяване на войната от партньорите на Украйна все още не е взето. Тази идея набра известна скорост поради различни фактори, но все още не е взето окончателно решение. Дали това ще се случи зависи от събитията през следващите месеци.

Според мен, ако Украйна демонстрира успешни операции, тогава теорията за замразяването на войната ще избледнее на заден план.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 50 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: