Отидете към основна версия

2 743 35

Нидерландия: Как Вилдерс предизвика политически земетръс

  • герт вилдерс-
  • нидерландия-
  • ес-
  • избори-
  • марк рюте

Избирателите показаха, че им е дошло до гуша от безотговорни политици

Снимка: БГНЕС/ EPA

Предсрочните парламентарни избори в Нидерландия завършиха с политическо земетресение. Десният популист Герт Вилдерс води с ясна преднина и дори се готви да стане премиер. Предварителните резултати сочат, че неговата Партия на свободата получава 36 места в 150-местния парламент – това е дори повече от прогнозните резултати.

За мнозинство ще са нужни поне три партии

На второ място е алиансът между Партията на труда и Зелените на Тимерманс, който получава 25 места. Едва трета е управлявалата дяснолиберална партия VVD на досегашния премиер Марк Рюте с 24 места. Партията на бившия християндемократ Питер Омцигт „Нов обществен договор, която беше основана едва преди няколко седмици, има 20 места. Това означава, че за съставянето на коалиционно мнозинство ще са необходими поне три партии.

Изборните резултати показват радикално отхвърляне на статуквото. Стана съвсем очевидно, че избирателите са крайно разочаровани от политически лидери, които демонстрират непостоянство или бездействие. Недоволството е породено и от това, че цялото средно съсловие и неговите проблеми бяха игнорирани.

Семействата бяха оставени на произвола на съдбата в условията на свръхскъп жилищен пазар, а дори и най-минималните реформи в областта на миграцията се оказаха невъзможни. Вместо да се сплотят в сегашните трудни времена, коалиционните партньори в Нидерландия се разграничиха едни от други. И сега плащат цената за това.

Предупредителен изстрел

Недостоен беше и спектакълът, показан от християндемократ, който през глава напусна старата си партия, за да основе своя, чието претенциозно име "Нов обществен договор" символизира политическия аутизъм, от който на много нидерландци им е дошло до гуша. Резултатът от изборите е предупредителен изстрел за Германия, а и за цяла Европа. Дали един премиер Вилдерс ще може да бъде спрян, зависи от способността на останалите партии да действат заедно.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: