Отидете към основна версия

6 695 238

НАТО предупреди: Москва не трябва да си повярва, че може да победи в тази война

  • нато-
  • русия-
  • украйна-
  • армия-
  • войници-
  • йенс столтенберг

Това, което не направим в мирно време, няма да бъде готово в случай на криза или война, каза началникът на логистичното командване на JSEC, генерал-лейтенант Александър Солфранк

Снимка: БГНЕС/ЕРА

НАТО предупреди своите членове, че твърде много бюрокрация възпрепятства движението на войски в Европа, проблем, който може да причини големи забавяния, ако избухне конфликт с Русия, предава Ройтерс.

"Времето ни изтича. Това, което не направим в мирно време, няма да бъде готово в случай на криза или война", каза началникът на логистичното командване на НАТО JSEC, генерал-лейтенант Александър Солфранк, пред Ройтерс в интервю, публикувано в четвъртък.

Съвместното командване за поддръжка и подпомагане на НАТО (JSEC) в град Улм в южната част на Германия започна да функционира през 2021 г. Неговата задача е да координира бързото придвижване на войски и танкове през континента, както и логистичните подготовки, като например съхранението на боеприпаси в Източния фланг на Алианса.

В резултат на нахлуването на Москва в Украйна през 2014 г. създаването на JSEC отразява оценката, че НАТО, след десетилетия на разведряване след Студената война, отново трябва да бъде готова за война в Европа, която може да избухне по всяко време.

Въпреки това, задачата за бързо разполагане на сили до размер на дивизия с около 20 000 войници, както и разполагането на боеприпаси, гориво, резервни части и провизии, стана по-трудно след Студената война.

Докато войските на НАТО и Варшавския договор в миналото са се изправяли едни срещу други главно в Германия, оттогава алиансът се е разширил с около 1000 километра (600 мили) на изток, умножавайки дължината на източния фланг на НАТО до общо около 4000 километра.

"Просторът на пространството, фактът, че не всички сили са базирани напред - всичко това означава, че Алиансът трябва да бъде бърз в преместването на войски от своите бази до правилното място на източния фланг", отбеляза Солфранк, добавяйки тази необходима подготовка .

"В разгара на войната в Украйна Русия изстрелва по 50 000 артилерийски снаряда на ден. Тези снаряди трябва да стигнат до гаубиците", каза той. "Така че трябва да създадете складове - за боеприпаси, гориво, резервни части и провизии.

В действителност силите на НАТО трябва да се ориентират в различни национални разпоредби, вариращи от предварителното известие, необходимо преди боеприпасите да бъдат изпратени, до допустимата дължина на военните конвои и профилактиката за болести.

"Имаме прекалено много разпоредби, но единственото нещо, което нямаме, е време", предупреди адмирал Роб Бауер, ръководител на военния комитет на НАТО. "Войната на Русия срещу Украйна се оказа война на изтощение - а войната на изтощение е битка за логистика."

Солфранк каза, че би искал да види "военен Шенген", зона за свободно военно преминаване, подобна на политическата Шенгенска зона, която позволява свободно движение в по-голямата част от ЕС.

НАТО не трябва да предизвиква грешни изчисления в Кремъл, създавайки впечатлението, че Москва може да има шанс да спечели, защото Алиансът не е подготвен, предупреди той.

"Трябва да изпреварим кривата. Трябва да подготвим добре сцената, преди да бъде приложен член 5", каза той, имайки предвид клаузата за колективна отбрана на НАТО, която на практика поставя Алианса във война.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 86 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: