Отидете към основна версия

5 642 41

Ръст на респираторните заболявания в Китай, но няма нов патоген

  • вирус-
  • пандемия-
  • китай-
  • коронавирус-
  • здраве-
  • петър марков-
  • патоген

Ръстът се дължи на вече съществуващи вируси и бактерии

Снимка: БГНЕС/ EPA

В Китай е отчетен ръст на респираторните заболявания. Това предизвика тревога по света, особено след пандемията от COVID-19, но според здравни експерти не става дума за нов патоген.

„Преди около седмица Китай докладва повишен брой на случаи на пневмония сред деца с белодробни заболявания. Паралелно с това, Международната мрежа за съобщение на инфекции също докладва за това. СЗО поиска от страната информация”, каза епидемиологът и преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина д-р Петър Марков в ефира на „Събуди се” по NOVA.

Според д-р Марков от докладваното досега не става дума за нов патоген, какъвто беше случаят с коронавируса отпреди три години. „Ако е така, нямаме повод за притеснение. Просто понякога въздушно-капковите инфекции започват малко по-рано от обичайното и са с по-висок пик”, каза още епидемиологът.

От американския Център за контрол и превенция на заболяванията посочват, че в Китай действително се наблюдава ръст на заболяванията, но не заради нов вирус. Ръстът може да се дължи на вече съществуващи вируси и бактерии, включително коронавирус, грип и респираторен синцитиален вирус.

Както китайското правителство, така и СЗО бяха изправени пред критики за липсата на прозрачност в първите дни на пандемията от COVID-19. Именно това е причината за съмнения какво се случва в Китай, но поне към момента няма информация да става въпрос за нов патоген.

Учени от света и американските здравни власти заявиха, че няма признаци за заплашителен нов патоген, посочва „Ню Йорк Таймс“. Въпреки това група републиканци призоваха президента Джо Байдън да забрани пътуването от Китай, за да се избегне пик на респираторни заболявания при децата. Здравните експерти посочват, че няма нов вирус, а ръстът на заболяванията се дължи на по-студеното време и излизането на Китай от строгия локдаун.

Световната здравна организация заяви, че Китай е споделил данни, включително лабораторни резултати от заразени деца, които не показват необичайни патогени. Тъй като страните по света постепенно премахнаха локдауна заради COVID-19, те са склонни да изпитват пикове на рутинни респираторни заболявания при деца. Децата в Китай са особено уязвими поради продължителността и тежестта на локдауна, защото при изолация тялото не се сблъсква с рутинните вируси и това може да отслаби отговора на имунната система.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 22 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания