Last news in Fakti

4 Декември, 2023 23:44 2 103 9

Митът, че след алкохол се спи по-добре

  • здраве-
  • сън-
  • алкохол-
  • пиене-
  • мит-
  • мозък-
  • човешко тяло

Алкохолът влиза в кръвта през стомаха и поема по два пътя - към черния дроб и към мозъка

Митът, че след алкохол се спи по-добре - 1
Снимка: Shutterstock

Това със сигурност е вярно: алкохолът ще ви помогне да заспите. В зависимост от това колко бири изпиете след работа, за да се отпуснете, първата половина от нощта може и да премине подобно на коматозно състояние.

Алкохолът влиза в кръвта през стомаха и поема по два пътя - към черния дроб и към мозъка. В мозъка на първо време причинява освобождаване на серотонин и допамин, което създава добро настроение. Чрез невротрансмитерите пък алкохолът може да ни успокои, но и да ни приспи.

Това обаче приключва след около четири-пет часа. След това сънят ни е осезаемо влошен и е възможно дори да се събудим през нощта. "Това е защото в тялото ни алкохолът вече се е разпаднал на ацеталдехид", обяснява гастроентерологът и изследовател на алкохола Хелмут Зайц. В мозъка ацеталдехидът предизвиква освобождаването на адреналин и кортизол - хормона на стреса, обяснява Зайц. "Това ни буди и не ни позволява да заспим отново."

Некачественият алкохол също влошава съня

Без значение дали е вино, бира или джин с тоник - всякакъв вид алкохол ще попречи на спокойния ни сън. Некачественият алкохол обаче може да влоши ситуацията. "Евтиното вино може да съдържа допълнителни съставки като ароматизатори, фузелови масла и мастни алкохоли", казва изследователят на алкохола Зайц. Те могат да предизвикат гадене и главоболие, които да продължат и на следващия ден.

Особено важно е количеството

Но дори и най-качествената и най-чиста водка се превръща в токсичния ацеталдехид. Огромният приток на адреналин и кортизол след това не ни събужда напременно, но нарушава т.нар. REM фази на съня. Доколко сериозно е това зависи по-малко от качеството на алкохола и повече от количеството. "Колкото повече алкохол сте изпили, толкова по-сериозни са нарушенията в REM фазите на съня през втората половина от нощта", обяснява Хенрик Остер, професор по невробиология от Университета в Любек. По правило качеството на съня се влошава чувствително от около 0,2 до 0,3 промила, казва Остер. Достигането на тези нива на алкохол в кръвта зависи от различни фактори: пол, ръст, тегло, празен или пълен стомах, прием на лекарства. Въпреки това може да се каже: 0,2 промила се достигат бързо, две чаши вино могат да са достатъчни.

Добър сън за добро здраве

REM фазите на съня (rapid eye movement, в превод: бързо движение на очите) се считат за активни фази на съня. При тях сънуваме и движим не само очите си, но и цялото си тяло. Как и защо сънуваме, все още е неразгадана научна загадка. Сигурно е обаче, че REM фазите на съня са от решаващо значение за нашето физическо и психическо здраве. При бебетата REM сънят съставлява голяма част от съня им - а това е важно за развитието на мозъка им. По време на тези фази се активират части на мозъка, които в будно състояние не са активни.

"Алкохолът потиска REM фазите на съня", казва Остър. Хората, чийто REM сън е редовно нарушаван, се концентрират по-трудно и страдат от проблеми с паметта. Според проучване от 2020 нарушаването на REM фазите на съня е свързано и с по-висока смъртност. Според изследователя на алкохола Зайц сънят е едно от първите неща, които забележимо се подобряват, когато някой се въздържа от алкохол. "Вие сте по-отпочинали, по-уравновесени и можете да се справите по-добре с деня. И това ще ви хареса."

Автор: Юлия Вергин


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    5 1 Отговор
    Доктор към пациент:
    - Пиете ли?
    -А има ли?
    Аз по принцип питам,рекъл доктора.
    -Аз по принцип не пия ,рекъл пациента.
    Та те така.
  • 2 да питам

    2 1 Отговор
    За алкохола ясно , ама за препаратите за вани как е ?! Може би , това е бъдещето ... Лягаш и правиш 3 в 1 на място , без да ставаш
  • 3 Име

    4 0 Отговор
    Да, докторът в белодробната - пушеше като комин - и се караше на болните - че е вредно.

    Алкохолът е социално явление, няма с какво да бъде заменен. Каква храна - повечето пиячи страдат от недоимък, като по този начин подтискат апетита.

    Виж - ако всеки има работа и е ангажиран със задачи, няма да става сутрин с алкохол в ръката.
  • 4 Шнапс

    4 0 Отговор
    Вчерашният рекордьор с 4,7 промила, не само че не е заспал, ами и кола е карал. При такава алкохолна интоксикация, дори и това, че е още жив, си е "неразгадана научна загадка".
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 градус

    0 0 Отговор
    ако беше вреден, нямаше да го измислят
  • 9 Шопендар

    0 0 Отговор
    Ако направиш забележка на някой че много пие,той ще ти извади десет аргумента,поне десет вица,поне десет причини,и пак ще си налее.е,вече няма да пие от чаша,а ще налива водката в бутилка с кола,все едно пие безалкохолно