Last news in Fakti

14 Ноември, 2023 23:34 3 396 13

Рекорден брой болни от туберкулоза. Каква е причината?

  • здраве-
  • бели дробове-
  • туберкулоза-
  • болест-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • сзо-
  • инфекция

Туберкулозата е втората най-смъртоносна инфекция в света

Рекорден брой болни от туберкулоза. Каква е причината? - 1
Снимка: Shutterstock

Около 10,6 милиона души са боледували от туберкулоза през 2022 г. Повечето от тях - 7,5 милиона, са били диагностицирани за пръв път. И това е важно, защото веднъж боледувал, рискът човек да се зарази повторно с туберкулоза расте.

Според Световната здравна организация броят на регистрираните случаи е рекорден. Организацията следи болестта от 1995 година насам. Възможно е увеличението да се дължи на забавянето на лечението в някои случаи заради пандемията от коронавирус. Търсенето на лечение по време на пандемията е било силно занижено за всички болести, различни от Ковид-19, казва д-р Рамия Анантакришнан, директорка на индийската неправителствена организация REACH. Поради мерките за изолация и карантина по време на пандемията много хора не са успели да се изследват за туберкулоза, казва лекарката: "Голям брой хора, които са имали извънбелодробна туберкулоза, също не са потърсили здравна помощ през този период.”

Какво причинява туберкулозата?

Туберкулозата е заразно заболяване, причинено от бактерията Mycobacterium tuberculosis. Тя се предава по въздушно-капков път. Обикновено заболяването засяга белите дробове, но може да засегне и други части на тялото. Данните сочат, че от туберкулоза са засегнати повече мъже, отколкото жени. Смята се, че една четвърт от всички хора в света са заразени с бактерията Mycobacterium tuberculosis. Но тя може да е в безсимптомно или латентно състояние в организма в продължение на години. Само пет процента от заразените хора развиват болестта в рамките на две години след първоначалното заразяване.

Инфекцията често избухва, когато имунната система на човека е отслабена по някаква друга причина. "Една от основните причини за намаляване на имунитета е недохранването", казва Анантакришнан. "ХИВ създава голям риск, диабетът също е голяма заплаха за имунитета". СЗО определя злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето като допълнителни рискови фактори. Ако човек има активна инфекция с туберкулоза, но не получи лечение, опасността от летален изход е висока.

В кои държави има най-много случаи на туберкулоза?

През 2022 г. само в осем държави в Африка, Южна Азия и Югоизточна Азия са регистрирани повече от две трети от всички нови случаи на туберкулоза в световен мащаб - Индия, Индонезия, Китай, Филипините, Пакистан, Нигерия, Бангладеш и Демократична република Конго. Въпреки това в Индия, Индонезия и Филипините се отчита и най-големият спад на нови случаи. През 2022 г. в Индия са регистрирани 27% от случаите на туберкулоза в света. Министерството на здравеопазването на страната съобщи обаче, че от 2015 г. насам заболеваемостта от туберкулоза е намаляла с 16%. Индия е регистрирала 18% по-малко смъртни случаи от туберкулоза. Според властите рекордният брой нови случаи са в резултат от засилените стратегии за изследвания и скрининг.

Колко души умират от туберкулоза годишно?

През 2022 година 1,3 милиона души са починали от туберкулоза. Това е спад в сравнение с 2020 и 2021 г., когато броят на жертвите е бил 1,4 милиона. В годишния си доклад по въпроса СЗО коментира, че "туберкулозата остава втората най-смъртоносна инфекция в света след Ковид-19". Болестта причинява двойно повече смъртни случаи от ХИВ/СПИН. Туберкулозата е и водеща причина за смърт сред хората, живеещи с ХИВ, при които вероятността да развият белодробно заболяване е около 18 пъти по-голяма.

Как могат да бъдат предотвратени смъртните случаи при туберкулоза?

При правилно лечение 85% от хората се възстановяват от туберкулозата, така че ранното диагностициране е от ключово значение за намаляване на смъртните случаи. Съществува и ваксина срещу туберкулоза, известна като БЦЖ (бацил на Калмет и Герен). Ваксината БЦЖ обикновено се поставя на деца и се използва от около век. Тя е ефективна най-вече при деца под петгодишна възраст и е по-малко ефективна при по-възрастни хора. Най-малко ефективна е при хора с вече съществуващи заболявания, компрометиращи имунната система, например ХИВ/СПИН и диабет. В момента се разработват нови ваксини, но те все още не се прилагат.

Ако инфекцията е активна, пациентите могат да приемат терапевтични лекарства, като например лекарството изониазид. СЗО препоръчва на хората, които имат контакт с болни от туберкулоза, също да приемат лекарства за предпазване от инфекция. Но използването на "тази превантивна грижа е много ниско", съобщава СЗО, "тъй като хората трябва да я приемат за много продължителен период". Лекарството се приема ежедневно в продължение на между 6 и 9 месеца.

Други превантивни лекарства - като антибиотика рифампицин - са били прилагани далеч по-успешно, каза Анантакришнан. Той се приема веднъж седмично.

Автор: Сушмита Рамакришнан


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 е как каква

    10 2 Отговор
    демокрацията

    Коментиран от #5

  • 3 Тов. Членин

    2 6 Отговор
    В.В.П. , дорогой .. Идвай да ме сменяш , че ми изгниха кокалите от туберкулозата ..

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Разбирач ,

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "е как каква":

    За какво беше санаториума в Искрец по времето на бай Тодар ?
  • 6 Причината е

    13 1 Отговор
    Боц боц
  • 7 Тов. Членин

    0 3 Отговор

    До коментар #4 от "В.В.П":

    Айде ся и без туй е мек
  • 8 Коментар

    15 1 Отговор
    Нали знаете как наричат туберколозата?Това е болестта на мизерията.Бедните хора страдат от нея.А сега според плана Ран-Ът искат да съсипят болниците и да ги затворят,за да има само частни
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Учьония ,

    0 3 Отговор

    До коментар #10 от "Професора":

    Виж ком.5

    Коментиран от #13

  • 12 Почитател

    2 0 Отговор
    Най-смъртоносната инфекция в света е ООН,
    следва СЗО и чак тогава САЩ. Къде се бутат многосричковите в А група? Бухаха
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.