Отидете към основна версия

13 865 262

Оста на злото се готви за световна война

  • украйна-
  • русия-
  • нато-
  • война-
  • иран-
  • ос на злото-
  • олексий хетман-
  • сащ

Колкото по-късно цивилизованият свят се включи във войната срещу Руската федерация, толкова по-големи ще бъдат загубите

Снимка: БГНЕС/ EPA

Страната-агресор Русия, ръководена от Владимир Путин, де факто разглежда войната в Украйна като един от епизодите на глобалната конфронтация със Запада, със САЩ, с целия демократичен свят. Всъщност пропагандата на Кремъл непрекъснато подчертава това. Диктаторът отдавна планира пряк военен конфликт с НАТО, но е затънал в Украйна. Затова е въпрос на време, когато той самият ще насочи армията си към някоя от страните от Алианса.

Най-големият проблем е, че Русия увеличава военната си мощ всеки ден. Освен това вече е създадена „ос на злото“, в която освен Руската федерация влизат Иран и Северна Корея, които също се готвят за директен конфликт с НАТО. Докато тази ос стане критично мощна, демократичният свят има време да спре най-лошото развитие.

По-специално Русия може да бъде спряна в Украйна. За това създадената антипутинска коалиция трябва да започне да действа активно. Това мнение изрази в интервю за Obozrevatel ветеранът от руско-украинската война и майор от запаса Олексий Хетман.

Ако Путин успее да осъществи плана си за завземане на Украйна, ще му трябват само шест години, за да започне война срещу страните от НАТО. Напълно възможно е това да са балтийските страни или Полша. Рано или късно Путин ще влезе в конфликт със страните от НАТО, защото пропагандата на Кремъл постоянно подчертава, че Русия е във война с този блок, посочи военният експерт.

Предполага се, че Путин може да започне от Литва, защото иска да пробие сухопътен коридор до Калининград. Важно е да се види до каква степен страните от Алианса, които декларират, че в случай на нападение незабавно ще участват във военните действия срещу агресора в съответствие с чл. 5 от Хартата на НАТО, наистина ще бъдат готови да го направят.

Като цяло Русия не е в състояние да се противопостави на Съединените щати, защото военната мощ на Америка е такава, че Русия няма за какво да се хване там. Но не съм 100% сигурен дали САЩ веднага ще влязат в тази война, дори когато руснаците се опитат да нападнат някоя от страните-членки на Алианса. В началото може да е някаква помощ с оръжие, или ограничен контингент, или нещо друго, каза Олексий Хетман.

Путин щеше да прибегне до такава агресия по-рано. Просто той затъна в Украйна и сега му трябва време да се подготви. Вижте, образува се ос - Русия, Иран, Северна Корея, с мълчаливата подкрепа на Китай, който заема условно неутрална позиция. Струва ми се, че не можем да избегнем Третата световна война. Тези държави ще играят ролята на врагове. Те не са достатъчно мощни, за да направят това в момента, каза още той.

Сигурен съм, че колкото по-късно цивилизованият свят се включи във войната срещу Руската федерация, толкова по-големи ще бъдат загубите, заяви той.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 224 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: