Отидете към основна версия

4 651 101

Война в Черно море! Москва праща Су-30СМ срещу украинските катери

  • русия-
  • украйна-
  • черно море-
  • су-30

Като се има предвид, че традиционно Украйна има малък военноморски потенциал, подобни класове безпилотни щурмови катери се очаква да бъдат широко използвани заедно с мобилните наземни ракетни системи срещу морските и крайбрежни цели на руснаците

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руските изтребители Су-30СМ се оказаха ефективни при унищожаването на украински безпилотни катери в Черно море, коментират в редакцията на американското издание Military Watch Magazine.

Кадри, публикувани на 26 ноември, показват как изтребители Су-30СМ на Военноморските сили на Русия неутрализират безпилотни катери на украинския флот, които все по-често се използват за атаки срещу руски цели в Черно море. Лодките са били унищожени както с оръжия, така и с бомби. Освен Су-30СМ, в операцията са били задействани и по-старите изтребители-бомбардировачи Су-24М. И двата самолета се използват в руския флот, като Су-30 постепенно заменя Су-24.

Су-30СМ също се използва широко във Въздушно-космическите сили на Руската федерация. Той е изтребител от поколение "4+“, разработен въз основа на дизайна на изтребителя Су-30МКИ. Въпреки че Су-30СМ наследи големия обсег на действие и изключителната маневреност на Су-30МКИ, основното нововъведение в неговия дизайн е внедряването на РЛС с фазирана решетка N011M "Барс“ с максимален обсег на откриване от 400 километра. Радарът е един от най-големите, монтиран на изтребител някога. Той осигурява много висока степен на ситуационна осведоменост за въздушни, наземни и морски цели, улеснявайки ефективно насочване на оръжия, разположени извън обсега на противовъздушната отбрана.

За разлика от Су-35, специализиран изтребител за превъзходство във въздуха, и Су-34, изтребител-бомбардировач, Су-30СМ е многоцелеви самолет, подготвен за изпълнение на всякакви видове мисии.

Украйна получи значителна подкрепа от редица членове на НАТО за модернизиране на своите безпилотни способности, като получи стотици лодки и хиляди самолети. Безпилотните катери започнаха да се използват широко в бойни действия през октомври 2022 г., припомня изданието.

Миналата седмица бе съобщено за залавянето от руските военни на безпилотния катер Magura V5. Анализаторите очакват този клас бойни кораби да бъдат подробно проучени, за да се разработят подходящи средства за противодействието им.

Като се има предвид, че традиционно Украйна има малък военноморски потенциал, подобни класове безпилотни щурмови катери се очаква да бъдат широко използвани заедно с мобилните наземни ракетни системи срещу морските и крайбрежни цели на руснаците.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 44 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: