Отидете към основна версия

1 903 22

Естония предупреждава пътуващите за Русия за възможно затваряне на границата

  • естония-
  • нарва-
  • русия-
  • граница-
  • кпп

Ако това се случи, завръщането им може да се удължи със стотици километри

Естонската гранична охрана на контролно-пропускателния пункт в Нарва започна да уведомява жителите на страната, които се насочват към Русия, за възможно затваряне на границата и проблеми при връщане у дома, съобщиха от пресслужбата на отдела за полиция и гранична охрана на републиката, предаде РИА Новости.

В листовките се твърди, че през последните седмици Москва е изпратила групи чужденци до границата, които нямат законно право да влизат в ЕС. Граничните служители казаха, че ако подобни действия продължат, те ще трябва да затворят граничните контролно-пропускателни пунктове „в името на държавната сигурност и обществения ред“, както направи Финландия преди това.

„Това означава, че за да се върнете в Естония, ще трябва да използвате друга гранична точка; следователно маршрутът ви може да се удължи с няколкостотин километра“, се казва в документа.

Миналата седмица стана известно, че естонските власти започват да инсталират допълнителни бетонни бариери, известни като „зъби на дракона“, на контролно-пропускателния пункт в Нарва. По-късно министърът на външните работи на републиката Маргус Цахна обяви готовността си да затвори границата с Русия в случай на „хибридни атаки“.

На 30 ноември Министерството на вътрешните работи на Финландия обяви затварянето на последния действащ контролно-пропускателен пункт на границата с Русия „Рая-Йосепи-Лота“. Пояснено е, че всички пунктове няма да работят до 13 декември, а приемането на молби от кандидати за международна закрила ще бъде съсредоточено на летищата и пристанищата. Според ръководителя на финландското министерство на вътрешните работи Мари Рантанен това решение е взето „за защита на националната сигурност на Финландия“.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, коментирайки действията на Хелзинки, каза, че „граничният пункт се използва от тези, които имат законното право да го направят“. Според него пресилените обвинения в организирането на миграционната криза са неприемливи за Москва.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: