Отидете към основна версия

1 388 46

Зеленски отдаде почит на загиналите войници и увери украинците в победа

  • зеленски-
  • украйна-
  • почит-
  • загинали-
  • войници-
  • украинци-
  • победа-
  • киев-
  • русия

Киев ще победи Русия и ще спечели справедлив мир "въпреки всички шансове"

Снимка: БГНЕС

Президентът Володимир Зеленски каза на украинците в сряда, че Киев ще победи Русия и ще спечели справедлив мир "въпреки всички шансове", тъй като бъдещето на жизненоважната американска военна и финансова помощ виси на косъм, предаде Ройтерс.

Зеленски предаде предизвикателното си послание в необичайно видео рано сутринта, което го показа как върви през Киев на път да отдаде почит на загиналите войници в това, което Украйна отбелязва като Ден на въоръжените сили.

"Беше трудно, но ние упорствахме", каза Зеленски, който се снима по мобилен телефон, докато върви от кабинета си по централната улица "Хрушевскохо" към "стената на възпоменанието" в центъра на Киев.

"Сега не е лесно, но се движим. Колкото и да ни е трудно, ще стигнем дотам. Към нашите граници, към нашия народ. За нашия мир. Справедлив мир. Свободен мир. Противно на всички очаквания."

Неговите забележки изглежда отговарят на несигурността относно бъдещето на пакета от помощи на стойност 60 милиарда долара, който се обсъжда в Конгреса на САЩ, който е в застой от седмици.

Във вторник Зеленски отмени плановете си да се обърне към американските законодатели, за да апелира директно за помощта, тъй като Конгресът спори за исканията на републиканците да обвържат помощта с обновяване на имиграционната и граничната политика на САЩ.

Киев разчита до голяма степен на помощта на западните си съюзници срещу много по-голямата армия на Русия в най-голямата война в Европа след Втората световна война, която сега е в 22-ия си месец.

Предложеният от Европейския съюз пакет за военна помощ също срещна съпротива от страна на някои членове на блока.

В една от най-мрачните оценки досега на високопоставен украински служител началникът на кабинета на Зеленски Андрий Йермак заяви във вторник, че отлагането на американската помощ създава "голям риск" Украйна да загуби войната.

Москва контролира около 17,5% от територията на Украйна, а украинските сили сега са изправени пред нова руска офанзива на източния фронт, с особено ожесточени боеве около градовете Авдеевка и Мариинка.

Във видеото си Зеленски поздравява хората, докато върви по хлъзгавите, зимни улици.

Той заяви, че Украйна няма друга алтернатива, освен да освободи териториите си, окупирани от Русия.

"Това са нашите земи. Това са нашите хора. Има ли алтернатива? Не. Девет години и 651 дни от войната са зад гърба ни. Победата предстои. И как иначе? Може ли да има алтернатива? Всички знаем: не", каза Зеленски.

По-късно той бе показан да отдава почит на стената на възпоменанието, създадена през 2014 г. в памет на жертвите на войната на Русия срещу Украйна. Москва завзе полуостров Крим от Украйна през 2014 г. и подкрепи войнствен бунт на изток.

Докато оригиналните панели бяха спретнато структурирани с подредени военни картини, това се промени след нахлуването на Русия през февруари 2022 г. Скърбящи семейства поставиха стотици лични снимки там.

Зеленски заяви, че стената ще помогне за укрепване на духа на украинците срещу "страха, недоверието, отчаянието, раздора и мислите за отказване".

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 25 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: