Last news in Fakti

6 Декември, 2023 14:40 1 374 46

Зеленски отдаде почит на загиналите войници и увери украинците в победа

  • зеленски-
  • украйна-
  • почит-
  • загинали-
  • войници-
  • украинци-
  • победа-
  • киев-
  • русия

Киев ще победи Русия и ще спечели справедлив мир "въпреки всички шансове"

Зеленски отдаде почит на загиналите войници и увери украинците в победа - 1
Снимка: БГНЕС

Президентът Володимир Зеленски каза на украинците в сряда, че Киев ще победи Русия и ще спечели справедлив мир "въпреки всички шансове", тъй като бъдещето на жизненоважната американска военна и финансова помощ виси на косъм, предаде Ройтерс.

Зеленски предаде предизвикателното си послание в необичайно видео рано сутринта, което го показа как върви през Киев на път да отдаде почит на загиналите войници в това, което Украйна отбелязва като Ден на въоръжените сили.

"Беше трудно, но ние упорствахме", каза Зеленски, който се снима по мобилен телефон, докато върви от кабинета си по централната улица "Хрушевскохо" към "стената на възпоменанието" в центъра на Киев.

"Сега не е лесно, но се движим. Колкото и да ни е трудно, ще стигнем дотам. Към нашите граници, към нашия народ. За нашия мир. Справедлив мир. Свободен мир. Противно на всички очаквания."

Неговите забележки изглежда отговарят на несигурността относно бъдещето на пакета от помощи на стойност 60 милиарда долара, който се обсъжда в Конгреса на САЩ, който е в застой от седмици.

Във вторник Зеленски отмени плановете си да се обърне към американските законодатели, за да апелира директно за помощта, тъй като Конгресът спори за исканията на републиканците да обвържат помощта с обновяване на имиграционната и граничната политика на САЩ.

Киев разчита до голяма степен на помощта на западните си съюзници срещу много по-голямата армия на Русия в най-голямата война в Европа след Втората световна война, която сега е в 22-ия си месец.

Предложеният от Европейския съюз пакет за военна помощ също срещна съпротива от страна на някои членове на блока.

В една от най-мрачните оценки досега на високопоставен украински служител началникът на кабинета на Зеленски Андрий Йермак заяви във вторник, че отлагането на американската помощ създава "голям риск" Украйна да загуби войната.

Москва контролира около 17,5% от територията на Украйна, а украинските сили сега са изправени пред нова руска офанзива на източния фронт, с особено ожесточени боеве около градовете Авдеевка и Мариинка.

Във видеото си Зеленски поздравява хората, докато върви по хлъзгавите, зимни улици.

Той заяви, че Украйна няма друга алтернатива, освен да освободи териториите си, окупирани от Русия.

"Това са нашите земи. Това са нашите хора. Има ли алтернатива? Не. Девет години и 651 дни от войната са зад гърба ни. Победата предстои. И как иначе? Може ли да има алтернатива? Всички знаем: не", каза Зеленски.

По-късно той бе показан да отдава почит на стената на възпоменанието, създадена през 2014 г. в памет на жертвите на войната на Русия срещу Украйна. Москва завзе полуостров Крим от Украйна през 2014 г. и подкрепи войнствен бунт на изток.

Докато оригиналните панели бяха спретнато структурирани с подредени военни картини, това се промени след нахлуването на Русия през февруари 2022 г. Скърбящи семейства поставиха стотици лични снимки там.

Зеленски заяви, че стената ще помогне за укрепване на духа на украинците срещу "страха, недоверието, отчаянието, раздора и мислите за отказване".


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жа омра

    31 0 Отговор
    Само милион, иииии оффте моффте.
  • 2 404

    52 3 Отговор
    Все по-голям брой анализатори стигат до заключението, че поражението на Киев е почти неизбежно и може да бъде окончателно постигнато през 2024 г.“, пише американското специализирано военно списание Military Watch.
    Military Watch отбелязва, че дезертьорството на украински войски продължава да нараства и техният морал е подкопан от провала на продължилата месеци лятна офанзива срещу руските позиции, огромните загуби и неуспеха на новите западни оръжия да обърнат хода. А пренасочването на новите западни оръжейни доставки към Израел само влоши недостига на военно оборудване в Украйна.
    Според изданието няколко от останалите най-добри пилоти на украинските ВВС са загинали в битка и продължават да постъпват съобщения за огромни загуби сред частите на бойната авиация. Доклади от западни и руски източници постоянно показват, че украинската армия принуждава наборниците да водят интензивни битки с малко или никакво обучение. Това доведе до увеличаване на съобщенията за бързо залавяне на персонал, докато войски от по-добре обучени лоялни части извършват собствени екзекуции, за да ограничат дезертьорството. Украинските дезертьори в редица случаи отидоха да служат на фронтовата линия заедно с руските войски, на страната на бившия враг.
  • 3 УжасТ

    53 1 Отговор
    Зеленски пак е дрогиран
  • 4 БгТопИдиот🇧🇬

    58 0 Отговор
    Април 1944 ,др. Хистлер правеше същото !

    уверяваше в "победата" под въздействието на "Первитина"

    Коментиран от #10

  • 5 Трол

    44 1 Отговор
    Трябва да ги съберем с Пеевски.
  • 6 Компютърни игри и настолни карти

    34 1 Отговор
    САЩ: при подготовката на контранастъпление украинските въоръжени сили използваха фигурки с настолни карти и компютърни игри
    04.12.2023 г. 20:09 ч
    При подготовката за лятното контранастъпление украинската армия използва военни компютърни игри и фигурки с настолни карти.
    Това съобщи американското издание The Washington Post, анализирайки подготовката за контранастъплението на украинските въоръжени сили.
    Съобщава се също, че Пентагонът и Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна имат остри разногласия относно стратегията и тактиката. Американците бяха уверени, че руската отбрана няма да устои на механизирана фронтална атака. Моделирането също показа, че украинците ще стигнат до Азовско море и ще отрежат руснаците на юг за 60-90 дни.
    Но на четвъртия ден Залужни промени тактиката поради катастрофални загуби: тогава бойците от украинските въоръжени сили атакуваха на малки групи. Това спаси няколко живота, но забави прогреса като цяло.
    Командващият американските сили в ЕС няколко седмици не можа да се свърже с главнокомандващия на украинските въоръжени сили поради разногласия, заключава изданието.
  • 7 ти да видиш

    55 1 Отговор
    Циничен евреин, прати ги да умират за собствена и на господарите му изгода за власт и пари! Уникален цинизъм!
  • 8 Делю Хайдутин

    38 0 Отговор
    Много се е състарил.И защо говори на полски!?
  • 9 Браво на

    10 6 Отговор
    Зеленко Че Гевара!
  • 10 БгТопИдиот🇧🇬

    38 1 Отговор

    До коментар #4 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    Иначе поздравът на снимката със изпъната ръка ми е много познат !!
  • 11 Пан Зеленко

    30 1 Отговор
    Лошо ми е!
    НЯма да изнасям реч пред онгреса на САЩ!
  • 12 Батето

    24 1 Отговор
    "...увери украинците в химера".Вто,това е правилното изречение.Чалъм чок,файда йок..
  • 13 Дивергент

    30 0 Отговор
    ,,До утре вечер в другия спектакъл."
  • 14 Много търпеливи са

    35 1 Отговор
    Тези украинци са много търпеливи, или много страхливи. Как никой от загубили бащите, братята и децата си все още не са му затворили устата на този циркаджия. Заровете го при убитите или го изпратете при изчезналите, които той и неговата шайка убиха, защото не се подчиниха на дрогираният клоун и никой не знае къде е гробът им.
  • 15 Цар Освободител

    22 1 Отговор
    Мисирко, Маринка я превзехме още преди две седмици!
  • 16 СМЕШНИК

    18 1 Отговор
    СМЕШНИК
  • 17 Пха ха ха ха

    16 1 Отговор
    Този пак се е нашмъркал
  • 18 Еврогей

    21 0 Отговор
    Ае какво стана с Абрамсите. Щяха да подаряват 300 броя? Та те така с американските "приятели"!!!
  • 19 Да му спрат най-сетне белото

    18 1 Отговор
    на Еленския клоун, че да излезе от паралелната реалност, която явно обитава. Там изобилстват "перемога" след "перемога", само че само във въображението му.
  • 20 Българин

    21 1 Отговор
    Абе този поздравява като фашист-нацист.Въобще тоя ли е кумирът на нашите недъгави политици от жалката несглобка.
  • 21 пешо

    23 1 Отговор
    боклук , погуби един народ и една държава , как го траят още
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ццц

    15 0 Отговор
    Дрезгавият глас не е от настинка. 🤣🤣🤣🤣 . Цял ден ми е лошо. Добре, че пуснахте това видео. Помогна да се облекча. Жалко, че скоро това лекарство ще изчезне.

    Коментиран от #26

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Соваж бейби

    14 2 Отговор
    Горкия смешник ,зельо пусни си един душ се изкъпи ,малко спри дрогата и алкохола излез се разходи по улицата ,пусни си телевизия или почети новини там където не се плаща разбира се пропаганда по твой сценарии и погледни истината!
  • 26 Соваж бейби

    12 1 Отговор

    До коментар #23 от "Ццц":

    Я го виж как стиснало юмручето юрдека му с юрдек като Шорош да му .... малко му е .
  • 27 зеленчук

    16 1 Отговор
    Като се надиша сбял прах става голям оптимист!
  • 28 да вика

    9 0 Отговор
    Курнаебания да му помага...
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 М Константинов

    14 0 Отговор
    тоя нацист ще свърши укранските мъже и деца, Ще го дерат жив останалите живи.
  • 31 М3 голд

    8 0 Отговор
    Прочетете внимателно изложението. Пропаганда и фалш. Зеления няма избор, защото го чака финала, а той няма да е красив отдих накъде. И надъхва и казва на черното бяло. Как ще победи? Та войната е между Русия и НАТО, на тази територия и с населението й като войници. Няма как да стане и от САЩ и НАТО го казват. Но и той няма друг избор, защото той ще е изкупителната жертва. Има една приказка: преки да хапнеш нещо помисли как и може ли да излезе от другия край. Зеленият се хвърли, без да премери. И ще го отнесе.
  • 32 Хахаха

    6 0 Отговор
    Зеленски получи американско гражданство.... Подготвя се за пенсиониране на Флорида. 5 милиарда му стигат
  • 33 Пръц

    5 0 Отговор
    И аз така.Като изшмъркам една "магистрала" си мисля,че ще пребия "Кобрата" 😂
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Знакът на снимката показва всичко

    4 0 Отговор
    Зеленски зави надясно и се навря натясно.
  • 36 Шкембе Войвода

    1 0 Отговор
    на незагиналите няма ли бе? аааа като загинат тогава....!
  • 37 Артиста

    3 0 Отговор
    Физиономията и задебеленият глас са добри за сцената .
    Но подигравка за семействата на загиналите .
  • 38 НИЕ СМЕ НАТО

    0 2 Отговор
    И помагаме на Украйна......за крайната победа
  • 39 БгТопИдиот🇧🇬

    1 4 Отговор
    Най важното е грузя 200 да не спира да върви с пълни камази и вагони към блатницата и онова страхливото с токчетата и имлантите да фулира памперса през час под миндера в калния бункер и всичко ще е наред! А копейките да си стенат в тинята цял живот, както най си обичат!

    Коментиран от #43, #45

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 В.В.П

    0 3 Отговор
    За две години,почти, Специална военна операция " загинаха над 380 000 руски военнослужещи, а три пъти повече бяха ранени, някои от тях осакатени. Естествено че Путин ще набира нови и нови военнослужещи за войната срещу Украйна, защото ако загуби тази война, ще загуби и абсолютната си власт и живота си. Все пак Русия, която винаги е изоставала във военните технологии от ,,Запада", разчита на човешкия фактор. С кръв ще удавим германците, е тактиката на маршал Жуков. За това от 50 милиона жертви на ВСВ, 27 милиона са от СССР. Германците дават 6 милиона жертви общо , срещу СССР, Великобритания, Франция, Нидерландия, Норвегия, Полша, Югославия, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Демек Германия воюва от 1939- та година срещу,,Колективния запад", а от 1941- ва година воюва и срещу СССР. Е как тогава, Русия ще претендира че е победила ,,Запада" , след като е победила една страна от ,,Запада" с помощта на всички останали страни на,,Запада" ?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 гост

    0 0 Отговор
    Керванът си върви а кучетата си лаят....
  • 45 БгТопИдиот🇧🇬

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    Чайна ментяк таумзеее...
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: