Отидете към основна версия

1 232 9

Шест месеца преди изборите Мецола заяви: Европа има значение

  • sir-
  • роберта мецола-
  • ес-
  • европа-
  • евробарометър

72% от гражданите на ЕС смятат, че тяхната страна е спечелила от членството си в ЕС

Снимка: БГНЕС/ EPA

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола заяви шест месеца преди европейските избори, че „Европа има значение“ и хората ясно виждат и усещат изгодите от членството в съюза.

„Данните от проучването на ​​Евробарометър показват, че Европа има значение. В този труден геополитически и социално-икономически контекст гражданите вярват, че Европейският съюз ще намери решения. По-голямата част от европейците вярват, че действията на ЕС са имали положително въздействие върху ежедневието им“, каза тя, коментирайки актуално проучване на обществените настроения в ЕС, предаде SIR (Servizio Informazione Religiosa).

Повече от 1/3 казват, че основните въпроси, на които Европейският парламент трябва да даде приоритет, са борбата с бедността (36 %) и общественото здраве (34%). Плътно следвани са от действия по изменението на климата, подкрепа на икономиката и създаване на нови работни места (и двете по 29%), докато миграцията и убежището (18%), които в момента са на девето място, са се увеличили със седем процентни пункта от есента на миналата година.

„През последните пет години ние слушахме. И Европейският парламент постигна резултати. Борим се срещу бедността, социалното изключване и изменението на климата, за да създаваме работни места и да защитаваме ценностите на ЕС като демокрация, права на човека и свобода на словото“, каза Мецола.

72% от гражданите на ЕС смятат, че тяхната страна е спечелила от членството си в ЕС, а 70% вярват, че действията на ЕС оказват въздействие върху ежедневието им. Повече от половината от гражданите на ЕС (57%) вече проявяват интерес към предстоящите европейски избори, които ще се проведат на 6-9 юни 2024 година.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.

Свързани новини