Отидете към основна версия

1 389 32

Президентът на Украйна подписа ключови закони за преговори за членство в ЕС

  • володимир зеленски-
  • украйна-
  • президент-
  • закони-
  • върховна рада

Те бяха одобрени вчера от Върховната Рада

Снимка: Президентство на Украйна

Президентът на Украйна, Володимир Зеленски, бързо подписа четири закона, одобрени вчера от Върховната Рада, които са ключови за стартиране на преговори за включване на страната в Европейския съюз, съобщи агенция УНИАН.

Според данни от официалния уебсайт на украинския парламент, Зеленски е подписал закон, който предвижда промени в някои украински закони, свързани с отчитането на експертната оценка на Съвета на Европа и неговите органи за правата на националните малцинства (общности) в различни области.

Законът посочва, че частните университети ще имат правото да избират свободно езика на преподаване, който трябва да е официален език на ЕС, но не и руски език, който авторите на закона определят като език на агресорска страна.

Освен това, украинският президент разписа два други закона - единият укрепва независимостта на Специализираната антикорупционна прокуратура, а другият засилва институционалната мощ на Националното антикорупционно бюро на Украйна (НАБУ).

Вторият от тези закони предвижда постепенно увеличаване на персонала на НАБУ до 300 служители.

Четвъртият закон, подписан от Зеленски, се отнася до адаптирането на някои законодателни норми за предотвратяване на корупцията в съответствие с препоръките на Европейската комисия. Той предвижда Националната агенция по въпросите на борбата с корупцията да има право да проверява произхода на имуществото, придобито от държавните служители по време на тяхната служба в държавната администрация, отбелязва УНИАН.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 18 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: