Отидете към основна версия

3 840 25

Ректорът на Университета на Пенсилвания подаде оставка заради коментари за антисемитизъм

  • университет-
  • ректор-
  • пенсилвания-
  • оставка-
  • сащ-
  • антисемитизъм

Елизабет Магил отказа да каже дали студентите, които призовават за геноцид над евреите, ще бъдат наказани

Снимка: Фейсбук

Ректорът на американски университет подаде оставка, след като коментарите ѝ за антисемитизма в кампуса по време на изслушване в Конгреса предизвикаха сериозна реакция, предаде BBC.

Елизабет Магил, ректор на Университета на Пенсилвания, отказа да каже дали студентите, които призовават за геноцид над евреите, ще бъдат наказани.

Университетът каза, че тя е "доброволно подала оставка" но ще остане на поста, докато не бъде намерен заместник.

Магил вече се извини за думите си.

Тя направи противоречивите коментари пред комисията на Камарата на представителите на 5 декември заедно с ректорите на Харвард и Масачузетския технологичен институт, Клаудин Гей и Сали Корнблут.

Те бяха попитани от републиканската конгресменка от Ню Йорк Елиз Стефаник: „Призоваването за геноцид над евреите нарушава ли кодекса на поведение или правилата на вашия университет относно малтретирането и тормоза? Да или не?"

Магил и нейните колеги от Масачузетския технологичен институт и Харвард казаха многократно, че това зависи от "контекста" и бяха критикувани, че не осъждат категорично всякакви призиви за геноцид на евреите.

Изслушването в Конгреса се проведе на фона на широко разпространени протести в кампуса, предизвикани от конфликта Израел-Газа и нарастващия брой антисемитски инциденти.

Във видео изявление, публикувано след изслушването, Магил се извини за показанията си, но призивите към нея да се оттегли продължиха през последните дни.

Тя беше критикувана от Белия дом и основен дарител, който планираше да даде на университета 100 милиона долара, се оттегли, като каза, че е „ужасен“ от коментарите на Магил.

В четвъртък двама студенти в университета – и двамата са евреи – заведоха дело, твърдейки, че кампусът се е превърнал в „инкубационна лаборатория за жестока антиеврейска омраза, тормоз и дискриминация“.

Оставката на Магил беше потвърдена от Скот Л. Бок, председател на борда на попечителите на университета.

В изявление, разпространено чрез университета след потвърждаването на нейната оставка, Магил каза: „За мен беше привилегия да служа като ректор на тази забележителна институция. За мен беше чест да работя с нашите преподаватели, студенти, персонал, възпитаници и членове на общността, за да напреднем в жизненоважните мисии на университета“

Университетът на Пенсилвания - известен като UPenn - е сред най-старите и най-престижните университети в САЩ и е част от елитната група на Бръшляновата лига заедно с институции като Харвард и Йейл.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 18 гласа.

Свързани новини