Last news in Fakti

10 Декември, 2023 06:34 3 804 25

Ректорът на Университета на Пенсилвания подаде оставка заради коментари за антисемитизъм

  • университет-
  • ректор-
  • пенсилвания-
  • оставка-
  • сащ-
  • антисемитизъм

Елизабет Магил отказа да каже дали студентите, които призовават за геноцид над евреите, ще бъдат наказани

Ректорът на Университета на Пенсилвания подаде оставка заради коментари за антисемитизъм - 1
Снимка: Фейсбук

Ректорът на американски университет подаде оставка, след като коментарите ѝ за антисемитизма в кампуса по време на изслушване в Конгреса предизвикаха сериозна реакция, предаде BBC.

Елизабет Магил, ректор на Университета на Пенсилвания, отказа да каже дали студентите, които призовават за геноцид над евреите, ще бъдат наказани.

Университетът каза, че тя е "доброволно подала оставка" но ще остане на поста, докато не бъде намерен заместник.

Магил вече се извини за думите си.

Тя направи противоречивите коментари пред комисията на Камарата на представителите на 5 декември заедно с ректорите на Харвард и Масачузетския технологичен институт, Клаудин Гей и Сали Корнблут.

Те бяха попитани от републиканската конгресменка от Ню Йорк Елиз Стефаник: „Призоваването за геноцид над евреите нарушава ли кодекса на поведение или правилата на вашия университет относно малтретирането и тормоза? Да или не?"

Магил и нейните колеги от Масачузетския технологичен институт и Харвард казаха многократно, че това зависи от "контекста" и бяха критикувани, че не осъждат категорично всякакви призиви за геноцид на евреите.

Изслушването в Конгреса се проведе на фона на широко разпространени протести в кампуса, предизвикани от конфликта Израел-Газа и нарастващия брой антисемитски инциденти.

Във видео изявление, публикувано след изслушването, Магил се извини за показанията си, но призивите към нея да се оттегли продължиха през последните дни.

Тя беше критикувана от Белия дом и основен дарител, който планираше да даде на университета 100 милиона долара, се оттегли, като каза, че е „ужасен“ от коментарите на Магил.

В четвъртък двама студенти в университета – и двамата са евреи – заведоха дело, твърдейки, че кампусът се е превърнал в „инкубационна лаборатория за жестока антиеврейска омраза, тормоз и дискриминация“.

Оставката на Магил беше потвърдена от Скот Л. Бок, председател на борда на попечителите на университета.

В изявление, разпространено чрез университета след потвърждаването на нейната оставка, Магил каза: „За мен беше привилегия да служа като ректор на тази забележителна институция. За мен беше чест да работя с нашите преподаватели, студенти, персонал, възпитаници и членове на общността, за да напреднем в жизненоважните мисии на университета“

Университетът на Пенсилвания - известен като UPenn - е сред най-старите и най-престижните университети в САЩ и е част от елитната група на Бръшляновата лига заедно с институции като Харвард и Йейл.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Име

    23 5 Отговор
    Хитлер е преследвал също и - малцинства, включително роми, цветнокожи, така модерните нетрадиционни полово.

    Също са избивани инвалиди, психично болни, за инвалиди не съм сигурен - но са слагали инжекции за приспиване на умствено изостанали.

    Не само евреите - а и славяните. Ето - сега е вече опасно и в наше време да си славянин. Не че нещо директно - но пречи на кариерата, нищо, че са нормални като интелект славяните. Ама - няма много висши кадри славяни, примерно.

    А арменският геноцид - 1912 година. Както и да е.
  • 3 Перо

    28 6 Отговор
    “Основният дарител” е манипулатор, който никога не е мислил да прави дарение от $100 млн. на университета! Студентите разбират същността на конфликта и ролята на Израел в него и Ректорът не е техен изразител!
  • 4 ха ха

    47 2 Отговор
    Време е давоските инкубатори на лидери да бъдат разтурени. За 50 години от тези люпилници на папагали тръгнаха посредствени хорица, които свиха средната класа, обезкостиха индустрията и напълниха страната с нелегални мигранти в услуга на една глобална клика.

    Коментиран от #9, #10, #13

  • 5 Боруна Лом

    24 5 Отговор
    ГАДНИ ЧИ,,, бУТИ! И ТУКА СЕ РАЗПОРЕЖДАТ!
  • 6 Много, много скоро

    31 4 Отговор
    Разпалените семитолюбци ще имат големи проблеми! Доказано е, че хората могат да бъдат правени на идиоти, но само за известно време. После им писва и става страшно.
  • 7 ежко

    23 1 Отговор
    Т.е всичко е въпрос на пари.Ако се придържаш към "правата линия", парите пристигат,ако ли не -няма спонсори.КОето за сетен път показва, кой държи парите в САЩ.А колкото за извинението -то е за пред хората, не,че мисленето е променено.
  • 8 Сащ се управляват от

    38 2 Отговор
    Хазари. Естествено в такава страна не можеш да си против тях. По ирония на съдбата и Крайната руска територия също е хазарска и виждате какво правят и с нея? Принуждават цяла Европа и дори Канада и Австралия да "помагат" на Крайната. Хазарите печатят долара от 1913-та година до днес днешен. С този долар са хванали за гушите вече цял свят. Много хитра измама. "Вие работете, за да получите долари, а ние седим и ще ви ги даваме, срещу нещата, които сте произвели .."! С този трик цял свят отдавна е поробен. И иди и кажи нещо, против масовото трепане на палестинците в Газа. Те, хазарите "винаги са прави"!

    Коментиран от #20

  • 9 Търновец

    13 0 Отговор

    До коментар #4 от "ха ха":

    Може ли по конкретно - примерно глобалисти са Хасан Барак Обама, Хилари Клинтън, Чарлз Купчан

    Коментиран от #11

  • 10 Абе тоя открит фашист

    28 2 Отговор

    До коментар #4 от "ха ха":

    Шваб, открито заявява, какви са целите на световната олигархия. "До 2030 г масата хора да не притежават нищо, но да бъдат щастливи"!???
    А онези, които тогава ще притежават ВСИЧКО в този свят, "НЕЩАСТНИ" ли ще бъдат? И е ясно, кои са.
    За "простолюдието ", към което е и средната класа, инжекциики с "принудително лечение" и айде "Лонг Ковид", "сърдечни кризи", "внезапно и изненадващо грохнал млад човек", а такива, като Кисинджир, Сорос, банкерската мафия ще си сменяват органи по 5-10 пъти и ще живеят над 100 години?
    Не знам, тази маса хора, какви илюзии още за тази система имат? Урсула, Макарона, Меркелицата, немската Аналена, Шолц, в т.н. ЕС по етажите са само такива , дълбоко зомбирани от Шваб и вече правят "зелената сделка", "възстановяване и устойчивост", с които унищожават индустрията и енергетиката на страните, образованието има за цел да произвежда неграмотни некадърници, за да станат удобни роби..
    Това е модерният фашизъм днес... Или роб или Орландовци от някакви "зарази", психичен тормоз от затваряне, дистанции, маски и каски... И яжте червеи, били вече станали "храна за хората"?
  • 11 Кои са?

    25 1 Отговор

    До коментар #9 от "Търновец":

    Рокфелерите, Ротшилдови, Морганите собствениците на ФЕД в сащ, ... С парите си са оплели вече цял свят. Право се само това, което тези искат. Дейвид Рокфелер се сприятелил преди 2000-та г с амариканеца Аарон Руссо. И той му беше разпазалл такива истини, че свят да ти се завие. За "Ковида" още тогава му беше казал и как най на края ще управляват цял свят, съвсем лесно. С цифровите пари и с чипиране на цял свят. Вижте интервюто на Руссо с Алекс Джонс, ако не вярвате. Аз го изгледах някъде около 1999 г, след това направиха 11 септември 2001-ва година в сащ и техния план за света си върви. Мина и заразата. Сега вече подготвят цифровата валута за овцете. И чипчетата са вече готови и сървърите за тоталния контрол.
  • 12 фен на сидеров

    26 1 Отговор
    ако си против ционизма, не означава , че си антисемит. ционизмът е еврейски националсоциализъм и фашизъм от най-агресивен вид !

    Коментиран от #14

  • 13 Може също да се каже и

    15 1 Отговор

    До коментар #4 от "ха ха":

    "дяволските лидери"! Тези прокарват сатанизма вече толкова открито. Това ще е една безнравствена, жестока диктатура за цял свят. Ако хората не се усетят, ще бъдат унижавани, тормозени и убивани, като животни. 15-мин градове, като в Китай. Ако излезеш "извън терасата на дома си", затвор или 10 000 долара глоба в Австралия, ако се бунтуваш против "великата демокрация", ти затварят банковата сметка, като в Канада, ако им се прийска, изтриват всички сметки с парите на хората от някаква сума Х и от 5 милиона на сметката ти от утре само 100 000 останали, ей-така..Така направиха на Кипър, когато Гърция уж фалирала. И защо беше фалирала? От тях и техните "пари", еврото което за Гърция се оказа неподходящо силна валута и им срина икономиката.
  • 14 Е, да ама умишлено

    20 1 Отговор

    До коментар #12 от "фен на сидеров":

    Ги смесват и ако си против ционизма, веднага си обвиняван в "антисемитизъм"! И къде са тези "семити" днес? Няма скитащи племена, срещу които да си... Умишлено смесват и "евреи" с "хазари"!
    Хазарите имат единствено общо религията с евреите. И то даже смес е само фиктивно. Те не вярват в нищо. Една дума на Еврит не знаят, но били и те "евреи"? Това е толкова абсурдно, колкото ние да сме "руснаци", понеже в Русия също има религия Православие и у нас има. И понеже имаме една и съща религия, всички да сме "руснаци", примерно...
    Такава измама правят с евреи и хазари. Всичките европейски "евреи", са хазари... Няма от тях нито един евреин. Следователно НЕ са семити и срещу тях не може да има антисемитизъм, понеже нямат нищо общо с някакви си семити.

    Коментиран от #21

  • 15 Демократ

    20 1 Отговор
    Намериха си мошетата мантра,когато нещо не им оттърва и веднага се пуска картата антисемитизъм.
  • 16 Мечката

    19 3 Отговор
    Крайно време света да СЕ СЪБУДИ и да ИЗМЕТЕ тази пасмина от ХИТРИ ЗЛОБНИ ТЪРТЕИ - ФАШИСТИ, ПЕЧАТАЩИ ПАРИ.
    ............. ТОВА СА ПОСЛЕДНИТЕ ВРЕМЕНА!

    Коментиран от #17, #22

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Андрю Англин :

    7 1 Отговор
    ,,Хамас вече не е цел.Сега те ( Цахал) се опитват да убият възможно най -много хора с надеждата,че оцелелите ще напуснат страната веднага щом получат възможност.Ще ги преместят в белите страни,разбира се.Мисля,че имаме нужда от карта на поддръжниците на консервативния ционизъм,за да можем да поставим палестинските бежанци до тях.Те са тези,които правят това възможно."
  • 19 глоги

    2 2 Отговор
    Ректорката на американски университет подаде оставка, УНИВЕРСИТЕТЪТ НЕ Е КАЗАЛ,А НЕГОВИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ.УНИВЕРСИТЕТЪТ НЕ МОЖЕ ДА ГОВОРИ,ЗАЩОТО Е СГРАДА,А НЕ ЧОВЕК!
  • 20 Анонимен

    4 8 Отговор

    До коментар #8 от "Сащ се управляват от":

    Като бъдат активирани ислямистките спящи клетки в ЕС, Великобритания и САЩ, хазарите ще ви се видят, като една Снежанка. 11 септември 2001г., ще бъде малка приказка пред онова, което ще се случи. Всичко е в ръцете на ходжите, които държат бутонът в готовност.
  • 21 Госта.

    8 0 Отговор

    До коментар #14 от "Е, да ама умишлено":

    Ами че те и арабите, етиопците, финикийците са все семитски народи.Защо хазарите са "приватизирали" това название???
  • 22 Алфа вълкът

    3 6 Отговор

    До коментар #16 от "Мечката":

    Имаш късмет, че жена ти и дъщеря ти, не са били в онзи кибуц, където терористите от ХАМАЗ се гаврили с жертвите, изнасилвали жените и после отвлекли в дупките на Газа. Друга песен щеше да запееш.
  • 23 Въпрос ?

    1 0 Отговор
    А защо в БГ. реклами има негри ?
  • 24 На тия в

    3 3 Отговор
    Конгреса, които така сладко се прозяват и прахосват парите на американския данъкоплатец с подобни изслушвания, да им обясня, че с действията си срещу невинни палестинци, с разрушенията, еврейските политици и военни причиняват и си просят антиизраелска риторика.

    Коментиран от #25

  • 25 КГБ

    4 2 Отговор

    До коментар #24 от "На тия в":

    Тези " невинни палестинци " ня изборите 2006 година избраха терористичната ХАМАЗ с пълно болшинство. При нападението на 7-ми октомври 2023г., палестинците масово ликуваха и радваха на убийствата в Израел. Те си заслужават съдбата. Най добре за тях ще бъде, да напуснат Газа и емигрират в Катар.