Отидете към основна версия

4 858 74

Блинкен: Сексуалното насилие от страна на Хамас надхвърля всичко, което съм виждал

  • блинкен-
  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • сексуално насилие-
  • оон-
  • критика-
  • държавен секретар-
  • сащ-
  • антисемитизъм

Държавният секретар на САЩ критикува бавната реакция на ООН

Снимка: Shutterstock

Държавният секретар Антъни Блинкен упрекна ООН и други лидери, че толкова бавно осъждат изнасилванията и други сексуални посегателства от страна на терористите от Хамас, които според него са "отвъд всичко, което съм виждал", цитирана от New York Post.

"Зверствата, които видяхме на 7 октомври, почти не могат да се опишат или да се усвоят", заяви Блинкен в неделно интервю за Джейк Тапър от CNN.

"И преди сме говорили за тях, но сексуалното насилие, което видяхме на 7 октомври, е отвъд всичко, което и аз някога съм виждал."

Неуспехът да се осъдят, а в някои случаи дори да се повярва на съобщенията за сексуално насилие, е нещо, за което "тези организации, тези държави трябва да се запитат".

Блинкен беше попитан дали смята, че забавеното признаване от страна на ООН се дължи на антисемитизъм.

"Не знам защо страните, лидерите, международните организации толкова бавно се фокусираха върху това, за да привлекат вниманието на хората", отговори Блинкен. "Радвам се, че това най-накрая се случва."

Съобщенията за широко разпространени изнасилвания в Израел по време на нападението на Хамас бяха съобщени за първи път миналия месец, когато организацията "Лекари за човешки права Израел" публикува първоначалната си оценка.

"Това, което знаем със сигурност, е, че става дума за повече от един случай и че е широко разпространено, в смисъл че това се е случило на повече от едно място и повече от няколко пъти", заяви Хадас Зив, директор по политиката и етиката на групата.

Един от бойните медици също разказа пред Асошиейтед прес как се е натъкнал на поне половин дузина тела на жени и мъже с възможни следи от сексуално насилие.

По думите му телата са имали масивни кръвоизливи около слабините, а крайниците им са били изкривени под странен ъгъл.

Израелската полиция заяви, че в момента преглежда около 60 000 видеозаписа, иззети от камерите на терористите, от социалните медии и от охранителните камери, както и 1000 свидетелски показания, за да изправи извършителите пред съда.

Трудно е обаче да се открият жертвите на изнасилванията, тъй като много от тях са били убити след това.

Първоначално няколко законодатели поставиха под въпрос докладите, а депутатът от Демократическата партия Прамила Джаяпал дори призова за "балансирана" критика, когато беше попитана за изнасилванията.

Но сега демократите от Камарата на представителите планират да внесат резолюция, осъждаща използването от Хамас на изнасилвания срещу израелски жени като военно оръжие.

Междувременно Службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека съобщи, че е поискала достъп до Израел и палестинските територии, за да може да събере информация за събитията от 7 октомври, но неин говорител заяви, че Израел не е отговорил на исканията.

Еврейската нация и преди е заявявала, че ООН има предварителни предубеждения и няма да сътрудничи на органа.

Вместо това израелските представители заявиха, че ще разгледат всички възможности за разследване от независими международни групи.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 65 гласа.

Свързани новини