Отидете към основна версия

2 330 11

Политическото бъдеще на Доналд Тръмп! Върховният съд на САЩ решава за имунитета на милиардера

  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • джо байдън-
  • републиканска партия

Въпреки проблемите със закона Тръмп запазва силни позиции сред съпартийците и поддръжниците си

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Федералните прокурори в понеделник поискаха от Върховния съд на САЩ да реши дали бившият президент Доналд Тръмп има имунитет срещу наказателно преследване.

Става въпрос за обвиненията срещу него в заговор за отмяна на изборите през 2020 г., съобщава АФП.

"Този случай представлява фундаментален въпрос в сърцето на нашата демокрация: дали бивш президент има абсолютен имунитет срещу федерално съдебно преследване за престъпления, извършени по време на управлението му", каза специалният прокурор Джак Смит в документ до най-висшия съд на страната. Претенциите на Тръмп за имунитет трябва да бъдат разрешени от този съд и процесът на ответника да продължи възможно най-бързо, ако искането му за имунитет бъде отхвърлено".

Смит поиска от Върховния съд за ускорено решение, така че историческият процес срещу Тръмп, който в момента трябва да започне във Вашингтон на 4 март 2024 г., да може да продължи.

Съдът в момента има консервативно мнозинство (с 6 на 3 гласа).

Адвокатите на Тръмп многократно са искали да отложат процеса до след изборите през ноември 2024 г., включително с твърдението, че бившият президент се ползва с "абсолютен имунитет" и не може да бъде преследван за действия, които е предприел, докато е бил в Белия дом. Американският окръжен съдия Таня Чуткан, която трябва да председателства процеса, отхвърли искането за имунитет на 1 декември.

"Каквито и имунитети да има един действащ президент на Съединените щати, тази позиция не дава доживотен пропуск за "излизане от затвора, каза Чуткан. Четиригодишната служба на подсъдимия не му е дала божественото право на кралете да избягва наказателната отговорност, която управлява неговите съграждани", добави тя.

Адвокатите обжалваха нейното решение.

Припомняме, че това е само едно от делата, които в момента се водят срещу Тръмп по различни обвинения, включително изборна измама и сексуално посегателство. Те обхващат и времето му в Белия дом, и периода преди това, когато е бил бизнесмен. По някои от тях той вече получи присъди.

До момента той не се призна за виновен по нито едно обвинение и на свой ред обвини в "лов на вещици" опонентите си. Той не спести остри критики и дори обиди срещу водещите фихури в процесите. Заради коментарите си бе глобяван.

Последно, в неделя Тръмп заяви, че няма какво повече да каже и отменя плановете си да свидетелства в процеса за измама в Ню Йорк.

77-годишният републиканец публикува изненадващото изявление в Truth Social в неделя. В него той добави, че "вече е свидетелствал за всичко" в текущия процес срещу него, по-големите му синове Дон-младши и Ерик и други ръководители на Trump Organization.

Фаворитът за президентската номинация на републиканците през 2024 г., и двамата му най-големи синове са обвинени в надуване на стойността на своите недвижими имоти, за да получат по-благоприятни банкови заеми и застрахователни условия.

Процесът трябва да продължи без показанията на Тръмп, като решението се очаква до края на януари.

Въпреки проблемите със закона той запазва силни позиции сред съпартийците и поддръжниците си. Тръмп каза на събитие, организирано от Клуба на младите републиканци в Ню Йорк, че президентските избори през 2024 г. ще бъдат "най-важните избори".

"Преди казвах, че 2016 г. бяха най-важните избори, но това е много по-важно. Имахме граничен проблем през 2016 г., но той беше малък в сравнение с този", каза Тръмп, добавяйки, че кризата по границата с Мексико сега е "най-лошата в история."

Той каза още, че тези избори ще определят "дали вашето поколение ще наследи фашистка страна или свободна страна, и дали ще имате управлението на тираните или върховенството на закона".

Тръмп обеща да изведе страната на "нови нива", след като, според него, спечели президентските избори през 2024 г.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 13 гласа.

Свързани новини