Last news in Fakti

12 Декември, 2023 08:57 1 874 35

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ прие законопроект, забраняващ вноса на уран от Русия

  • уран-
  • русия-
  • сащ

Не е ясно дали Сенатът ще има време да приеме текста до края на годината

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ прие законопроект, забраняващ вноса на уран от Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ прие законопроект, забраняващ вноса на уран от Русия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Законопроектът трябва да бъде одобрен и от Сената и после подписан от президента Джо Байдън, за да влезе в сила. Не е ясно дали Сенатът ще има време да приеме текста до края на годината.

Законопроектът забранява вноса на уран 90 дни след влизането му в сила. Но ще има и освобождаване от прилагането на забраната за нискообогатен уран от Русия, ако американският енергиен сектор констатира, че няма друг алтернативен източник на разположение за дейността на даден ядрен реактор или на дадена ядрена енергийна компания в страната, или пък ако доставките са в национален интерес.

САЩ забраниха вноса на руски петрол след руската инвазия в Украйна и наложиха ценови таван заедно с други западни страни на доставките по море на руски суров петрол и петролни продукти, но досега нямаше забрана относно урана.

Американски ядрени централи внасят 12 процента от урана си от Русия спрямо 27 процента от Канада и 25 процента от Казахстан, според данни за 2022 г. САЩ са били източник на около 5 процента от използвания в страната уран през 2022 г.

Позволените доставки на руски уран според дерогациите, предвидени в закона, ще бъдат поетапно намалявани до 459 тона през 2027 г. от около 476,5 тона през 2024 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димни Огледала

    50 6 Отговор
    Краварчето, ще го гушне ХИПЕРЗВУКОВО урана! Хахахах

    Коментиран от #13

  • 2 Абе

    92 1 Отговор
    ШМАТКИ. Щели да забраняват, ама щели да правят изключение ако уранът не им стигал и било в техен интерес да купуват от руснаците............от година на година кравите стават все по-смешни и жалки!
  • 3 Да,

    55 0 Отговор
    просто отсега ще купуват на друга цена.
  • 4 Аржентинец

    55 0 Отговор
    Ама какво забраняват!?Че РФ им го спря преди шест месеца! Сега ли разбраха!?Чутури!
  • 5 Джамбaза

    60 0 Отговор
    ...законопроект, забраняващ вноса на уран от Русия
    ...ще бъдат поетапно намалявани до 459 тона през 2027 г. от около 476,5 тона през 2024 г.
    И кво?
    Разчита се, че ще се чете само заглавието, а?
  • 6 И след като и Швеция и Германия

    59 1 Отговор
    вече гласуваха да увеличат ядрените си централи, а и много други западни държави, от къде САЩ ще им доставя несанкциониран уран, ако не внася от Русия?
    Или това е мижи да те лажем, за наивници?

    Коментиран от #18

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хохо Бохо

    52 0 Отговор
    иБаси клоуните. Ако няма нам кви си. И ще купуват демократичен уран от Индия, като петролните продукти

    Коментиран от #11

  • 9 Този

    41 0 Отговор
    Е много завоалирано написахте че, ще намалят евентуално след 5 години доставките си с няма и 4 процента. Ама гръмко заглавие само.
  • 10 ФАЩистите били забранявали 🤣

    32 3 Отговор
    Русия спря доставката на уран за крЪварника преди две седмици с мотива, че застраховката не покрива транспорта.

    Коментиран от #15

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хохо Бохо

    21 2 Отговор

    До коментар #11 от "Янко Вия":

    Обикновенни измамници, крадящи от собственият си народ и от всички други народи. В интерес на истината цялото производство на уран е в "недемократични" страни. От колективните ни една не добива и преработва
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Макробиолог

    23 1 Отговор
    Важно е да пуцаме кат на македонска свадба у вуздухо ....руския обогатен уран и сега е в голяма част от находища в Казахстан,а казахският обогатен уран е добит изцяло от местни находища,но също така изцяло обогатен в Русия.

    Коментиран от #19

  • 15 Рецептата

    2 16 Отговор

    До коментар #10 от "ФАЩистите били забранявали 🤣":

    По-далеч от Русия.
  • 16 Сметнах, сметах.

    9 5 Отговор

    До коментар #13 от "К О Т а р А К":

    Вече трябваше да са превзели Земята.
  • 17 Язък

    20 1 Отговор
    Сега ще трябва и урана да купуват от Индия и Китай с надценка. Тази схема им работи с петрола.
  • 18 гост

    7 23 Отговор

    До коментар #6 от "И след като и Швеция и Германия":

    Класация на страните по запаси от уран , дял от световните запаси : 1. Австралия -28 % , 2. Казахстан - 13% , 3 . Канада - 10% , 4. Намибия - 8,5 % , 5. Русия - 8% , 6 . Бразилия - 5% , 7. Нигер - 5% , 8 . Южна Африка - 5% , 9 . Китай - 4% , 10. Украйна - 2% , 11 . Монголия - 2 % , 12 . Узбекистан - 2 % , 13 Други - 8% !!!!
    Тоест БРИКС , Русия , Бразилия , Южна Африка и Китай държат само 22 % от световния уран , а Австралия , Канада , Казахстан и Украйна държат 53% !!!! Освен това Намибия и Нигер имат над 50 % участие на западни компании и продават също над 50 % от производството си на западни държави !! А в Казахстан , който въпреки че има половината от запасите на Австралия в момента произвежда много повече от нея също над 50 % в двете добивни компании имат американски фирми и произведеното заминава основно за САЩ !! И това не е само с урана , НЯМА основна енергийна суровина , като почнеш въглища , петрол , газ , уран , в която Раша д държи повече от 8-9 % от световния пазар !! И този процент само ще спада през следващите години !! Само тукашните заблудени русофили още си въобразяват , че Раша е някакъв незаменим играч на пазара , хахахаха !! Всъщност е един от масовката и то намаляващ !!!

    Коментиран от #26, #30

  • 19 гост

    2 22 Отговор

    До коментар #14 от "Макробиолог":

    Тия опорки не ви ли казаха , че вече и децата им се смеят , не ами направо си умират от смях !!! Казахстан изнася над 80 % от производството си за Китай и САЩ , а Раша скоро ще е изключена ИЗОБЩО от износа му на уран !!

    Коментиран от #25

  • 20 Загрижен

    4 18 Отговор
    Урана го крадат ЧВК Вагнер от Африка - той не е руски!!!
    Руския уран си го трупат на купчинки и се надяват да го продават на руските централи, но скоро ще останат само тез в руския мир да си го ползват.
  • 21 Макробиолог

    9 0 Отговор
    Нямам време за губене в спорове с копачи на биткойни в информационното пространство.В Казахстан основната компания по добив и пречистване на уранова руда е държавна.Преди 1-2години е предала на Росатом най голямото си находище+3-4обработващи хим комбината.Казахстан никога не е обогатявал уран.С това се занимават руски,канадски,френски компании,както и някои по дребни играчи в Нидерландия,Швеция и т.н.По времето на Клинтън Росатом става собственик на уранова мина в Щатите..Защо руския обогатен уран е интересен--ниската цена като следствие от отличната технология и ниската цена ел енергия.

    Коментиран от #32

  • 22 От страни

    10 1 Отговор
    Явно са внесли достатъчно засега а после се надяват да дойде друг президент вместо Путин и пак да го взимат на аванта.
  • 23 От страни

    3 4 Отговор
    Дават зор американците да бъде пуснат втория завод за втечнен газ в Сабета та да изкупуват всичките обеми как изкупуват от първия заод. Па вие си бойкотирате закупуването на руска газ.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Бай Хуан

    14 1 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    Алооуу опряния или подпряния ! Те всичките фирми за уран в Казахстан са руски ве !
  • 26 Гостенин

    10 1 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    Ма разбираш ги нещата , мноу ги разбираш като кучето на нивата !
    Айде да не казвам колко си дълбок като на македонска котка задн....
  • 27 Путин

    0 4 Отговор
    Ще ми пръднете на дъртио
  • 28 пРОСИЯ Е КОЧИНА

    0 6 Отговор
    Снощи по первой сказаха ,че Лесото е сключила огромна сделка с просия за износ на кал и девочки срещу 1200 т цитруси!
  • 29 Червена зора

    5 1 Отговор
    Как спираш нещо, което са ти спрели преди месеци наред? Кравария откача съвсем и покай нея кочината ЕС с Германия начело за ядрените реактори. Тая скрита студена война за ресурси не ми харесва.
  • 30 Червена зора

    6 2 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    Абе глупендер Казахстан е приятел НА Русия. Естествено, че БРИКС ще имат повече уран за реакторите. Да не говорим, че цяла Африка е с БРИКС, че даже иска да им стане член. Пък краварите да продължават да налагат cancel култа в цял свят срещу Русия, те така сами си копаят гроба.
  • 31 Из Москвы

    6 2 Отговор
    през август 2023 г.казахстанското правителство прие решение, което има огромно значение. Тя е структурно подразделение на Росатом и притежава определен дял в урановите находища на Казахстан. За да се избегне възможността след февруари 2022 г.Западът абсолютно да вземе всичко в свои ръце, тези активи бяха прехвърлени под руска юрисдикция и сега Русия е световен лидер в производството на уран.
    Освен това Русия придоби Степногорския минно-химически комбинат, който притежава 49% от акциите на най-голямото ураново находище в Казахстан, наречено "Буденовское". Америка отдавна проявява интерес към казахстанския уран, но Русия се оказа по-благоразумна и оперативно "прибра" тези находища, докато Западът беше зает с оранжевите революции и други събития.
    Днес, като се имат предвид активите в Казахстан, находищата в Танзания и Намибия (да, стигнахме и там), както и вътрешните мини в Якутия (с над 500 милиона тона уран), Русия притежава 45% от целия уран в света.
  • 32 Из Москвы

    2 3 Отговор

    До коментар #21 от "Макробиолог":

    Росатом реши да се оттегли от урановите активи, които притежаваше в Америка, поради тяхната нерентабилност.
    Нека ви напомня, че Росатом получи тези активи през 2010 г., когато придоби контролния пакет акции в компанията Uranium One(U1) с активи в Казахстан, САЩ и Австралия. След като консолидира 100% от акциите на тази компания, започна оптимизацията на активите.
    Известно време Росатом на територията на САЩ добиваше само за Willow Creek(не повече от 40 тона уран годишно), а през 2018 г.проектът реши да бъде консервиран. Основната печалба Uranium One (U1) сега получава за сметка на казахстанските мини. Като цяло за 2020 г.01 е реализирал печалба от 88,3 милиона долара при приходи от 417,5 милиона долара. следователно като цяло можем да кажем, че моментът, в който Росатом продава акции на компанията, е Uranium One Americas,.Inc максимално благоприятно за нашата страна.

    Коментиран от #34

  • 33 666

    0 0 Отговор
    Само забрана след забрана. Севернокорейски режим с дрога и бездомници.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Сандо

    0 1 Отговор
    Ще е голям сеир като се разбере как САЩ заобикаля собствените си санкции към САЩ.Уникални са краварите.