Отидете към основна версия

1 916 18

SpaceX отложи изстрелването на ракетата Falcon Heavy

  • сащ-
  • наса-
  • ракета-
  • космос

Тя трябва да изведе секретния роботизиран космически кораб X-37B

SpaceX отложи изстрелването на своята ракета Falcon Heavy поне до вторник вечерта, забавяйки последната мисия на мистериозния космически кораб, който остава един от най-завладяващите проекти на американската армия за проникване в дълбините на космоса, предаде CNN.

Секретният роботизиран космически кораб X-37B трябваше да излети на борда на тежката ракета SpaceX Falcon Heavy в 20:14 ч. от космическия център Кенеди на НАСА във Флорида в понеделник. Но компанията каза в понеделник вечерта, че отлага изстрелването “поради проблем от страна на земята” — което показва проблем със стартовата площадка на ракетата или системите за зареждане с гориво, според публикация в социалните медии от SpaceX.

Компанията работи за стартиране при следващия възможен момент - вторник в 20:14 ET.

Наподобяващата миниатюрна космическа совалка на НАСА със затъмнени прозорци, космическият самолет X-37B за многократна употреба е готов да започне своята седма експериментална мисия.

Много от мистериозните задачи на X-37B са класифицирани, но космическите сили на САЩ предоставиха някои подробности за целите на тази мисия без екипаж.

Космическият самолет дава възможност на Съединените щати да провеждат експерименти, за да разберат по-добре как да подобрят текущите и предстоящите космически операции и да прокарат границите на възможното, според изявление на ген. Б. Чанс Салцман, началник на космическите операции за космическите сили на САЩ.

Мисията включва и експеримент, който има за цел да намери начини за поддържане на астронавтите при бъдещи мисии в дълбокия космос. Наречен Seeds-2, той ще “изложи семената на растенията на суровата радиационна среда при дълготраен космически полет” и надграждане на предишни изследвания, извършени на мисии X-37B.

Експериментите също “включват управление на космическия самолет за многократна употреба в нови орбитални режими, експериментиране с бъдещи технологии за осведоменост в космическия домейн и изследване на радиационните ефекти върху материали, предоставени от НАСА", съобщават космическите сили на САЩ.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.

Свързани новини