Отидете към основна версия

2 021 19

Стратегическа визита! Китай бърза да се сдобри със съседен Виетнам

  • китай-
  • виетнам-
  • си дзинпин-
  • джо байдън

Първото пътуване на Си Дзинпин до Ханой от шест години насам беше планирано месеци и дори за кратко се обмисляше да се състои дни преди визитата на Джо Байдън, разкриха официални лица

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Китай Си Дзинпин започва двудневно посещение във Виетнам, съобщава "Ройтерс".

Той се стреми да подобри връзките между двете комунистически страни три месеца, след като президентът на САЩ Джо Байдън посети Ханой, докато големите сили се борят за влияние в държавата от Югоизточна Азия.

Първото пътуване на Си до Виетнам от шест години насам беше планирано месеци и дори за кратко се обмисляше да се състои дни преди визитата на Байдън, разкриха официални лица.

Въпреки отношенията, които са били много близки на икономическия фронт, двете съседски страни са в противоречие относно границите в Южнокитайско море и имат хилядолетна история на конфликти.

"Бъдещето на Азия не е в ръцете на никой друг, освен на азиатците", подчерта Си в коментар, публикуван във вестника на Виетнамската комунистическа партия преди посещението му.

"Общност със споделено бъдеще" между двете страни би имала стратегическо значение, добави той, като същевременно предупреди срещу нарастващия "хегемонизъм" в света, очевидно визирайки Съединените щати, въпреки че не ги назова директно.

Посещението на Си беше отложено и поради продължителни разговори относно използването на израза "споделено бъдеще", предпочитана от Пекин за описание на отношенията между двете страни, въпреки че първоначално имаше съпротива от Ханой, поясниха официални лица и дипломати.

Освен издигането на връзките до ниво, което Пекин може да смята за по-високо от това със САЩ, по-високият статут ще дойде и с подписването на "десетки документи за сътрудничество", обясни китайския посланик Сюн Бо преди посещението на Си.

Очаква се споразуменията да включват китайски инвестиции за подобряване на железопътните връзки между съседите, което предполага безвъзмездни средства, въпреки че обемът и условията на възможните заеми не са ясни.

Увеличаването на транспортните връзки би позволило на Виетнам да изнася повече за Китай, особено селскостопански продукти, а Пекин иска допълнително да интегрира северната част на страната с южните мрежи на веригата за доставки.

Китайските фирми изместиха някои операции във Виетнам тази година по-бързо, отколкото преди пандемията от COVID-19, като се стремят да бъдат по-близо до западните клиенти там, да намалят рисковете от търговското напрежение между САЩ и Китай и да понижат експозицията към отслабената икономика на Китай.

По-стабилните железопътни връзки ще ускорят вноса на компоненти от Китай за сглобяване във Виетнам, като ефективно ще разширят китайската инициатива "Един пояс, един път".

Си призова за по-бързо сътрудничество за изграждане на инфраструктура.

Китай настоя да включи Виетнам в своя Цифров път на коприната, което може да доведе до инвестиции за нови подводни оптични кабели, 5G мрежа и друга телекомуникационна инфраструктура.

Въпреки че метрото в Ханой е единственият проект на Виетнам, който е получил заеми от "Един пояс, един път", той не е обозначен като такъв в страна, където антикитайските настроения са все още твърде разпространени, за да може подобен ход да се разглежда като сближаване с Пекин.

Си призова за по-широко сътрудничество в областта на сигурността, свързаността, зелената енергия и критичните минерали, по отношение на редкоземните метали, от които Китай е водещата страна рафинер в света, а Виетнам има вторите по големина резерви след своя съсед.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 16 гласа.

Свързани новини