Last news in Fakti

29 Декември, 2023 17:55 3 256 19

Говори Пекин! Президентът призова китайските дипломати да формират желязна армия

  • си дзинпин-
  • китай-
  • тайван-
  • южнокитайско море-
  • китайска комунистическа партия

Думите на Си връщат Пекин към по-дръзкия и конфронтационен стил на риторика, възприеман от китайските дипломати след 2020 г. и който през отиващата си година бе по-слабо изразен, тъй като Китай се опитваше да привлече чуждестранни инвестиции за отслабената си икономика

Говори Пекин! Президентът призова китайските дипломати да формират желязна армия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китайският президент Си Дзинпин призова днес китайските посланици да създадат "желязна дипломатическа армия", вярна на Китайска комунистическа партия (КПП), предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Осмелете се да бъдете добри в борбата и да станете защитници на националните интереси. Необходимо е... решително да защитаваме интересите на националния суверенитет, сигурност и развитие с позиция на готовност и твърда воля да се противопоставим на силните страни", заяви Си пред китайските задгранични пратеници, събрали се в Пекин, съобщи държавната Китайска централна телевизия.

Думите му връщат Пекин към по-дръзкия и конфронтационен стил на риторика, възприеман от китайските дипломати след 2020 г. и който през отиващата си година бе по-слабо изразен, тъй като Китай се опитваше да привлече чуждестранни инвестиции за отслабената си икономика, отбелязва Ройтерс.

Връзките със Съединените щати за кратко преминаха през период на размразяване, след като Си се срещна с президента на САЩ Джо Байдън през ноември, но в момента Пекин е ангажиран и в дипломатически спорове с Филипините за оспорван риф във водите на Южнокитайско море, както и с Япония заради изхвърлянето на отпадъчни води от авариралия реактор във Фукушима.

"Необходимо е да се поставят на преден план правилата и дисциплината, да се спазва строга дисциплина, да се поема строга отговорност... и да се създаде дипломатическа желязна армия, която да е вярна на партията... да бъде дръзка, да е добра в борбата и да спазва строга дисциплина", заяви Си по време на срещата с дипломатите.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делю Хайдутин

    15 6 Отговор
    Другарят Си е на Дунава!Месете погачите!

    Коментиран от #3, #5

  • 2 КОТарАК

    7 13 Отговор
    глинена може ли?
  • 3 мдааа

    11 15 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    Този който меси погачите в момента е Русия, че без Си са за никъде.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Цин Мън

    6 6 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    Искаш да кажеш да готвим ориз и клечки?
  • 6 Американците гледат умно

    26 3 Отговор
    като ударени с мокър парцал. Още правете айфони в Китай. Накрая ще ядете китайски ориз вместо барбекю.
  • 7 Анджо

    14 6 Отговор
    Нали ви писах ,че Американците и Европейците го отхвърлиха за нови технологий и сега той започна да плаши.
    Иска нови инвестици , ама той да командва и да разпределя пая. Отдавна съм казвал, че Америка и Еврапа се уляха в китай. Искаха някой даработи за тях. Сега ще се наложи Европейците пак да се пренастройват.
  • 8 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    17 6 Отговор
    Западните чакали бесняха, ограбваха народите, разпалваха конфликти между братски народи, убиваха и колонизираха по цял свят, сега настъпиха мотиката и тоя път няма да им се размине!
  • 9 НАТО ВЪН

    22 10 Отговор
    Време е да изритаме натовските и амеррички свинчуги от татковината!!! Чекаме братята руси отново да ни освободят от крадците на европската уния!!

    Коментиран от #12

  • 10 отегчен

    5 10 Отговор
    Политиката често е театър. Твърдото публично говорене обикновено прикрива задкулисната слабост. Западните инвестиции напускат Китай, икономическия растеж значително се забавя, има огромен имотен балон който чака да се спука. Икономическата мощ на Китай е преувеличена.
    Също така вървят слухове, че на срещата на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество в Калифорния, Си е поискал от Байдън 1 трилион долара помощ за китайската икономика. Но това е само слух. Другото преди това е вярно.

    Коментиран от #11, #13

  • 11 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    11 4 Отговор

    До коментар #10 от "отегчен":

    Тия соросоидни измислици ги знаем. Кажи нещо за фалиралия неолиберален капиталистически Запад? Лошото за нас е, че сега сме с фалиращият и губещ Запад и всичко трябва да започне отново като на 23 Октомври 1917г. в Русия!

    Коментиран от #14

  • 12 Хи Хи Хи

    2 11 Отговор

    До коментар #9 от "НАТО ВЪН":

    Абе мичка ти пайчина .. много има да чакаш тоя път.. много, едва ли ше доживееш.
  • 13 Някой си...

    4 11 Отговор

    До коментар #10 от "отегчен":

    Въпреки, че Китайския дълг е секретен има податки че вече првишава 3,5 пъти БВП.. не знам , не съм сигурен.. ама като гледам, Си май е седнал на горещия връшник. САЩ И ЕС спират и постепенно изтеглят инвестициите си в Китай.. за това Си има въгарец и не му дава мира
  • 14 Хи Хи Хи

    6 8 Отговор

    До коментар #11 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    КО искаш да ти кажа..че $ро умира.. ЕС умира от студ а бабичките в Англия ядат котешка храна.. Това ли ти се ще да чуеш. Споко, няма да си жив да дочакаш такива новини..хихихихи..
  • 15 браво бе

    9 2 Отговор
    китай на вас се разчита че сте два милиарда и да се изпикаете и запада си заминава като от природно бедствие
  • 16 Сега ще

    3 10 Отговор
    Стегнат и доставките на газ ,нефт , дървесина от Раша.

    Юанът е на път да стане национална Валута в Путлеристан.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 кил

    3 1 Отговор
    Верни на Партията ... тоест на мен
  • 19 киликандзер

    2 5 Отговор
    Другари, това вече беше изпробвано при СССР. Не се получи.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания