Отидете към основна версия

1 383 29

В Северна Корея пристигна Руската делегация, за да проведе икономически разговори

  • северна корея-
  • русия-
  • визита-
  • руска делегация-
  • икономически разговори

Събитието следва след изявление на южнокорейската шпионска агенция във вторник

Снимка: Shutterstock

Руската делегация пристигна за икономически разговори в Северна Корея. В сряда, министърът на външните икономически отношения на Северна Корея, Юн Чен Хо, проведе среща с губернатора на Приморския край - руският регион, който граничи със съответната държава. Целта на разговорите беше обсъждане на засилването на регионалното икономическо сътрудничество, според съобщение на държавната агенция KCNA, цитирано от Ройтерс.

Фокусът на разговорите между министъра на Северна Корея и Олег Кожемяко, губернатор на Приморския край, беше върху "повишаването на икономическото сътрудничество на по-високо ниво", според съобщението. KCNA също сподели, че търговските и икономически работни групи на двете страни подписаха споразумение, без да предоставят подробности за това или за срещата между официалните лица, цитирана от News.bg.

Събитието следва след изявление на южнокорейската шпионска агенция във вторник, което посочва признаци, че Северна Корея планира да изпрати работници в Русия, съгласно агенция Yonhap. Такова действие би представлявало нарушение на санкциите на Съвета за сигурност на ООН, забраняващи наемането на севернокорейски работници, тъй като техните доходи могат да бъдат използвани за финансиране на забранени оръжейни програми на Пхенян.

Губернаторът Кожемяко отбеляза, че това е първото посещение след дълго прекъсване, предизвикано от пандемията. Той сподели, че програмата включва множество срещи, насочени към развитие на хуманитарните връзки между Приморието и Северна Корея, особено в областта на културата, туризма и спорта.

През ноември губернаторът изрази готовността на Приморския край да разгледа възможността за предоставяне на част от своята земеделска земя за обработване от севернокорейски фермери.

Това последно посещение е част от редица двустранни контакти, след като лидерът на Северна Корея, Ким Чен Ун, посети Русия през септември и проведе среща с президента Владимир Путин. Тогава беше обсъдено задълбочаване на военното сътрудничество.

С увеличаването на изолацията на Русия поради участието ѝ във войната в Украйна, се наблюдава нарастване на тесните връзки със Северна Корея. През миналия месец премиерът на Северна Корея, Ким Ток Хун, проведе разговори в "приятелска атмосфера" с руския министър на природните ресурси, Александър Козлов. Също така, севернокорейска делегация посети Санкт Петербург, участваща в международен културен форум.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 24 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: