Отидете към основна версия

2 962 51

Един човек премина незаконно от Русия във Финландия през гората

  • русия-
  • финландия-
  • граница-
  • преминаване-
  • убежище

Инцидентът е станал в района на граничния пункт Ваалимаа

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Един човек е влязъл незаконно на финландска територия през гората близо до ГКПП Ваалимаа, съобщи агенция STT. „Едно лице премина незаконно сухопътната граница между Финландия и Русия в района на граничния пункт Ваалимаа и подаде молба за убежище“, каза Кимо Громоф, представител на Югоизточния граничен отряд на финландската гранична охрана. По думите му неразрешеното преминаване на границата е станало в събота след 19.00 часа.

По-рано финландските медии съобщиха за друг подобен инцидент. Така в събота човек незаконно прескочи оградата в района на същия пункт и поиска убежище във Финландия.

На 15 декември агенция STT, позовавайки се на данни на граничарите, съобщи за исторически рекорд за пристигането на бежанци на границата с Русия за едно денонощие - пристигнали са над 230 души.

От 15 декември до 14 януари всички автомобилни контролно-пропускателни пунктове на границата с Русия са затворени по решение на финландското правителство поради наплива на бежанци от трети страни. Кабинетът на министрите на Финландия реши да приема молби от търсещи убежище на морски пристанища и летища.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: