Отидете към основна версия

30 550 219

ЕС обмисля възможности да лиши Унгария от правото на глас

  • унгария-
  • европейски съюз-
  • глас-
  • виктор орбан-
  • украйна-
  • помощ

Според служителите ЕС може да приложи член 7 от Договора за Европейския съюз от 2007 г.

Снимка: Shutterstock

Държавите-членки на ЕС обмислят възможността да лишат Унгария от правото ѝ на глас, за да се сключи споразумение за отпускане на средства за Украйна, съобщава Financial Times, цитирайки европейски дипломати.

Според служителите ЕС може да приложи член 7 от Договора за Европейския съюз от 2007 г., който позволява лишаването на държава от право на глас поради нарушаване на европейското законодателство. Този процес може да бъде блокиран от всеки друг член на ЕС, но както отбелязва вестникът, след неотдавнашните избори в Полша "Унгария вече няма гарантиран защитник".

Въпреки това някои членове на ЕС са предпазливи към идеята за налагане на ограничения на Будапеща. Вместо това те възнамеряват да демонстрират на унгарския министър-председател Виктор Орбан "пълната цена" на изолацията на страната в рамките на ЕС, за да го принудят да промени мнението си относно отпускането на средства за Украйна. Ако това не успее, според FT, останалите 26 членки на ЕС могат да сключат самостоятелно споразумение, въпреки че "то ще отнеме време и ще предложи само краткосрочно решение".

"Може би Унгария може да създаде повече проблеми. Може би Унгария може да ни принуди да използваме няколко различни инструмента. Но в крайна сметка Унгария не може да ни спре да предоставяме пари на Украйна", заяви друг високопоставен служител на ЕС, присъстващ на срещата на върха.

На 15 декември Орбан заяви, че Будапеща не възнамерява да подкрепи идеята за финансова помощ за Украйна от бюджета на ЕС. Той потвърди, че на срещата на върха на ЕС в Брюксел е блокирал поправка в бюджета на ЕС, която предвиждаше отпускането на 50 млрд. евро за Украйна през 2024-2027 г.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 170 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: