Отидете към основна версия

2 975 42

Откриха голямо количество кокаин на борда на българския кораб "Верила"

  • наркотици-
  • верила-
  • ирландия-
  • кораб-
  • български кораб-
  • кокаин-
  • бмф

Той е собственост на Параходство „Български морски флот“ (БМФ)

Снимка: Shutterstock

Един кораб за насипни товари, пристигнал в Ирландия от Канада, е част от текуща операция, провеждана от ирландската полиция и данъчна служба, които извършват претърсване на плавателния съд за наркотици. Това съобщава сайтът "Маритайм екзекютив", цитиран от "Айриш таймс".

Първоначалният етап на претърсването разкри поне 300 килограма кокаин, опаковани в пакети на борда на кораба. Властите планират извършване на по-подробно претърсване на плавателния съд.

Корабът за насипни товари с име "Верила" пристигна в ирландското пристанище Фойнс на западния бряг на страната във вторник сутринта. Той принадлежи на Параходство „Български морски флот“ (БМФ) и е регистриран в Малта. Съобщава се, че корабът транспортира пшеница от Канада и напуснал Монреал на 9 декември.

След пристигането си в Ирландия на 19 декември, плавателният съд беше подложен на претърсване с помощта на специално обучени кучета, което доведе до откриването на големи пакети, с общо тегло от 300 килограма. Всеки от пакетите беше опакован със спасителни жилетки, за да предотврати потъването, и беше оборудван с Джи Пи Ес предавател. Ирландската полиция подозира, че кокаинът е предназначен да бъде изхвърлен през борда в определен момент, за да бъде прибран от по-малка лодка, идваща от брега.

Предстои проверка на чистотата на наркотиците. Според цитирани източници вестникът посочва, че окончателното количество кокаин може да достигне около 500 килограма. Има вероятност наркотиците да са с висока степен на чистота и че трафикантите са имали намерение да добавят примеси преди разпространението им. Полицията оценява стойността на иззетите наркотици на поне 23 милиона щатски долара, спрямо текущите пазарни цени. "Айриш таймс" отбелязва, че след като окончателното количество наркотици бъде потвърдено, общата им стойност може да достигне до 38 милиона долара.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: