Last news in Fakti

20 Ноември, 2023 09:25 3 143 8

Милиони кеш: как китайски престъпници пренасят пари от дрога

  • дрога-
  • наркотици-
  • китай-
  • пари-
  • европа

В Европа все по-често се натъкват на китайска престъпна структура, която пере парите на картелите

Милиони кеш: как китайски престъпници пренасят пари от дрога - 1
Снимка: Shutterstock

Голямата сума в брой в жабката на автомобила Ауди А3 неизбежно привлича вниманието на германските полицаи - те откриват 91 банкноти по 50 евро в колата, току-що преминала границата между Нидерландия и Германия. Освен това в портмонето на шофьора - китайски гражданин с името Линфей И., живеещ край Флоренция, били намерени още 2320 евро.

Служителите на реда от Оснабрюк решили да извършат по-подробна проверка на автомобила. В резултат на нея намерили 27 пачки в резервоара. Общо били иззети 781 320 евро. За случая от 2018 година припомня германската обществено-правна медия АРД.

Линфей И. казва на полицаите, че е продал жилище в Китай и искал да инвестира парите в Европа. Парите били пренесени с кораб до Амстердам - с идеята така да се заобиколи китайското законодателство, което забранява изнасянето на големи суми. Но при изследването на банкнотите германските финансови служби открили по тях следи от кокаин, пише АРД.

Китайски престъпници разнасят огромни суми пари

Линфей И. не е единственият китаец, хванат в последните години в Европа с големи суми пари в брой. Следователите смятат, че китайските престъпници играят важна роля в международната наркотърговия - като специалисти по пренасянето на големи суми в брой и с мрежа от нелегални банки.

Търсенето на такива услуги е голямо, тъй като сделките в наркобизнеса се въртят предимно в брой. Наркокартелите искат да им се плаща кеш в долари или в евро, клиентите също плащат в брой. Но пренасянето на банкноти от един континент в друг е рисковано - затова се търсят специални "куриери", разказва АРД.

Европейската полицейска служба Европол говори за паралелна "нелегална финансова система". В рамките на нея китайските мрежи били особено търсени, показват разследванията на германските медии МДР и "Франкфуртур Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ). Те предлагат услугите си по цял свят, включително в Германия.

Системата е добре изградена

Агенцията за борба с наркотиците на САЩ (DEA) обръща внимание на "китайските нелегални банки" още през 1994 година. И посочва, че били не само анонимни, а и по-бързи и по-изгодни. Азиатските наркотърговци ги използвали, за да прехвърлят печалбата си от САЩ към Хонконг.

Случаят на Вен Кей З. хвърля известна светлина върху начина им на функциониране, посочва АРД. В началото на октомври италианската финансова полиция задържа китайския бизнесмен, в чийто магазин в Рим постоянно идвали италиански наркотърговци. Според следователите те носели милиони евро в брой, които З. заедно със свои съучастници изнасял в чужбина. Той използвал и куриери, които пренасяли куфари с пари в брой със самолети към Китай.

З. и съучастниците му обаче са успели да укрият от италианските власти и големи суми, които не били изнесени от страната. Това ставало чрез система, която в Китай носела името "Фейкян" или "летящи пари". Тя функционирала така: в дадена държава търговец получава определена сума в брой. И съобщава на доверен човек в друга държава, например Испания, че парите са получени. В Испания довереният човек изплаща сумата, дължима за доставка кокаин, на някой представител на наркокартелите. Парите си той получава на по-късен етап.

В бизнес и с калабрийската мафия

В последно време китайските перачи на пари се явяват не само в Италия. Те се разследват и в Нидерландия, Франция и Полша. Престъпниците работят в международен мащаб и са свързани тясно с други престъпни организации - като например с калабрийската мафия Ндрангета. Бившият наркоброкер на Надрангета Джузепе Тиринтино още през 2017 година в качеството си на свидетел разказа пред съда как китайските мрежи за пране на пари отговарят за транспортирането на суми по цял свят. В рамките на международната антимафиотска операция "Eureka" стана ясно, че само за месец през 2020 година хора, свързани с Ндрангета, са предали над седем милиона евро на китайски куриери - ту в индустриална зона в Рим, ту на хотелски паркинг, пише АРД.

За китайските структури не се знае почти нищо

И в Германия редовно се появява информация за връзки с китайски нелегални банки и куриери, пренасящи пари в брой. През 2021 година във влак, пътуващ от Амстердам за Германия, бяха задържани двама китайци - баща и син - носещи над един милион евро в брой към хотел в Кьолн. По банкнотите бяха открити следи от кокаин. Двамата бяха задържани, но не са дали никакви сведения за своите поръчители. Оливер Хут от съсловната организацията на служителите в криминалната полиция в провинция Северен Рейн-Вестфалия признава пред МДР и ФАЦ, че "не знаем почти нищо за китайските структури". Според него те могат да се мерят с калабрийската мафия и латиноамериканските картели. "Това са отлично изградени професионални мрежи, които са международно представени", казва той. "А ние изобщо не знаем как точно функционират".

Автори: Маргерита Бетони МДР | Аксел Хемерлинг МДР | Лудвиг Кендзия МДР


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Слаби учени имат

    13 6 Отговор
    Тъпите германци не могат да схванат много неща а искат в Космоса да летят е как да стане
  • 6 Объркано Атлантиче

    10 4 Отговор
    СМЪРТНО НАКАЗАНИЕ НА КИТАЙСКИ БАНКЕР❗️

    Сун Дешун, бившият шеф на CITIC Bank, който изпра 979,5 милиона юана (почти 140 милиона долара).
    Китайските разузнавателни служби го спипаха близо до летището, с билет за Лондон. Не е странно, нали? Всички крадци бягат там по един и същи начин.
    Миналата седмица беше обявена присъдата - ВИСШАТА мярка. Един милиард юана, откраднат от инвеститорите, е много.

    Представете си, че мигнете и той отлети. Какъв политически активист и бежанец от Режима към свободата би се появил. Какви смразяващи истории би пробутал от Лондон по правилните теми - как е закусвал уйгури в банката си по нареждане от Пекин или нещо подобно. И интервюиращата ще стене и ще върти очи, а на заден план имаше тъжна музика и цветно коригирани панорами на китайски дисиденти.

    Но, уви. Няма да стане. Не можеш да крадеш от хората. Присъдата е окончателна. След 2 седмици - РАЗСТРЕЛ❗️
    ...

    Коментиран от #8

  • 7 ТрампЛин

    3 0 Отговор
    Евро и долари? В скоро време и Тухли!
  • 8 Уан хорс опън слейт

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Объркано Атлантиче":

    Е как мислиш наще излетяха с куфърчетата 89-та.