Отидете към основна версия

3 432 65

Прогнозата за времето, която промени хода на историята

  • aleteia-
  • морийн суини-
  • прогноза за времето-
  • нормандия-
  • ирландия-
  • втора световна война-
  • история

Именно на прогнозата за времето разчита военното командване, планиращо десанта в Нормандия

Снимка: Shutterstock

Една прогноза за времето променя хода на цялата човешка история. Aleteia.org разказва за нея.

На 100-годишна възраст почина Морийн Суини. Тя играе важна роля по време на Втората световна война, без дори да го осъзнава. Съюзниците взимат под внимание метеорологичните прогнози, идващи от Ирландия.

Морийн Суини, която получава специално признание от Камарата на представителите на САЩ, през това време работи в местната служба и нейните прогнози за времето са сред първите, които получават съюзническите войски.

Именно на прогнозата за времето разчита военното командване, планиращо десанта в Нормандия – най-голямата подобна операция в човешката история. Десантът временно е отложен заради лошото време. Когато в крайна сметка се дава заповед за започване на D-day, инвазията в северните брегове на Франция обръща хода на историята.

Нацистка Германия в крайна сметка е победена, Франция и другите окупирани страни са освободени, и в Европа настава мир.

"Получих телефонно обаждане от Лондон. Оттам ме помолиха да проверя отново прогнозата си", спомня си Суини през 2014 г. Именно думите ѝ, че наближава буря, карат съюзниците да отложат десанта на 3 юни. В крайна сметка решението им се оказва правилно. Три дни по-късно, на 6 юни, в крайна сметка е извършена операцията в Нормандия. Когато има видимост и подходящи метеорологични условия.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: