Отидете към основна версия

7 472 129

САЩ са обучавали украински шпиони още от 2014 г.

  • сащ-
  • цру-
  • украйна-
  • обучение

Това твърди бивш служител на ЦРУ

Снимка: ЕРА/БГНЕС

От 2014 г. САЩ подготвят и „формират“ Главно разузнавателно управление (ГУР) на украинското министерство на отбраната, което сега играе основна роля в извършването на диверсии на територията на Руската федерация, съобщава NBC News, цитирайки бивш служител на ЦРУ.

„Това е основна структура, която американската разузнавателна общност е обучавала през годините, за да стане наистина ефективна. Това е наше въображение“, каза бившият офицер от кариерата на ЦРУ Марк Полимеропулос.

Washington Post писа през октомври, че американските разузнавателни агенции смятат GUR за свое „малко дете“, което е получило необходимото оборудване и обучение. Както съобщи събеседникът на изданието, от 2015 г. насам ЦРУ е започнало толкова мащабна трансформация на Главното разузнавателно управление, че само за няколко години „като че ли го е възстановило от нулата“. ЦРУ също така плати за създаването на нов щаб на "спецназа" на Главното управление на разузнаването на Украйна поради опасения за руското разузнаване. Освен това Украйна сподели с американците получените данни.

По-рано ръководителят на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната Кирил Буданов призна участието на Киев в терористични атаки в Русия. Washington Post, позовавайки се на източници, съобщи по-рано, че украинското военно разузнаване е участвало в десетки изстрелвания на дронове срещу цели в Руската федерация, включително Кремъл.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 51 гласа.

Свързани новини