Отидете към основна версия

1 071 26

Румен Радев се среща с българския военен контингент в KFOR

  • румен радев-
  • среща-
  • военен контингент-
  • kfor

България участва в мироопазващата мисията на НАТО в Косово от близо 24 години

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев, който е на посещение в Косово, ще се срещне с българския военен контингент в състава на Международните сили за сигурност KFOR, съобщават от БНР. Държавният глава ще разговаря с командира на силите генерал-майор Йозкан Улуташ. По-късно в град Призрен президентът ще се срещне с представители на българската общност.

България участва в мироопазващата мисията на НАТО в Косово от близо 24 години. От 2000-ната година военнослужещите ни са изпълнявали различни задачи, свързани с подобряването на сигурността в страната. До момента в операцията на KFOR са участвали над 1700 български военни.

България ще остане истински ангажирана със стабилността и сигурността на Косово, защото са ключово важни за бъдещето не само на Балканския регион, а на целия Европейски съюз, подчерта президентът Румен Радев пред колегата си Вьоса Османи, която преди година връчи в София почетния медал на президента на Косово на български военни, участвали в мисията на KFOR.

След срещата с българския военен контингент, Радев ще посети град Призрен, където ще разговаря с представители на българската общност. Близо 15 хиляди души в Косово имат българско самосъзнание. За последните пет години в Парламента на Прищина са внесени две петиции с подписи и искане българите да бъдат признати за национално малцинство като бъдат вписани в Конституцията на Косово. Темата за признаването на общността ни обсъдиха вчера президентите на двете страни Вьоса Османи и Румен Радев.

"Ние ще продължим да работим, така че да има законови и практически стъпки тази българска общност да може свободно да изразява своята идентичност, да развива своя език и своите културни традиции. И приветствам ангажимента на г-жа Османи да се намерят законови и практически решения. Това ще бъде още по-голям стимул на България да помага на Косово във всяко едно отношение. Като започнем с програмите за практическа помощ, за финансова помощ, за помощ за развитие на общините в Косово, особено където е българската общност, така че да видим една много по-бърза интеграция на Косово в голямото европейско семейство", каза още Радев.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 10 гласа.

Свързани новини