Отидете към основна версия

3 547 56

В Радата внесоха новите правила за мобилизация в Украйна

  • украйна-
  • върховна рада-
  • мобилизация

Предложенията все още могат да бъдат променени, тъй като законопроектът още не е разгледан от депутатите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кабинетът на министрите на Украйна внесе във Върховната рада законопроект за подобряване на мобилизацията и военната регистрация. Това съобщи представителят на кабинета на министрите в парламента Тарас Мелничук, предаде УНИАН.

Правителството е регистрирало в Радата и законопроект за изменения в Кодекса на Украйна за административните нарушения и Наказателния кодекс на Украйна относно засилването на отговорността за военни престъпления.

Според обяснителната записка към законопроекта се предлага, наред с други неща, да се намали възрастта на подлежащите на мобилизация от 27 на 25 години, да се премахне категорията на ограничена годност за военна служба, да се премахне срочната военната служба, да се въведат комбинирани обучения за ползване на оръжие до три месеца за всички граждани от 18 до 25 години във всички образователни институции, установяване на ограничения върху правата на гражданите, които избягват военна регистрация и служба, изясняване на основанията за освобождаване от военна служба и др.

Предлага се възможност за изпращане на призовка до наборници, военнослужещи и резервисти по електронна поща. Освен това мъжете на военна възраст, които са в чужбина, ще могат да получат паспорт само след представяне на документи за военна регистрация. Това важи както за вътрешни, така и за международни паспорти.

Тези предложения все още могат да бъдат променени, тъй като законопроектът трябва да бъде разгледан в парламента.

Началникът на отдела по персонала на щаба на командването на Сухопътните войски на въоръжените сили на Украйна полковник Роман Горбач в отговор на запитване на журналисти обясних, че се планира да се разшири кръгът от хора, които могат да бъдат мобилизирани, като използват три категории граждани. Става дума по-специално за тези, чийто период на отсрочка от набор за военна служба е изтекъл по време на мобилизация.

На 19 декември на пресконференция за резултатите от 2023 г. президентът на Украйна Владимир Зеленски каза, че военните предлагат да мобилизират допълнително 450-500 хиляди души.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 25 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: