Отидете към основна версия

4 083 65

Зеленски каза, че Украйна може да мобилизира 500 000 войници. Залужни: Не сме отправяли подобно искане

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • мобилизация-
  • валерий залужни-
  • володимир зеленски-
  • зсу

През миналата седмица Зеленски заяви, че военните са поискали още 400 000-500 000 души да бъдат мобилизирани

Снимка: Shutterstock

Главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни заяви, че военното командване на Украйна постоянно формира своите заявки за боеприпаси, оръжия и човешки ресурси, но не е подавало заявка за конкретен брой мобилизирани, предаде Meduza.

През миналата седмица президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че военните са поискали още 400 000-500 000 души да бъдат мобилизирани за служба в армията, но поясни, че все още не е взето окончателно решение. Зеленски заяви, че извършването на мобилизация от такъв мащаб ще изисква допълнително финансиране.

„Военното командване не отправя нито едно искане [до властите] за никакви цифри. Военното командване продължава да изпълнява функцията по защита на държавата и съответно формира своите заявки – за боеприпаси, за оръжие и за човешки ресурси. Това се прави постоянно, но ние не изпълняваме [такива искания] в някакъв отделен формат, събитие в кабинета на министрите или във Върховната рада“, каза Залужни.

Така той отговори на въпрос на журналисти, които попитаха защо командването на Въоръжените сили на Украйна предлага да мобилизира точно 400-500 хиляди души.

Главнокомандващият отбеляза, че Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна не е натоварен с правото да предлага законодателни инициативи, така че той не е представил никакви документи на правителството. Залужни също потвърди, че въоръжените сили на Украйна са работили с Министерството на отбраната на Украйна, което може да предлага проекти на закони и ведомството вероятно е внесло в правителството законопроект за преразглеждане на правилата за мобилизация.

Междувременно министър-председателят на Украйна Денис Шмигал представи два нови законопроекта, чиято цел е да улеснят приемането на нови военнослужещи, необходими незабавно на фронтовата линия, съобщи ДПА. Съгласно предложените нови закони, възрастовото изискване за отбиване на военната служба ще бъде намалено от 27 на 25 години, което ще отвори вратата за още две възрастови групи за въоръжените сили на Украйна. Това потенциално може да включва над 400 000 млади мъже. Освен това се предвижда да бъдат прегледани отново тези, които до момента са били квалифицирани като негодни за военна служба.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 20 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: