Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Декември, 2023 17:52 4 066 65

Зеленски каза, че Украйна може да мобилизира 500 000 войници. Залужни: Не сме отправяли подобно искане

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • мобилизация-
  • валерий залужни-
  • володимир зеленски-
  • зсу

През миналата седмица Зеленски заяви, че военните са поискали още 400 000-500 000 души да бъдат мобилизирани

Зеленски каза, че Украйна може да мобилизира 500 000 войници. Залужни: Не сме отправяли подобно искане - 1
Снимка: Shutterstock

Главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни заяви, че военното командване на Украйна постоянно формира своите заявки за боеприпаси, оръжия и човешки ресурси, но не е подавало заявка за конкретен брой мобилизирани, предаде Meduza.

През миналата седмица президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че военните са поискали още 400 000-500 000 души да бъдат мобилизирани за служба в армията, но поясни, че все още не е взето окончателно решение. Зеленски заяви, че извършването на мобилизация от такъв мащаб ще изисква допълнително финансиране.

„Военното командване не отправя нито едно искане [до властите] за никакви цифри. Военното командване продължава да изпълнява функцията по защита на държавата и съответно формира своите заявки – за боеприпаси, за оръжие и за човешки ресурси. Това се прави постоянно, но ние не изпълняваме [такива искания] в някакъв отделен формат, събитие в кабинета на министрите или във Върховната рада“, каза Залужни.

Така той отговори на въпрос на журналисти, които попитаха защо командването на Въоръжените сили на Украйна предлага да мобилизира точно 400-500 хиляди души.

Главнокомандващият отбеляза, че Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна не е натоварен с правото да предлага законодателни инициативи, така че той не е представил никакви документи на правителството. Залужни също потвърди, че въоръжените сили на Украйна са работили с Министерството на отбраната на Украйна, което може да предлага проекти на закони и ведомството вероятно е внесло в правителството законопроект за преразглеждане на правилата за мобилизация.

Междувременно министър-председателят на Украйна Денис Шмигал представи два нови законопроекта, чиято цел е да улеснят приемането на нови военнослужещи, необходими незабавно на фронтовата линия, съобщи ДПА. Съгласно предложените нови закони, възрастовото изискване за отбиване на военната служба ще бъде намалено от 27 на 25 години, което ще отвори вратата за още две възрастови групи за въоръжените сили на Украйна. Това потенциално може да включва над 400 000 млади мъже. Освен това се предвижда да бъдат прегледани отново тези, които до момента са били квалифицирани като негодни за военна служба.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван Калчев

    12 106 Отговор
    Честита Коледа от Украйна мили сънародници! Тук всичко върви по план! Победа

    Коментиран от #16, #21, #22, #24, #26, #40, #44, #60, #62

  • 2 А неее бе

    49 4 Отговор
    Министърът на вътрешните работи на Естония Лаури Ляенемец, следвайки германските политици , заяви, че страната му е готова да открие и екстрадира в Киев украинските наборници, живеещи на нейна територия. „Ако Украйна има нужда, Естония може да издири тези хора и да ги екстрадира. Като цяло знаем къде са тези хора, какво правят. Повечето ходят на работа, имат местожителство в Естония“, каза министърът.
  • 3 Циник

    84 6 Отговор
    Залужни знае, че ако изпрати още 500,000 човека с еднопосочен билет към Вечните Ловни Полета, то и неговата песен е изпята. Тази на Зеленски вече е.
  • 4 Бесен-_ Язовец

    10 79 Отговор
    От 24 февруари когато джудже Путя нахлу в Украйна -
    Президентът на Русия Владимир Путин обяви началото на "специална военна операция" в Донбас. Това се случи в реч, излъчена в телевизионен ефир.

    Той призова украинските войници да се предадат и да се приберат по домовете си и предупреди, че ако това не се случи, Киев ще носи отговорността за по-нататъшни кръвопролития. И столицата на Украйна ще бъде превзета за 3 дни и режима в Киев ще бъде изправен пред Руски трибунал за военни престъпления...
    П.С. И така тези 3 дни станаха вече 733 а 67 километровата Руска колона тръгнала да превзема Киев си остана в Буча и Ирпин, предградия на Киев. Украинските войници не сложиха оръжие, напротив денацифицираха 920 хиляди клети орки изпратени на смърт от джуджето и наторили Украинската земя...

    Коментиран от #14, #34

  • 5 Последния Софиянец

    52 4 Отговор
    Да попълни загубите от половин милион.
  • 6 Укропат

    50 6 Отговор
    Шефчето и генералчето се псували яко на руски ,защото в на богатия хохлоезик мова още няма измислени такива думички.
  • 7 А неее бе

    43 3 Отговор
    В петък, 22 декември, в интервю за радиостанцията Deutschlandfunk външнополитическият експерт на опозиционния Християндемократически съюз (ХДС) Родерих Кизеветер заяви, че Германия трябва да подкрепи евентуалното набиране на военна служба на украински бежанци от Германия....
  • 8 Последния Софиянец

    8 48 Отговор
    Половин милион са Украинските загуби убити и ранени! На братска Русия са милион и двеста хиляди но за нас не проблем. Милион и половина затворници и милион в психиатриите!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 66666

    10 6 Отговор
    Украинското „икономическо чудо“ се натъкна на преграда
    Украински учен нарече демографията основно предизвикателство за възстановяването на страната
    Украинското „икономическо чудо“ се натъкна на преграда
    Демографията и трудностите при връщането на милионите бежанци са основното предизвикателство за възстановяването на Украйна след конфликта, пише Тарас Ромашченко, доцент по международна икономика в Черкаския национален университет, в статия за EUobserver.
    Въпреки 6,2 милиона регистрирани украински бежанци по света, има «предположения», че страната може да преживее «икономически бум» след края на конфликта, каза Ромашченко.
  • 11 А неее бе

    27 1 Отговор
    Германските политици първи в Европа реагираха на идеята украинските власти да набират бежанци на военна служба сред бежанците в чужбина. Както съобщи, министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров в интервю за Bild, Welt TV и Politico обяви намерението си от 2024 г. да бъдат привикани на военна служба украински мъже на възраст между 25 и 60 години, които са в чужбина. включително в Германия...... Германия си умря от кеф....
  • 12 РАЗВАЛЕН ТЕЛЕФОН

    40 3 Отговор
    Тия не могат да се разберат защото единия говори на руски, а другия но окраиински. Зеления вика перемога, а злужения разбрал бегай назад.
  • 13 Гепи урка

    22 3 Отговор
    и дай я на Зеления....
  • 14 РЕАЛИСТ

    62 4 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен-_ Язовец":

    Абе, цялото ви пикливо НАТО стана за смях. Стига си разправял смешки. Вместо да си затворите устите от срам и да си посипете главата с пепел, сурат имате още да пишете измислици.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ще ги ловят с мрежи по Европа

    41 1 Отговор
    и ще ги пращат на фронта да мрът, само гледайте.
  • 18 Копи пасте у гугле

    16 1 Отговор
    Естонія згодна видавати Україні військовозобовязаних біженців
  • 19 бай Даньо

    33 2 Отговор
    Ой горките украинци , негодните за служба до вчера стават годни ....
  • 20 В.В.П.

    30 2 Отговор
    Играят на доброто и лошото ченге..Класика в жанра..Артисти...Вече ги обурудват Окро свинчетата..За Донбас..
  • 21 Отец Дионисий

    3 41 Отговор

    До коментар #1 от "Иван Калчев":

    Господ -Бог да Ви благослови смели бойци!
    Живи и здрави до пълната победа 🙏
  • 22 Урюрвкос

    33 2 Отговор

    До коментар #1 от "Иван Калчев":

    снимката е от 12 юни 23 и няма надписи по флага
  • 23 Най-много

    30 1 Отговор
    да вземат на босия цървулите. А Крим ще го гледат вече само на снимка.
  • 24 Хелоу

    37 2 Отговор

    До коментар #1 от "Иван Калчев":

    С Фотошоп ли ще е прочистването.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Гробар

    39 2 Отговор

    До коментар #1 от "Иван Калчев":

    Щом си опрял до укронацитата да ти оправят живота, по-добре се обеси на първия клон.
  • 27 А неее бе

    20 0 Отговор
    съветникът на ръководителя на канцеларията на президента на Украйна Михайло Подоляк подкрепи идеята украинските мъже на възраст 25-60 години, които в момента живеят в чужбина, да бъдат принудително депортирани и зачислени в армията, както и да бъдат наказани тези, избягва наборна служба. Известен германски политик припомни, че около 200 000 украински мъже, годни за военна служба, са избягали в Германия поради пълномащабната руска инвазия в Украйна. Кизеветер смята, че е невъзможно да се одобри ситуация, в която тези хора биха отказали да подкрепят родината си

    Коментиран от #32

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 КовидманЯк

    29 1 Отговор
    Вчера Маринка падна.Водят се боеве за Новомихайловка вече, където ВСУ избяга ( който остана жив).
  • 30 едрфтгъхуи

    34 1 Отговор
    Нямало да мобилизират още хора значи- някак странно се получава, но никой не им вярва на тея псета вече... Особено след като се появиха "случайно" блок-постове на интересни места и се започна с масовото ОТВЛИЧАНЕ на мъже и пращането им на фронта...
    Пълно е с клипове из осраинските телеграм канали, много е "забавно" да видите как мъжете ги качват във фургоните с белезници на гърба, а жените им биват ритани като бесни псета... Съветвам ви да ги погледнете и да се подготвите за това което ви чака... Щото точно това ви очаква ако не си вземете обратно властта в държавата- за посолствоТО сте просто стадо което трябва да бъде ликвидирано... Физически...
  • 31 А неее бе

    19 1 Отговор
    Правителството на Германия трябва да помогне на властите в Киев да "призоват" украинските бежанци за военна служба или териториална отбрана. Става въпрос за един вид "депортиране“,  уточни политикът. 
  • 32 Гробар

    32 2 Отговор

    До коментар #27 от "А неее бе":

    Немските фашисти ще депортират бежанците с влакове, така както са извозвали евреите към Освиенцим. Зеленото може да разчита на тях.
  • 33 събитай

    25 0 Отговор
    Айде, събирайте питекантропите от У-на и ги пращайте на фронта, малко да се прочисти атмосферата в България!
  • 34 За речта на Путин

    28 1 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен-_ Язовец":

    си горе-долу прав. Но не си се устискал да пробуташ брадата лъжа за "Киев за 3 дни", което е всъщност от реч на ген.Мили!
    Също и театрото Буча, за да спрат вече почти подписания договор за мир и цялост на Украйна в Истанбул. За което и се изтегли танковата колона. Но пратиха Джонсъна на Зеленски.
  • 35 А неее бе

    14 1 Отговор
    Яко ще се втрисете ако по украински медии се зачетете. Ама яко....
  • 36 Българин

    26 2 Отговор
    Половин милион в станаха на кайма, 1 млн да инвалиди до живот, още 500 000 готвят да станат на кайма.До последният украинец!
  • 37 Е й ,козяшка и з м е т

    21 2 Отговор
    Вие сте големи н е к д ъ р н и ци.И от с а м о л е т се в и ж д а,че с н и м к ата е ф о т о к о л аж
  • 38 Зеленото

    16 2 Отговор
    докато не свърши украинските деца тоя няма да се спре. Ще му дойде и на него реда. Нато да дава помощи и войски да се бият и зеленото да ги командва.
  • 39 А неее бе

    15 0 Отговор
    Всеки пенсионер в Украйна заподозрян в антидържавна дейност и бля-бля пръдни може да загуби правото си на пенсия без съдебно доказване. ...... Задължени да плащат: евакуираните украинци ще бъдат таксувани с данъци върху земята и недвижимите имоти в окупираната територия..... може да е окупирана но данъците остават. В Украйна данъкът върху земята и недвижимите имоти ще продължи да се събира от физически и юридически лица на територии, където е взето решение за задължителна евакуация на населението . Това съобщи народният заместник Нина Yuzhanina

    Коментиран от #48

  • 40 Браво

    2 13 Отговор

    До коментар #1 от "Иван Калчев":

    Изпълни ми се сърцето от кеф и радост!
  • 41 А неее бе

    8 0 Отговор
    По информация на Министерството на реинтеграцията от днес са взети решения за задължителна евакуация на населението относно:

    ▪️Донецка област — всички населени места;
    ▪️ Сумска област — 115 населени места (81 в териториите на възможни военни действия);
    ▪️Харковска област — 78 населени места (46 в териториите на възможни военни действия);
    ▪️ Херсонска област — 65 населени места (31 в териториите на възможни военни действия);
    ▪️ Запорожка област — 5 населени места (2 в териториите на възможни военни действия).
  • 42 Българин

    1 21 Отговор
    Вчера тук имаше статия че половината рашистка армия е вече избита! Мисля не е вярно! От 1 милион и 800 хиляди това са 900 хиляди убити! А дори според признанията на ТАСС убитите клети вати са над милион и 200 хиляди! Факт

    Коментиран от #46, #54

  • 43 Илюминат

    12 1 Отговор
    Хем и недостигат оръжия хем , някак ще въоъръжават с нещо си там 500 000 войници за 15 млн нямат време , а и без това от Украйна избягаха поне колкото една България дори повече население, как се печели война срещу 146 млн руснаци които всеки ден могат да изивикат по 10 млн на ден войници
  • 44 Нескопосан Фотошоп!

    19 2 Отговор

    До коментар #1 от "Иван Калчев":

    ОК!Няма лошо!
    А всъщност тия от снимката,отдавна вече са...,,прочистени" на фронта от руският ,,Солнцепек"...!
  • 45 А неее бе

    17 1 Отговор
    Само гледайте какъв атлантически нацизъм ще се развихри ......

    Коментиран от #47

  • 46 Не се кахъри за ,,ватите"...!

    24 2 Отговор

    До коментар #42 от "Българин":

    Ами се моли възпитаникът на Московската Военна Академия на СССР - Другаря Тагарев,да не ти връчи призовка за фронта,като доказан ЕвроАтлантик...!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 3 ма депутати бяха против

    12 0 Отговор

    До коментар #39 от "А неее бе":

    и на следващият ден бяха отстранени от парламента..... (има такава опция там с гласуване се отстраняват и не се заменят с други)..... Въобще красота....
  • 49 Мим33

    13 2 Отговор
    Абе мобилизирайте го тоя зелен гущер,че там на предната фронтова линия да покаже героизъм,а не само да плямпа...
  • 50 Мишел

    10 1 Отговор
    На днешната си пресконференция Залужнии обяви, чеукраинската армия е напуснала изцяло Маринка. На въпрос как са нещата с Авдеевка , Залужнии заяви, че ВСУ няма да отстъпят от там поне още 2 месеца.

    Коментиран от #52

  • 51 С една дума...!

    16 0 Отговор
    Противоречията между Президента и Главнокомандващият Военните Сили на Украйна не стихват...!
    Явно и тяхната ,,сглобка",яко скърца....и е пред разпад...!
  • 52 ТОЧНО ТАКА...!

    15 1 Отговор

    До коментар #50 от "Мишел":

    Няма да отстъпят...!
    А просто ще бъдат...- погребани там...!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Мишел

    18 1 Отговор

    До коментар #42 от "Българин":

    Вярно убитите са 1200 000.
    Само че признанието не е на ТАСС, а на украинската национална телевизия. И тези убити не са руски войници, а украински. И затова не Путин иска втора мобилизация, а Зеленски иска осма, тотална.

    Коментиран от #59

  • 55 Ффф

    8 0 Отговор
    Фашиска Европа ще е първа и с всички сили ще помогне. Те имат опит с евреите
  • 56 Путин

    8 0 Отговор
    Дайте ги насам!
  • 57 Доносник

    7 0 Отговор
    Знам в София поне пет адреса с мъжки украинци. Казвам ги на Зеленски срещу заплащане.
  • 58 русофоборсуците пак заджавкаха

    7 2 Отговор
    вместо да се стегнат и отидат доброволци аскер с по заплата за дарение при зелковски да се докажат на дела а не цъкане на хейт което не помага на бункера
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Кит

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Иван Калчев":

    След като отлично прочистихте Украйна от олигарси, корупция, бедност и клоуни, как ли ще прочистите България, юнаци?
    Ще ни докарате Зеленски за президент? Или Саакашвили?
  • 61 Мишел

    7 0 Отговор
    Немският седмичник Фокус, в последния си брой, из информация за войната в Украйна: " Ежедневните загуби на въоръжените сили на Украйна на фронта са средно 800 човека, което прави необходимо 20-25 000 мобилизирани месечно да попълват украинската армия "
  • 62 Пловдив

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Иван Калчев":

    Стига глупости,скоро Украйна ще е една малка крайна...Вече всички вдигнаха ръце от Зеленски,всички знаят колко се краде от парите..
  • 63 голяма лъжа

    2 0 Отговор
    всички са избягали! хи хи хи
  • 64 Перо

    1 0 Отговор
    Нали ционисткия режим на оня с белото винаги побеждава. За какво са му нови 500,000 мобилизирани!
  • 65 дечо

    0 2 Отговор
    Много ми се иска зеленски да вземе властта в България и да обяви война на Русия за да се прочисти малко и ние и да заживеем нормално
Новини по държави: