Отидете към основна версия

3 247 66

Сергей Лавров: Някои представители на Запада търсят мир в Украйна

  • сергей лавров-
  • запада-
  • мир-
  • украйна-
  • русия-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски

Москва контролира около 17,5 % от украинската територия

Снимка: Shutterstock

Руският външен министър Сергей Лавров заяви в четвъртък, че Западът предполага, че Москва трябва да обсъжда мира в Украйна, тъй като САЩ и техните съюзници не са успели да победят руските сили в Украйна.

Близо две години след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна Москва контролира около 17,5 % от украинската територия, а украинската контраофанзива през тази година не успя да извоюва значителни териториални придобивки срещу руските сили, които защитават фронта с обширни минни полета и рояци безпилотни самолети.

В интервю за държавната информационна агенция РИА и телевизионния канал "Россия 24" Лавров заяви, че има признаци, че Западът променя тактиката и стратегията си по отношение на Украйна.

"Западът наистина променя тактиката си - може би дори мисли за уточняване на стратегията. Защото ако "стратегическото поражение на Русия" е стратегия, простете за тавтологията, то тази стратегия се провали с гръм и трясък", каза Лавров.

"Има някои подходи, някои нашепвания: защо не се срещнете (Русия) с някой в Европа, който би бил готов да говори, да говори за Украйна без самата Украйна", каза Лавров, който също така повтори, че Москва ще постигне всичките си цели в Украйна.

Президентът Владимир Путин неведнъж е заявявал, че е готов да говори за мир в Украйна, но при условията на Русия. Представители на САЩ заявиха, че смятат, че той изчаква президентските избори в САЩ през 2024 г., преди да направи сериозна стъпка към мир.

Украйна заявява, че няма да се успокои, докато не изхвърли и последния руски войник от територията си, както беше определено през 1991 г., когато се разпадна Съветският съюз. Западът казва, че няма да подтиква Украйна към мир.

Путин представя войната в Украйна като битка за оцеляването на Русия срещу арогантния Запад, който според него се опитва да разцепи Русия и да открадне огромните ѝ природни ресурси.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Западът не се стреми да унищожи Русия, а иска Киев да победи силите на Москва на украинска територия. През 2022 г. Байдън също така заяви, че Русия е претърпяла "стратегически провал" в Украйна.

Лавров, който е на този пост от 2004 г., заяви също така в четвъртък, че основните западни сили са се срещнали "тайно" преди около 10 дни в рамките на срещата на Г-7 плюс развиващите се страни, за да обсъдят "мирната формула", предложена от украинския президент Володимир Зеленски.

Лавров заяви, че те са се договорили за нова среща през януари и "мирна среща на върха" през февруари въз основа на мирната формула на Зеленски.

Мирният план от 10 точки на Зеленски призовава за изтегляне на руските войски и прекратяване на военните действия, както и за възстановяване на държавните граници на Украйна с Русия.

Москва твърди, че идеята на Зеленски е абсурдна, тъй като не включва Русия в преговорите.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 32 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: