Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Декември, 2023 15:04 3 199 66

Сергей Лавров: Някои представители на Запада търсят мир в Украйна

  • сергей лавров-
  • запада-
  • мир-
  • украйна-
  • русия-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски

Москва контролира около 17,5 % от украинската територия

Сергей Лавров: Някои представители на Запада търсят мир в Украйна - 1
Снимка: Shutterstock

Руският външен министър Сергей Лавров заяви в четвъртък, че Западът предполага, че Москва трябва да обсъжда мира в Украйна, тъй като САЩ и техните съюзници не са успели да победят руските сили в Украйна.

Близо две години след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна Москва контролира около 17,5 % от украинската територия, а украинската контраофанзива през тази година не успя да извоюва значителни териториални придобивки срещу руските сили, които защитават фронта с обширни минни полета и рояци безпилотни самолети.

В интервю за държавната информационна агенция РИА и телевизионния канал "Россия 24" Лавров заяви, че има признаци, че Западът променя тактиката и стратегията си по отношение на Украйна.

"Западът наистина променя тактиката си - може би дори мисли за уточняване на стратегията. Защото ако "стратегическото поражение на Русия" е стратегия, простете за тавтологията, то тази стратегия се провали с гръм и трясък", каза Лавров.

"Има някои подходи, някои нашепвания: защо не се срещнете (Русия) с някой в Европа, който би бил готов да говори, да говори за Украйна без самата Украйна", каза Лавров, който също така повтори, че Москва ще постигне всичките си цели в Украйна.

Президентът Владимир Путин неведнъж е заявявал, че е готов да говори за мир в Украйна, но при условията на Русия. Представители на САЩ заявиха, че смятат, че той изчаква президентските избори в САЩ през 2024 г., преди да направи сериозна стъпка към мир.

Украйна заявява, че няма да се успокои, докато не изхвърли и последния руски войник от територията си, както беше определено през 1991 г., когато се разпадна Съветският съюз. Западът казва, че няма да подтиква Украйна към мир.

Путин представя войната в Украйна като битка за оцеляването на Русия срещу арогантния Запад, който според него се опитва да разцепи Русия и да открадне огромните ѝ природни ресурси.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Западът не се стреми да унищожи Русия, а иска Киев да победи силите на Москва на украинска територия. През 2022 г. Байдън също така заяви, че Русия е претърпяла "стратегически провал" в Украйна.

Лавров, който е на този пост от 2004 г., заяви също така в четвъртък, че основните западни сили са се срещнали "тайно" преди около 10 дни в рамките на срещата на Г-7 плюс развиващите се страни, за да обсъдят "мирната формула", предложена от украинския президент Володимир Зеленски.

Лавров заяви, че те са се договорили за нова среща през януари и "мирна среща на върха" през февруари въз основа на мирната формула на Зеленски.

Мирният план от 10 точки на Зеленски призовава за изтегляне на руските войски и прекратяване на военните действия, както и за възстановяване на държавните граници на Украйна с Русия.

Москва твърди, че идеята на Зеленски е абсурдна, тъй като не включва Русия в преговорите.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Забава

    27 37 Отговор
    Според путинофилите Русия контролира между 20 и 30 % от украинската територия.

    Това са по-умерените, други казват, че Русия "не иска" да завлядява Украйна, а не, че не може. :)

    А Лавров го чака съдбата на Рибентроп.

    Коментиран от #26

  • 2 Мдаааа

    31 22 Отговор
    Newsweek: Байдън подписа смъртната присъда на Украйна, подтиквайки я към НАТО
    Конгресът на САЩ не трябва да одобрява отпускането на следващия транш от военна помощ за Украйна, което поиска администрацията на президента Джо Байдън, пише бившият офицер от американското военно разузнаване Ребека Кофлър в статия за Newsweek. Според Кофлър Байдън по същество е „подписал смъртната присъда на Украйна“, настоявайки тя да се присъедини към НАТО, а понастоящем само удължава страданието на украинците.
    Опитите на президента Джо Байдън да убеди Конгреса на САЩ да одобри допълнителна помощ за Украйна се провалиха. Конгресът отложи приемането на решението до януари, когато конгресмените се завърнат от коледната си ваканция. Но независимо от това какво ще се случи през януари, съдбата на Украйна вече е ясна: „още смърт и разрушения през 2024 г.“, пише бившият офицер от американското военно разузнаване Ребека Кофлър в статия за Newsweek.
    Според нея е проява на некомпетентност от страна на Байдън, който беше вицепрезидент на САЩ от 2009 до 2017 г. и доверено лице на администрацията на Барак Обама по отношение на украинската политика и архитект на „рестартирането“ в отношенията с Русия, да мисли, че президентът Владимир Путин ще позволи присъединяването на Украйна към НАТО.
    „Това е равносилно на подписване на смъртна присъда за Украйна“, пише авторът на статията.
  • 3 Забавен си

    23 24 Отговор
    Тез кво..понеже ядат и ядоха голям бой но не са съвсем умрели и се смятат за победители така ли?
    Чакай бе Кон ти не отиваше ли в Лисабон
    в Берлин при майка си нещо??
    какви преговори сега сте точно там където ви искаме
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 007

    15 10 Отговор
    И на мен един приятел ми каза че на негов приятел зет му чул че на неговия шурей брат му разбрал от един негов колега че на Брад Пит брат му щял да става актьор!!!!🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #7

  • 6 Аарон

    11 17 Отговор
    Слава на на вечният Израил. Славааа.🇮🇱

    Коментиран от #28

  • 7 И на мен ми казаха

    14 6 Отговор

    До коментар #5 от "007":


    28.12.2023 11:00
    Бившият офицер от американското военно разузнаване Ребека Кофлър в статия за Newsweek
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    26 16 Отговор
    Западните чакали ще отслабват и ще се изтощават все повече икономически и демографски и след известно време няма да са фактор на който ще им се обръща някакво внимание! Западният неолиберален капиталистически свят неумолимо върви към небитието.

    Коментиран от #21

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Говори ми

    22 23 Отговор
    Много е забавно как кремълските циркаджии се опитват да продадат резила дето го берат в Украйна като победа на слабоумните руски бабички
  • 14 РЕАЛИСТ

    25 12 Отговор

    До коментар #9 от "Реалист":

    Байдън използва американския народ като дойна крава, а украинците като пушечно месо»
    28.12.2023 11:00
    Бившият офицер от американското военно разузнаване Ребека Кофлър в статия за Newswe

    Коментиран от #19, #23

  • 15 Конска мутра

    18 18 Отговор
    Не стига, че нападнаха, окупират, рушат и убиват в чужда страна, а и наглеят. Това руснака е много нагъл индивид. Може би само евреина е по-нагъл от него.
  • 16 Този кон

    12 21 Отговор
    Знаете ли каква красива дъщеря има в Ню Йорк, не е кобила като него

    Коментиран от #18

  • 17 анализатор

    18 5 Отговор
    Бой докато клекнат окончателно. Никакви намеци за преговори, това е слабост. Здрав бой - това е играта. Без протакване, без излишни разходи.
  • 18 Ясно колко си в час

    17 5 Отговор

    До коментар #16 от "Този кон":

    Тя отдавна е в Москва

    Коментиран от #22

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Българка

    17 21 Отговор
    Условията на фашистка Русия са робство за украинците, заграбване на територии и ресурси.Нима конската глава очаква Украйна да капитулира? Нима украинците ще се примирят с касапницата и разрухата ,загубата на домовете и близките си? РФ твърди, че от 2014 г.Крим е руски, но все още "освободените" се отблагодаряват на руските освободители с олово, саботажи....

    Коментиран от #24, #27

  • 21 Небитието

    5 7 Отговор

    До коментар #10 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    На наСеСеСеРето 🫢

    Коментиран от #32

  • 22 Мдааа

    8 9 Отговор

    До коментар #18 от "Ясно колко си в час":

    Американска гражданка е хубавицата, почти не знае руски защото е родена в САЩ, абе интернет нямаш ли?

    Коментиран от #54

  • 23 Реалист

    5 7 Отговор

    До коментар #14 от "РЕАЛИСТ":

    Нюзуик е нещо като списание? "Уикенд" или "агенция" ПИК.

    Коментиран от #30

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Лети калибърчето

    10 5 Отговор
    Тепаниье до последния кукронацист.
  • 26 И аз не искам с Бритни Спиърс

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Забава":

    Не че не мога 🍻
  • 27 Българин

    18 6 Отговор

    До коментар #20 от "Българка":

    Ти явно не си познаваш историята, Украйна по хубаво да върне територията си на Волжска България и украинците да се махат оттам.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Екатерина красавицата

    12 4 Отговор
    Екатерина, дъщеря на Сергей Лавров, е гражданин на САЩ, страната с която Сергей Лавров помогна да разрушат дипломатическите отношения до такава степен, че никой руски гражданин вече почти не може да получи американска виза, да пътува или да учи там.
    Екатерина е завършила политология в Колумбийския университет. Екатерина получава магистърска степен от Училището по икономика в Лондон, страната, която Лавров нарича „перфидна“.
    Именно в Лондон Екатерина се запознава с бъдещия си съпруг Александър Винокуров, завършил университета в Кеймбридж.
    Трите деца на двойката почти не говорят руски. Общуват предимно на английски...

    Коментиран от #31

  • 30 Вестник ШОК

    3 2 Отговор

    До коментар #23 от "Реалист":

    Е Нюзуик май жълтите от жълтите медии, редовно извънземни и прочие измишльотини
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    5 12 Отговор

    До коментар #21 от "Небитието":

    Още миналия век се говореше, че бъдещето ще е на жълтата раса. Китай не се отказа от ком партията си, а КНДР изобщо не допусна капиталистическата чума в страната си. Русия сега поправя тая грешка, че се довери на западните чакали и допусна дивашкия неолиберален англосаксонски капитализъм и сега да излезе от него, пътят е само един - да се мине през огъня!

    Коментиран от #34, #35, #36, #39, #40

  • 33 Скоро

    7 7 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    обсадата на ленинград ще се стори приятна ваканция в сравнение с това, което очаква руснаците.
  • 34 Вярно е

    8 4 Отговор

    До коментар #32 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Шушомига..запада построи заводите в Китай и всичките им пари идват от запада

    Коментиран от #38

  • 35 Не си

    7 6 Отговор

    До коментар #32 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    въобразявайте, че Китай го очаква нещо хубаво и русия ще се отскубне от дивашкия капитализъм. Наивните русороби нямат никаква представа от руската действителност. Всичко е основано на смътни представи и грешни чувства. Така е когато си неграмотен.

    Коментиран от #55

  • 36 Неудачник,

    4 4 Отговор

    До коментар #32 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    ти си минавай през огъня, аз ще се забавлявам с болшевики.
  • 37 брътвежи на кон

    6 5 Отговор
    Кви са тия безсмилени психо брътвежи на лавъра?!? Болни мозъци управляват росия!
  • 38 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    8 8 Отговор

    До коментар #34 от "Вярно е":

    Запада не строи заводи, а само руши, разпродава и приватизира - справка какво се случи с нашата държавна икономика през 90-години на миналия век!

    Коментиран от #43, #44, #49

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Ти верно си много про з дт

    6 5 Отговор

    До коментар #32 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Китайците без западните заводи даже и колелета нямаха, и много добре го знаят че запаси ги храни и че няма как 140 милионна русия в която даже няма и яйца и пилешки крака да храни двумилярден Китай
  • 41 Не някои- Всички

    5 5 Отговор
    търсят мир в Украйна. За целта мордор трябва да се оттегли в международно признатите си граници.
  • 42 Хи Хи Хи

    6 5 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Аслед Нова година вдигат яко цената на алкагола. 100% сигурно. Сега го казаха по Первий канал.. не работели били санкциите. А нашто мОмчи, Киркорката го приключиха напълно. Даже сайта са му спрели.. А нямало цензура в Рассията

    Коментиран от #46

  • 43 Какво се случи

    6 1 Отговор

    До коментар #38 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Окрадоха я комунистите, това се случи

    Коментиран от #51

  • 44 Разрушените

    5 5 Отговор

    До коментар #38 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    заводи бяха технологично изостанали и губещи. Това роб няма как да разбере, защото се изисква образование.

    Коментиран от #47

  • 45 Да бе

    2 2 Отговор

    До коментар #31 от "БгТопРеалист":

    Май така се казваше, голям майтап нали?
  • 46 русия

    7 2 Отговор

    До коментар #42 от "Хи Хи Хи":

    р на края на силичките си. Остава им само пъченето пред собствената си жалка руска рая.
  • 47 То па една икономика

    6 3 Отговор

    До коментар #44 от "Разрушените":

    Москвичи за консерви с домати
  • 48 Харон

    1 1 Отговор
    Мерзавци. Молете се Da pacem Domine! Защото Господ на латински говори....
  • 49 Хи Хи Хи

    5 5 Отговор

    До коментар #38 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Нашта икономика бе на 100% обвързана със съветската.. Омре Савецкия союз- и веднага омре и нашата т.нар иканомика. Кой е тоя ненормалния дето на запад че ти купува боклюците...
  • 50 !!!?

    8 3 Отговор
    ТАСС : Лавров преговаря с "Хамас" !!!?

    Коментиран от #59, #64

  • 51 Нашия

    3 2 Отговор

    До коментар #43 от "Какво се случи":

    "болшевик" си останал само със заблудите си и с това е много удобен за диктаторчетата, особено дребните.
  • 52 Кончо Тъгъдъкчев

    6 5 Отговор
    Не ме слушайте какво цвиля , пак съм пиян 🤣
  • 53 Най-добре

    5 3 Отговор
    е "болшевиките" да се скрият за да не се вижда колко са голи и прости.
  • 54 Да ти кажа..

    5 3 Отговор

    До коментар #22 от "Мдааа":

    Освен тази, има и незаконна дъщеря от една субражетка, дето я влачи навсякъде със себе си- Светлана Полякова. На нея бил купил голяма вила в Истанбул , на Златния рог. И винаги при нея отсядал, когато ходив Турция
  • 55 Цирк за който плащаме данък

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "Не си":

    Еххх, да беше станал, говорител на човешката идентичност 😅 сега разбирам ,че не е нужно аз да мисля, а ТИ си достатъчен за еволюцията💗🤝 слава на Бога, че те има 😘
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 този който иска мир трябва

    8 5 Отговор
    да си го заслужи.Запада сяда на масата и безрезервно приема всички руски условия.
  • 58 Тити

    4 5 Отговор
    По скоро някои представители търсят смърта ти Лавров нали знаеш че си ходещ мъртвец
  • 59 Руслямци

    1 3 Отговор

    До коментар #50 от "!!!?":

    Сър, друго няма какво
  • 60 Механик

    4 5 Отговор
    Няма нужда да обсъждате . Напуснете Украйна ! путленското джудже да изчезва от Украйна !
  • 61 Golden пръч

    4 3 Отговор
    Според мен Западът прави еинственият възможен вариант да се седне върху тарален с голи задни части, а то е когато не е с твоите собствени, а счужди т.е. с тези на украинците върху руския таралеж. Всички други твърдения за случващото се са дълбоко погрешни!
  • 62 Инж

    0 0 Отговор
    Да, Орбан, Радев и Ко.
  • 63 Един въпрос

    1 0 Отговор
    Не мога да разбера, Русия ли се приближава към НАТО или НАТО към Русия?

    Коментиран от #66

  • 64 Байдън

    3 0 Отговор

    До коментар #50 от "!!!?":

    преговаря с “ отявленият фашист “ Олег Тияхнибок - Wiki

  • 65 да Лавров

    0 0 Отговор
    помним края на Втората световна!!!!! И тогава същото!
  • 66 Тони

    0 0 Отговор

    До коментар #63 от "Един въпрос":

    Държавите около Руската кочина, сами решават, че е много по-сигурно за техния суверенитет, ако станат членове на НАТО. НАТО не окупира, а присъединява държави по тяхно лично желание. Русия с насилствената си окупационна политика, сама се осъди на изолация. Все повече държави около Рашистан, са готови да се присъединят към НАТО, защото нямат доверие на кремълското джудже. Русия е терористична държава, която, ако не прекрати войната в Украйна, до година-две ще изпадне в пълна изолация, икономически колапс, бунтове и накрая разпад.
Новини по държави: