Отидете към основна версия

2 305 14

Силите на САЩ убили 10 хуси

  • сащ-
  • хуси-
  • червено море

Това станало след нападението на товарен кораб в Червено море

Въоръжените сили на САЩ обявиха, че ответният огън от американски хеликоптери е причинил смъртта на няколко бунтовници хуси, след като те са нападнали товарен кораб в Червено море, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Товарният кораб "Мерск Ханчжоу" бе атакуван два пъти за 24 часа в Червено море, като американски хеликоптери от бойните кораби "Айзенхауер" и "Грейвли" се отзоваха на сигнала му за помощ. От хеликоптерите първо бяха отправили словесни предупреждения към нападателите, но в отговор те започнаха да стрелят по летателните апарати. Хеликоптерите отвърнаха на огъня.

"Хеликоптерите на военноморските сили на САЩ са отвърнали на огъня при самозащита", се казва в изявлението.

На свой ред йеменските бунтовници хуси обвиниха американските сили, че са нападнали техни плавателни съдове, а десетима души от екипажа им са мъртви или в неизвестност.

"Американският враг носи отговорност за това престъпление и действията на армията му в Червено море в защита на израелски кораби няма да попречи на Йемен да изпълнява своя религиозен, морален и хуманитарен дълг в подкрепа на потисканите палестинци в ивицата Газа", гласи декларацията на хусите.

Въпросните йеменски бунтовници започнаха да атакуват търговски кораби в Червено море, твърдейки, че това е знак на солидарност с радикалното палестинско движение "Хамас" във войната му с Израел, като атаките им са срещу плавателни съдове с израелска връзка.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 27 гласа.

Свързани новини