Отидете към основна версия

2 083 55

Държавният дълг на САЩ надхвърли 34 трилиона долара

  • сащ-
  • дълг-
  • финанси

За това свидетелстват данни на уебсайта за фискална информация на Министерството на финансите

Снимка: investor.bg

Държавният дълг на Съединените американски щати надхвърли 34 трилиона долара. За това свидетелстват данни на уебсайта за фискална информация на Министерството на финансите на САЩ, предаде ТАСС.

Към 00:30 московско време стойността на индикатора е 34,001 трилиона долара. През 2023 г. той нарасна с повече от 4 трилиона долара.

През януари 2023 г. беше превишен таванът на държавния дълг на САЩ, определен на 31,4 трилиона долара. След това Министерството на финансите на страната беше принудено да използва спешни мерки, за да продължи финансовите си операции. През последните месеци администрацията на САЩ призова Конгреса да увеличи лимита на дълга. Републиканците, контролиращи Камарата на представителите, се съгласиха да повишат тавана на дълга, но при условие на значителни бюджетни съкращения.

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа на 3 юни законопроект, одобрен преди това от Конгреса, за увеличаване на тавана на държавния дълг. Лимитът вече ще бъде достигнат на 2 януари 2025 г. Инициативата, която според държавния глава е направила възможно предотвратяването на икономическата криза и колапса на САЩ, беше одобрена от Сената на 1 юни. Камарата на представителите направи това на 31 май.

Постигнатото споразумение предвижда през фискалната 2024 година (започваща в страната на 1 октомври) да бъдат отделени 886 милиарда долара за отбрана, 121 милиарда долара за медицинско обслужване на ветерани и 637 милиарда долара за други програми, които не са свързани с отбраната.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 18 гласа.

Свързани новини