Отидете към основна версия

4 Януари, 2024 20:16, обновена 4 Януари, 2024 20:16 3 156 62

Отговорност за двете експлозии, при които бяха убити около 100 души, пое "Ислямска държава"

  • ислямска държава-
  • експлозии-
  • отговорност-
  • касем солеймани

Групировката направи това изявление в приложението "Телеграм"

Телата на жертвите след експлозиите/Снимка: БГНЕС

"Ислямска държава" днес пое отговорността за двете експлозии, при които бяха убити почти 100 души и бяха ранени десетки на церемония в Иран в памет на иранския генерал Касем Солеймани, убит при нападение с американски дрон в Багдад през 2020 г., предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Групировката направи това в свое изявление, в свързани с нея канали в приложението "Телеграм".

Един от двата взрива е бил причинен от атентатор самоубиец, съобщи днес иранска държавна медия, цитирана от ДПА.

Оценка на записи от камери за видеонаблюдение е довела разследващите до заключението, че атентатор стои зад поне една от експлозиите, които вчера поразиха множеството в родния град на Солеймани - Керман, съобщи новинарската агенция ИРНА, позовавайки се на неназован източник.

Все още не е установено кой или какво е предизвикало втория взрив малко по-късно, но не е изключено и в този случай да става дума за атентатор самоубиец, се казва в материала на агенцията.

По информация от иранските спешни служби от днес броят на жертвите е достигнал 84 души, а 284 други са били ранени. Веднага след атака бе съобщено за над 100 убити.

Началникът на Национална организация за спешна медицинска помощ на Иран Джафар Миадфар отдаде объркването около точния брой на жертвите на физическото състояние на телата.

Солеймани, който бе начело на силите "Кудс" на влиятелния Корпус на гвардейците на Ислямската революция, бе убит при американски удар с дрон в Ирак през 2020 година.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 20 гласа.

Свързани новини