Отидете към основна версия

7 616 27

Войната в Газа! Засилен обстрел и преследване до дупка на лидерите на "Хамас"

  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • бенямин нетаняху-
  • мосад

На този фон въздушен удар срещу ивицата Газа принуди някои разселени семейства да избягат в търсене на безопасност с каруци, натоварени с вещи и деца

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израел обяви по-целенасочен подход при преследването на бойци на "Хамас" и техните лидери, съобщава "Ройтерс".

На този фон въздушен удар срещу ивицата Газа принуди някои разселени семейства да избягат в търсене на безопасност с каруци, натоварени с вещи и деца.

По данни на здравните власти при израелския обстрел на Газа вчера са загинали над 20 палестинци, от които 16 в град Хан Юнис в южната крайбрежна зона, пълна с хора, избягали от други части на анклава. Сред загиналите има и девет деца. Отделно, петима палестинци са загинали при израелски въздушен удар по кола в бежанския лагер Ал-Нусейрат.

Жителите на Газа разказаха, че израелски самолети и танкове са бомбардирали два други бежански лагера, което е накарало мнозина да се насочат на юг.

Хората са се втурнали да бягат от бежанските лагери Ал-Бурейдж, Ал-Магази и Ал-Нусейрат след атаките, като някои семейства са се возели на магарешки каруци, натоварени с матраци, багаж и деца.

С падането на нощта в четвъртък жител на Централна Газа заяви, че израелските самолети и танкове са засилили обстрела си към източните направления на лагерите Ал-Магази и Ал-Нусейрат.

Министърът на отбраната Йоав Галант вчера очерта нов етап от войната на Израел в Газа: по-целенасочен подход на север и по-нататъшно преследване на лидерите на "Хамас" на юг, докато Израел се опитва да освободи останалите заложници, държани от палестинската групировка.

Под международен натиск да премине към по-малко интензивни бойни операции и изправен пред икономически предизвикателства, Израел намалява силите си в Газа, за да даде възможност на хиляди резервисти да се върнат на работните си места.

Галант посочи, че операциите на север ще включват нападения, разрушаване на тунели, въздушни и наземни удари и операции на специалните сили.

На юг, където по-голямата част от 2,3-милионното население на Газа в момента живее в палатки и други временни убежища, фокусът ще бъде върху ликвидирането на лидерите на "Хамас" и спасяването на около 132 израелски заложници, останали от около 240-те, отвлечени на 7 октомври.

След войната "Хамас" вече няма да контролира Газа, подчерта Галант и добави, че анклавът ще се управлява от палестински органи, докато няма заплаха за Израел.

С цел да помогне за предотвратяване на разширяването на конфликта, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън отпътува за Близкия изток.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 20 гласа.

Свързани новини