Last news in Fakti

5 Януари, 2024 17:33 1 416 29

В медиите! Развоят на войната на Израел срещу "Хамас"

  • газа-
  • хамас-
  • израел-
  • хизбула-
  • ливан

Министърът на отбраната на Израел предупреди, че не остава много време за дипломатическия натиск, воден от САЩ, който се опитва да осигури изтеглянето на "Хизбула" от границата и да предотврати отварянето на нов фронт на войната

В медиите! Развоят на войната на Израел срещу "Хамас" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израелският министър на отбраната Йоав Галант, снощи представи плана си за управление на Газа след победата над "Хамас", пише в. "Гардиън". Съгласно плана войната на Израел в анклава ще продължи, докато не бъде осигурено връщането на заложниците, взети на 7 октомври, не бъде ликвидиран "военният и управленският капацитет" на "Хамас" и не бъдат отстранени всички останали военни заплахи, посочва изданието.

В него обаче не се посочва дали на населението на северната част на Газа, което почти изцяло бе прогонено към южната част на анклава, ще бъде позволено да се завърне, коментира "Гардиън".

Самият Нетаняху рядко говори за бъдещето на Газа и миналата седмица се появиха съобщения, че той е отказал искания от служители по сигурността да бъдат изготвени планове за контрол над територията след края на войната с "Хамас", отбелязва изданието.

Междувременно противоречивите предложения на някои израелски официални представители жителите на Газа да бъдат евакуирани в лагери в Египет или в други страни предизвикват разрив с Вашингтон, Европа и ООН и бяха включени в делото, заведено срещу Израел в Международния съд, в което се твърди, че в Газа е извършен "геноцид", пише в. "Вашингтон пост".

Крайнодесни членове на управляващата коалиция предложиха разселените палестинци да бъдат изпратени в Саудитска Арабия, Йордания, ЕС или Чили, посочва изданието. То отбелязва, че според критици на предложението е възможно подобни действия да бъдат равносилни на етническо прочистване на палестинския анклав.

В частни разговори израелски официални представители казват, че тези предложения произтичат от политическите императиви на коалицията на Нетаняху и зависимостта му от крайнодесните партии за запазване на властта, коментира "Вашингтон пост".

Лидерите на крайната десница не участват в извънредния военновременен кабинет на Израел, който определя политиката в областта на сигурността, но изявленията им им печелят подкрепа сред религиозните заселници и активисти, които биха искали Израел да анексира Газа, вместо да я предаде на "обновена" Палестинска автономна власт, както предлагат официални представители на САЩ, отбелязва вестникът.

Границата между Израел и Ливан се превърна в пейзаж от изоставени градове и занемарени ферми, след като ескалиращото напрежение и размяната на удари между израелските сили и бойците на "Хизбула" доведоха до разселването на повече от 150 000 души в двете страни, пише в. "Ню Йорк таймс".

Изгледите за прекратяване на трансграничните военни действия изглеждат още по-слаби, след като във вторник в предградие на ливанската столица Бейрут бе убит високопоставен функционер на "Хамас" и това подхрани още повече страховете, че войната може да се разрасне, посочва изданието.

Министърът на отбраната на Израел вчера предупреди, че не остава много време за дипломатическия натиск, воден от САЩ, който се опитва да осигури изтеглянето на "Хизбула" от границата и да предотврати отварянето на нов фронт на войната, пише британският в. "Телеграф".

Израелските военни анализатори обаче са скептични, че може да бъде постигнато дипломатическо решение, посочва изданието.

В медиите имаше съобщения, че Галант е настоявал за атаки срещу "Хизбула" веднага след 7 октомври, но е бил разубеден от САЩ, които са искали повече време, за да съберат военноморска оперативна група в района, която да подсили противовъздушната отбрана на Израел, посочва "Телеграф".

Възможно е сега министърът отново да започне да настоява за откриване на нов фронт в Северен Израел - израелските градове там вече са евакуирани, темпото на боевете в Газа се забавя, американската оперативна група остава на място и в Израел все още има обществена подкрепа за войната, коментира британският вестник.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Всъщност,

    8 3 Отговор
    Очаквано, конфликтът се разраства. Израел е с намерение да разреши всички проблеми в региона силово за което безспорно има военен потенциал. Това изглежда работи в краткосрочен план, но в никакъв случай няма да донесе дългосрочен мир. А палестинците знаем, че бързо се плодят.
  • 3 Пръц

    5 3 Отговор
    Искат пари и защита а не искали натиск. Е наказва наглост няма.Ми справяте се сами сред заобикалящите ви страни
  • 4 ТрампЛин

    5 4 Отговор
    Нещата няма да бъдат разрешени никога, това е ясно, но Израел ще си осигури поне 10 години спокойствие, като смъкне средната възраст на мъжкото население в Газа до 6 години. Това ще рече най възрастния жител от мъжки пол да е на 10 години. Там военното обучение започва от 9-10 годишни, така че друго решение няма!

    Коментиран от #5, #7

  • 5 Коментар

    3 6 Отговор

    До коментар #4 от "ТрампЛин":

    Искаш да кажеш, че 10 години мюслетата няма да имат потенциал за атентати? Това е илюзия

    Коментиран от #12

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ЗОРО

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "ТрампЛин":

    Гарбидж!
  • 8 💠🔆♻️

    3 0 Отговор
    Как Израел и Палестина станаха врагове

  • 9 ЗОРО

    4 11 Отговор
    Ако не са фащ да ги бранят, фашистко-ционисткия цирей ще бъде приключен и то само от милициите в Ливан и Газа!!! Хамас ги побърка с ракети и рпг-та гаражно производство и това е защото никоя техника не може да спре порива за свобода, а на палестинците им е дошло свръх да търпят ционисткия терор 75 години!!!

    Коментиран от #19

  • 10 Кара Щерю ага .

    7 5 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ти за евреите не се притеснявай, Израел има потенциала и възможностите да приключи всичко в Газа за три дни дефакто да изчисти Газа от паразитите за нула време, но ще бие много на очи и ще обърне всички съюзници на евреите срещу тях пък така лека полека ден след ден месец след месец докъто се изчистят всичките два мильона и двеста хиляди паразити хитра тактика браво на Израел.
  • 11 Зоолог

    4 2 Отговор
    Дали тоя палестинопримат 🐒 дето е заснет в началото на публикациятасъществува още ???

    Коментиран от #21

  • 12 ТрампЛин

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Коментар":

    Поне в близките 10 години. След като няма военни съветници да им водят военно обучение и да им промиват мозъците, остава майките им да го вършат това дело. Не че няма да се намерят и такива майки.
  • 13 Кюрд

    6 7 Отговор
    Оня най големия защитник на палестинците Ердоганчо да си ги прибира в Турция и да не се прави на луд. По времето на Османската империя така наречените сегашни "палестинци" бяха депортирани и заселени в сегашна Газа като Османската империя изгони от там и последните евреи. Ердоган като пряк наследник на Сюлейман великолепни носи цялата отговорност преди няколко години Ердоганчо си прави проучване на родословното дърво и хоп резултатът роднина на Сюлейман великолепни голям смях но както и да е щом е така Ердоган да си ги прибира от земите на истинските палестинци а това са ЕВРЕИТЕ.

    Коментиран от #15, #16

  • 14 Газа за 3 дни

    5 7 Отговор
    Какво става с жалката нацистка операция , върви ли успешно, минаха ли три дни вече? Всеки ден гледаме как борещите се за свобода палестинци гърмят поне по 5 танка Меркава и ликвидират по 100 еврейски нациста с прости автомати и рпг-та ! Нещо май се объркаха юдейските планове щом в момента оттеглят 5 бригади за попълние поради огромните загуби.

    Коментиран от #25

  • 15 МаТой

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Кюрд":

    хората се чудят и такива като вас как са ви търпели десетки столетия.
    И този дългият дето го назовавате пренебрежително с умалителна форма как все още ви търпи.
    А все го обвинявате че е диктатор.
    Ако той е диктатор като ви чета творенията тогава вие какъв сте?

    Коментиран от #17

  • 16 Българан

    6 2 Отговор

    До коментар #13 от "Кюрд":

    От твоя коментар ми светна като се има предвид, че Османската империя по време на робството населели България с роми за да се отърве от тая малцинственна група в Османската империя по онова време май няма случайни неща една част от ромите са разхвърляни в България а друга част в Газа ами то като като видиш един сегашен палестинец и един жител на наше "Факултето" разлика няма и ако си изследват генома съвпадението ще е на 100% .
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Светът вижда кои са терористите!

    3 3 Отговор
    Израел и САЩ са елитни терористични държави, които тероризират целия свят. Тяхното заличаване ще донесе желания от всички мирен и спокоен живот.
    Уж демократи, но само за едни. Другите да бъдат избити. Няма да стане! Жалко, че евреите прежинява холокоста и не се научиха на емпатия.

    Коментиран от #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Евреите сме.

    3 2 Отговор

    До коментар #20 от "Светът вижда кои са терористите!":

    Да преживяхме холокоста, и наистина си взехме поуки то и затова действаме веднага срещу палестиноприматите които се помъчиха да ни направят холокост.

    Коментиран от #23

  • 23 ФурнаМента

    1 4 Отговор

    До коментар #22 от "Евреите сме.":

    Значи като заключение:
    Трябва да дойде пак оня фурнаджия с лопатата та да ги по-изрине тия както бе направил на времето.
    Дълго време го ненавиждаха но изглежда е предвиждал и предотвратил бъдещето.
    И аз така мислех но дали сме грешали.
    Как му беше името дето доста се възпоменава в последно време с главна буква Хитлер.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Дорон

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "Газа за 3 дни":

    Абе ти иранска телевизия ли гледаш или ти е промит мозъка ако имаш въобще такъв!

    Коментиран от #26

  • 26 МариоНетка

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Дорон":

    Това че вие не виждате означава ли че такова нещо няма?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Будител

    0 0 Отговор
    Знамето на Палестинската държава е проектирано през 1916 г. по време на арабския бунт срещу Османската империя. През 1917 г. е използвано като знаме на арабското национално движение. През 1964 г. е усвоено като знаме на целия палестински народ, а през 1988 г. е прието за официално знаме на държавата.
  • 29 Будител

    0 0 Отговор
    що ли е -бяло,зелено,черно и червено...