Отидете към основна версия

1 075 7

Първият дипломат на ЕС: На всяка цена трябва да се избегне ескалация на войната в Близкия изток

  • жозеп борел-
  • ливан-
  • израел-
  • хизбула-
  • хамас

Жозеп Борел предупреди Израел, че никой няма да излезе победител от един регионален конфликт

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел предупреди днес, че Ливан не трябва да се оставя да бъде въвлечен в конфликта между Израел и "Хамас", предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Борел е на посещение в ливанската столица. Той се срещна там с ливанския външен министър Абдала Бу Хабиб, а после проведе и среща с ливанския премиер Наджиб Микати.

На пресконференция Борел подчерта, че е от неотложна важност да се избегне регионална ескалация на конфликта в Близкия изток и предупреди Израел, че "никой няма да излезе победител от един регионален конфликт", отбелязват Ройтерс и Франс прес.

"Виждаме обезпокояващо засилване на размяната на огъня по Синята линия", заяви Борел. Той визира демаркационната линия, начертана от ООН, за да отбележи линията, зад която израелските сили се изтеглиха, когато напуснаха Южен Ливан през 2000 г., посочва Ройтерс.

По-късно днес Борел ще се срещне с председателя на парламента на Ливан - Набих Бери, както с командващия силите на ООН в Ливан, генерал Аролдо Лазаро Саенц.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.

Свързани новини