Last news in Fakti

4 Януари, 2024 11:35 1 847 20

Търсят се живи или мъртви! Израел ще издири всички участници в нападенията на 7 октомври

  • хамас-
  • израел-
  • газа-
  • мосад-
  • бенямин нетаняху

През последните месеци израелски представители обещаха да повторят кампанията, започната след Мюнхен, припомня британският в. "Гардиън"

Търсят се живи или мъртви! Израел ще издири всички участници в нападенията на 7 октомври - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Лидерът на Мосад обещава да "издири всички членове на "Хамас", се казва в заглавие на португалския в. "Обсервадор".

Ден след като високопоставен член на "Хамас" бе убит при предполагаема израелска атака в Бейрут, ръководителят на Мосад Давид Барнеа сравни операциите за залавяне на членове на "Хамас" с тези, проведени по отношение на извършителите на терористичния акт срещу израелските спортисти на олимпиадата в Мюнхен през 1972 г.

Участвалите в нападението в Израел на 7 октомври ще бъдат преследвани, независимо къде се намират, обеща Барнеа.

Обещанието бе направено ден след като вторият по важност човек на "Хамас" бе убит при предполагаема израелска атака в Бейрут. Салех ал Арури е най-високопоставеният член на палестинското ислямистко движение, убит след началото на войната в ивицата Газа и засега не е ясно как смъртта му ще се отрази на хода на конфликта.

Израел продължава да отказва коментар на съобщенията, че стои зад убийството, като коментарите на Барнеа може да бъдат възприемани като най-ясната индикация до момента, че за експлозията е отговорна израелската разузнавателна служба Мосад, отбелязва "Обсервадор".

През последните месеци израелски представители обещаха да повторят кампанията, започната след Мюнхен, припомня британският в. "Гардиън". Както израелският премиер Бенямин Нетаняху, така и ръководителят на Шин Бет Ронен Бар обещаха на обществеността и на депутатите да издирват лидери на "Хамас" в чужбина.

Убийството засили опасенията от увеличаване на насилието по северната граница на Израел. В дългоочакваната си реч вчера лидерът на "Хизбула" Хасан Насралла нарече убийството на Ал Арури "отвратително престъпление", което "няма да остане без отговор или наказание", но не обяви незабавна ескалация на военните действия. Насралла, който ръководи "Хизбула", откакто израелски удар уби предшественика му през 1992 г., изглежда не желае ескалация на сблъсъците с Израел, като може би се опасява от повторение на войната от 2006 година, в която израелските сили подложиха на тежък обстрел Южен Ливан и ливанската столица Бейрут, коментира британското издание.

Насралла обеща да "накаже" Израел за смъртта на Ал Арури и заяви че "Хизбула" е готова за борба "без правила", но не даде ясни индикации за стратегията си, отбелязва френското издание "Медиапарт".

"Израел печели и враговете му са безсилни да го спрат", гласи заглавие на британския в. "Телеграф". Еврейската държава ще продължи с мисията си да унищожи "Хамас", независимо колко заплахи ще отправят враговете ѝ в региона. Ако от убийството на Ал Арури може да се извлече някаква поука, тя е, че Израел никога не се отказва от задачата да открие и унищожи враговете си.

Вторият по важност човек на "Хамас" бе убит, въпреки че се намираше в Ливан, където отговаряше за координацията на връзките между "Хамас" и ливанското шиитско движение "Хизбула", което разполага с подкрепата на Иран. Израелски и американски служители по въпросите на националната сигурност смятат, че Ал Арури е участвал във финансирането и обучението на терористите от "Хамас", извършили нападенията на 7 октомври.

Освен това фактът, че Израел изглежда готов да разшири кампанията си в съседни държави, подсказва, че израелските служители в сферата на сигурността са решени да ликвидират лидерите на "Хамас", където и да се намират те. Посланието, което Израел изпраща, изглежда "повтаря предупреждението, отправено от бившия американски президент Роналд Рейгън към предишното поколение палестински терористи: можете да бягате, но не можете да се скриете", отбелязва британското издание.

Въпреки че Силите за отбрана на Израел благоразумно поставиха частите си в Северен Израел в състояние на повишена готовност, страшните заплахи на "Хизбула" и нейните съюзници вероятно са само блъфиране. Както "Хизбула", така и нейните ирански съюзници отправиха подобни предупреждения през последните месеци, но те не доведоха до нищо, тъй като те нямат интерес от пряка конфронтация с Израел. На среща с лидер на "Хамас" Исмаил Хания през ноември върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей даде да се разбере, че Техеран няма намерение да воюва с Израел и се оплака, че палестинското движение не е предупредило Иран за плановете си за атака срещу еврейската държава. "Хизбула" изглежда също не иска голяма конфронтация с Израел, като с право се опасява, че обширната ѝ военна инфраструктура в Южен Ливан би понесла същата съдба като тази на "Хамас" в Газа.

Единствените значими действия, предприети от ирански съюзници в подкрепа на "Хамас", бяха нападенията срещу кораби от йеменските хуси, които обаче са възпирани от присъствието на западни бойни кораби в региона.

Убийството на лидер на "Хамас" в Ливан изглежда показва промяна в израелския подход към войната, пише в. "Вашингтон пост", като се позовава на бившия заместник-съветник по въпросите на националната сигурност на Израел Чък Фрейлих.

"Мисля, че преминаваме към нов режим, нещо по-близко до това, което САЩ подкрепяха от самото начало", каза още той.

В същото време в Израел се активизираха политическите дебати, отбелязва американското издание, като напомня, че в понеделник Върховният съд на Израел отмени ключови части от съдебната реформа на Бенямин Нетаняху. Провеждат се и нови антиправителствени протести, които бяха спрели след 7 октомври: в събота протестиращи в Тел Авив и Йерусалим скандираха за провеждане на нови избори, на фона на натрупано недоволство от Нетаняху, който е обвиняван и за това, че не е успял да предотврати нападението на "Хамас".

Политическият съперник на Нетаняху Бени Ганц е заявявал, че политиката и разследванията на провалите от 7 октомври трябва да изчакат, докато военната ситуация се стабилизира. На фона на изтеглянето на част от израелските войски от Газа, политическите наблюдатели следят внимателно за всеки знак, че той може да е готов да направи своя ход, отбелязва американското издание.

Ганц би могъл да предизвика нови избори, като убеди петима членове на коалицията, много от които са критикували Нетаняху, да се присъединят към вот на недоверие.

Евентуален втори фронт с "Хизбула" обаче би променил всичко, посочва Гаил Талшир, експертка по политически науки от Еврейския университет, цитирана от в. "Вашингтон пост".


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бен Гурион

    22 11 Отговор
    МОСАД не прощава.

    Коментиран от #18

  • 2 Омръзна

    18 5 Отговор
    всичко това на човечеството ! До кога ще занимават света с войни , убийства и безумия ?

    Коментиран от #4, #15

  • 3 САЩ

    22 12 Отговор
    Браво никаква милост към терористите

    Коментиран от #13

  • 4 УКРАЙНА🇺🇦

    16 13 Отговор

    До коментар #2 от "Омръзна":

    Докато Путлер е жив

    Коментиран от #9

  • 5 Шваба

    18 11 Отговор
    Погнат,ли те еврейте,направо си изкопай гроб.
  • 6 Който търси,

    19 9 Отговор
    намира, а с повече постоянство даже ще ги унищожи... Хвала...
  • 7 Адския огън ги засрещнал

    17 4 Отговор
    Десет парчета от хутите станали мъченици
    Генерала им ги поздрави за избора
  • 8 Гоите

    7 10 Отговор
    ще избиват на ред, после ще обявят някои от труповете за терористи и великата победа обявена. Само че война срещу мотивиран народ трудно се печели, а и ако се спечели, едва ли има печалба.
  • 9 Дедо

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "УКРАЙНА🇺🇦":

    И до като на баба ти шушоня спре да мииши!
  • 10 Някой

    9 15 Отговор
    А когато арабите почнат да търсят живи или мъртви сегашните израелски военопрестъпници, ще почне рев по медиите, че това е тероризъм, антисемитизъм и т.н.
    Двойния стандарт е в действие и е ясно видим. Но за първи път взе да се говори открито за това.
  • 11 Тапаци

    7 13 Отговор
    Хамас е целия палестински народ.Щели да ги издирят.
  • 12 дон

    8 12 Отговор
    А нещо за десетките хиляди цивилни които ще избият и се избити до момента?
  • 13 Ха ха ха ха

    3 13 Отговор

    До коментар #3 от "САЩ":

    Което означава никаква милост за фащ и исраел, защото те са най - големите терористи.
  • 14 Точно така

    8 2 Отговор
    Мосад ще ги намери

    Коментиран от #17

  • 15 Докато

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Омръзна":

    Докато има терористи
  • 16 ДизелЪъ

    7 7 Отговор
    Хора не виждате ли, че най-големите терористи са САЩ и техните съюзници. За последните 50 години тези хора са виновни за смъртта на милиони невинни. Защо не виждате двойните стандарти? Защо когато във войната между Русия и Украина, при над 500 000 военни жертви общо от двете страни, има само 9000 цивилни? Защо когато Израел воюва има 30000 цивилни жертви и 1000-2000 военни от двете страни общо ? Защо руснаците на 2-рия ден ги обявиха за военнопрестъпници, а сега при положение, че света ясно вижда ужасните и отвратителни престъпления на Израел, никой не гъква? Хората им омръзнаха двойните стандарти поддържани от колективния запад и рано или късно света ще ги отхвърли.
  • 17 Петкан

    2 4 Отговор

    До коментар #14 от "Точно така":

    Мосад и да ги изчисти други ще се появят ..това е идеология а на личности ..20 хиляди са убити ..те имат по 100 роднини и ето ти 2 милиона жадуващи за мъст плюс 2 милиарда мюсюлмани
  • 18 Ционист-

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бен Гурион":

    Те докато ги издирят, мюслетата ще спретнат ново нападение

    Коментиран от #20

  • 19 Харон

    1 0 Отговор
    Представям си когато почнат да летят тези хамалски гадове от прозорците, балконите на Бурдж Халифа....-)))))
  • 20 Харон

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Ционист-":

    Или развъдят ново поколение терористи...