Отидете към основна версия

1 566 6

Нови арести в Иран след терористичното нападение в сряда

  • иран-
  • арести-
  • нападение

Отговорност за нападението пое "Ислямска държава" (ИДИЛ)

Снимкa: БГНЕС

Иран съобщава за нови арести след терористичното нападение в сряда, предаде News.bg.

Общо 32 души са били арестувани във връзка с двойния самоубийствен атентат по-рано тази седмица, съобщи Държавната информационна агенция IRNA в неделя, позовавайки се на главния прокурор в провинция Керман.

Агенцията се позовава на телевизионно участие на прокурора и не дава подробности точно кога са осъществени арестите. Става ясно, че през последните месеци вече са арестувани общо 23 заподозрени членове на ИДИЛ. В петък беше съобщено за няколко ареста, но не беше уточнен брой, нито бяха дадени подробности.

Посочва се обаче, че двама души, свързани с ИДИЛ и подготвящи самоубийствена атака, са били идентифицирани преди извършването на нападението по време на възпоменателната церемония.

Освен това в различни провинции са открити повече от 60 бомби.

При нападението в сряда двама терористи самоубийци убиха повече от 90 души и раниха 280 други. Нападението беше насочено към траурно събитие по повод годишнината от смъртта на генерал Солеймани в родния му град. Солеймани беше смятан за най-влиятелната фигура в Иран след върховния лидер аятолах Али Хаменей.

Отговорност за нападението пое "Ислямска държава" (ИДИЛ).

Сунитската "Ислямска държава" смята преобладаващото шиитско мнозинство в Иран за отстъпническо от исляма.

Самоубийствената атака бе най-тежката от десетилетия в Иран. Президентът на Иран и главнокомандващ Корпуса на гвардейците на ислямската революция се заклеха да отмъстят за жертвите на атентата.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.

Свързани новини