Last news in Fakti

7 Януари, 2024 16:10 1 556 6

Нови арести в Иран след терористичното нападение в сряда

  • иран-
  • арести-
  • нападение

Отговорност за нападението пое "Ислямска държава" (ИДИЛ)

Нови арести в Иран след терористичното нападение в сряда - 1
Снимкa: БГНЕС

Иран съобщава за нови арести след терористичното нападение в сряда, предаде News.bg.

Общо 32 души са били арестувани във връзка с двойния самоубийствен атентат по-рано тази седмица, съобщи Държавната информационна агенция IRNA в неделя, позовавайки се на главния прокурор в провинция Керман.

Агенцията се позовава на телевизионно участие на прокурора и не дава подробности точно кога са осъществени арестите. Става ясно, че през последните месеци вече са арестувани общо 23 заподозрени членове на ИДИЛ. В петък беше съобщено за няколко ареста, но не беше уточнен брой, нито бяха дадени подробности.

Посочва се обаче, че двама души, свързани с ИДИЛ и подготвящи самоубийствена атака, са били идентифицирани преди извършването на нападението по време на възпоменателната церемония.

Освен това в различни провинции са открити повече от 60 бомби.

При нападението в сряда двама терористи самоубийци убиха повече от 90 души и раниха 280 други. Нападението беше насочено към траурно събитие по повод годишнината от смъртта на генерал Солеймани в родния му град. Солеймани беше смятан за най-влиятелната фигура в Иран след върховния лидер аятолах Али Хаменей.

Отговорност за нападението пое "Ислямска държава" (ИДИЛ).

Сунитската "Ислямска държава" смята преобладаващото шиитско мнозинство в Иран за отстъпническо от исляма.

Самоубийствената атака бе най-тежката от десетилетия в Иран. Президентът на Иран и главнокомандващ Корпуса на гвардейците на ислямската революция се заклеха да отмъстят за жертвите на атентата.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калпазанин

    9 3 Отговор
    Саудитите и персите си отвориха посолствата и започнаха да вървят в една посока и хоп, терористичен акт от ислямска държава, и кой създаде ислямска държава да познаем, някой пак се опитва да ги скара защо ли я пак да помислим 🤔🤔🤔🤔. Като ви казвам че където стъпи ингилизки крак и рибите започвали да се бият никой не вярва

    Коментиран от #6

  • 2 Луд умора нема

    1 1 Отговор
    Търсим ислямисти камикадзета за попълване на редовете на идил, единствено условие е да имат банкови сметки в иззрел или в сащт. А между другото памперсите са от организацията. сега по сериозно защо като се чистят хора неудобни на гореупоменатите държави, игил поема тяхната вина тия топки нямат ли нали са господарите на света и после ние нахлуваме за да чистим игил те са терористична организация, по тая логика като работят за вас ВИЕ какви сте?.
  • 3 Урюрвкос

    2 1 Отговор
    съвпадение и то в момент когато чрез посредника Китай Израел и Иран си протягат ръка а виновна била ИД. Касем Сулеймани беше убит по лична заповед на Доналд Тръмп, тоест съюза между тези два заклети врага пречи не на ИД. Преди това пак Китай помогна Емиратите да си стиснат ръцете със Сирия и дори я върнаха в арабската лига.
  • 4 pyzслямски .индили

    1 0 Отговор
    кво скимтите изпод миндера ☺️
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    0 0 Отговор
    Ще има и вати задържани, нищо, че уж са ортаци, те бълват световния терор❗❗
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Калпазанин":

    Отговора е ясен, алкохолната рушлямия и султанчето й с токчетата❗❗