Отидете към основна версия

32 246 166

Канцлерът предупреди: Увеличете военната помощ за Киев, само германските оръжия не са достатъчни

  • германия-
  • украйна-
  • олаф шолц-
  • нато-
  • володимир зеленски

Германското правителство съобщава, че през 2023 г. страната е отделила 5,4 милиарда евро за военна подкрепа на Украйна, а през следващите години обемът на помощта трябва да възлезе на 10,5 милиарда евро

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германският канцлер Олаф Шолц призова страните от Европейския съюз да засилят военната подкрепа за Украйна и заяви, че усилията, положени само от Германия, няма да бъдат достатъчни, цитира думите му Би Би Си.

По време на съвместна пресконференция с новия премиер на Люксембург Люк Фриден, Шолц отбеляза, че страните от ЕС не изпращат достатъчно оръжия на Киев.

"Колкото и значителен да е приносът на Германия, той няма да е достатъчен, за да гарантира сигурността на Украйна в дългосрочен план. Затова призовавам нашите съюзници в ЕС да увеличат усилията си спрямо Украйна. Планираните доставки на оръжие за Украйна от повечето страни-членки на ЕС са недостатъчни," заяви Шолц на пресконференцията.

Германското правителство съобщава, че през 2023 г. страната е отделила 5,4 милиарда евро за военна подкрепа на Украйна, а през следващите години обемът на помощта трябва да възлезе на 10,5 милиарда евро. 8 милиарда от тази сума ще пристигнат през 2024 г., информира Ройтерс.

Германия също изпрати на Киев танкове Leopard-2, бронирани машини Marder, артилерийски снаряди и няколко системи за противовъздушна отбрана, включително IRIS-T, Patriot и Skynex.

Припомняме, че в началото на пълномащабното нахлуване правителството на Шолц беше от най-скептичните в осигуряването на мощни и модерни оръжия на Украйна, опасявайки се от реакцията на Русия и възможността за ескалация на конфликта извън границите на Украйна.

Германия и сега отказва да изпрати на Киев далекобойните ракети "Таурус", тъй като се опасява, че Украйна може да използва тези ракети за атаки срещу руски територии - червена линия, която подчертават и други западни държави, изпращащи военна помощ за Украйна, включително и САЩ.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 95 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: