Отидете към основна версия

1 543 22

Пекин: Отношенията ни с Вашингтон вече са стабилни

  • сащ-
  • китай-
  • джо байдън-
  • си дзинпин-
  • ван и

Тази седмица предстоят избори на самоуправляващия се остров Тайван, който е ключова точка на напрежение между САЩ и Китай

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министърът на външните работи на Китай Ван И заяви във вторник, че отношенията със САЩ са се "стабилизирали" през миналата година, тъй като двете сили се стремят да поставят връзките си на по-стабилна основа през 2024 г. Това коментира АФП.

През последните години Пекин и Вашингтон се сблъскаха с проблеми от технологичен и търговски характер до правата на човека, както и с напрежението около Тайван и конкурентните претенции в Южнокитайско море.

В опит да намали някои от най-сериозните напрежения от десетилетия насам президентът Джо Байдън се срещна с китайския си колега Си Дзинпин в Сан Франциско през ноември за разговори, които и двете страни определиха като успешни.

Във вторник, говорейки в богатата държавна къща за гости "Дяоютай" в Пекин, китайският първи дипломат Ван И призна, че отношенията са "срещнали сериозни трудности в началото на миналата година".

Дипломатът ветеран заяви, че Пекин "изрази тържествената си позиция, изисквайки от Съединените щати да променят погрешното си разбиране за Китай и да се върнат към рационална и прагматична политика за Китай".

"След упорита работа двете страни преструктурираха комуникацията и диалога, а двустранните отношения спряха да се влошават и се стабилизираха", добави Ван И.

Но розовата оценка на Ван И опровергава продължаващите ключови източници на напрежение между двете сили.

Тази седмица предстоят избори на самоуправляващия се остров Тайван, който е ключова точка на напрежение между САЩ и Китай.

Пекин твърди, че Тайван е част от неговата територия и не изключва възможността да го завладее със сила, докато Съединените щати са основният поддръжник на сигурността на Тайван и предупреждават Китай да не действа агресивно спрямо Тайпе.

Двете страни се сблъскаха и заради все по-настъпателната политика на Китай в Южнокитайско море, за което той претендира почти изцяло, въпреки решението на международния трибунал, че твърденията му нямат правно основание.

Във вторник Ван И подчерта, че Байдън е обещал на Си, че САЩ "не подкрепят независимостта на Тайван" по време на срещата им миналата година.

Той също така определи Китай като "отговорна" сила, която "винаги се е придържала към справедливостта и е отстоявала честността", както и "решително се противопоставя на хегемонизма и политиката на силата".

"Светът днес в никакъв случай не е мирен, а използването на силата за сплашване е изключително вредно", предупреди Ван И.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания