Отидете към основна версия

3 387 37

САЩ продават противотанкови ракети „Джавелин“ за армията на Косово! В Белград са силно притеснени

  • сърбия-
  • косово-
  • джавелин-
  • ракети-
  • александър вучич

Напрежението между Сърбия и нейната бивша провинция продължава, откакто Прищина се отдели едностранно през 2008 година

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Сърбия Александър Вучич се срещна днес с посланика на САЩ в Белград Кристофър Хил, пред когото изрази разочарованието си, че САЩ са приели молбата на Косово за купуване на противотанкови ракети „Джавелин“ (Javеlin), съобщават сръбските медии, цитирани от БТА.

За нас от най-голямо значение е да не бъде нарушен мирът и стабилността и Сърбия ще продължава да се отнася отговорно и да допринася за стабилността на Балканите. Тази информация е голямо разочарование за Сърбия, но нашата страна, заедно със САЩ, ще работи върху запазването на сръбско-американските отношения, пише в съобщение на сръбското президентство, цитирано от Танюг.

Напрежението между Сърбия и нейната бивша провинция продължава, откакто Косово се отдели едностранно през 2008 г.

След срещата Вучич написа в Инстаграм, че е провел открит разговор с посланик Кристофър Хил за по-нататъшното подобряване на сръбско-американските политически и икономически отношения, съобщи вестник "Вечерне новости".

"Обсъдихме и международната позиция на Сърбия, ситуацията в Косово и Метохия и продължаването на диалога с Прищина, както и актуални геополитически събития", заяви Вучич. "Потвърдихме нашия ангажимент за поддържане на мира и стабилността в региона и укрепване на приятелството и сътрудничеството между Сърбия и САЩ", каза сръбският президент.

"Вечерне новости" припомня, че вчера сръбският президент се срещна и с посланика на Русия в Сърбия Александър Боцан Харченко.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: