Last news in Fakti

5 Февруари, 2024 13:13 44 942 51

Високо напрежение на Балканите! Сърбия иска извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН

  • косово-
  • сърбия-
  • александър вучич-
  • албин курти-
  • кейфор

За да се състои това заседание, на Белград е необходима подкрепата на девет от общо петнадесет членки на Съвета за сигурност на ООН, при положение че само пет държави в този орган не признават независимостта на Косово

Високо напрежение на Балканите! Сърбия иска извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сърбия днес ще стартира процедура за извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на Косово, съобщава белградският вестник "Блиц", цитиран от БТА.

В Ню Йорк Сърбия официално ще поиска извънредно, спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН поради ескалацията на ситуацията и застрашената сигурност на сърбите в Косово. За да се състои това заседание, на Сърбия е необходима подкрепата на девет от общо петнадесет членки на Съвета за сигурност на ООН, при положение че само пет държави в този орган не признават независимостта на Косово. Независимо от това анализатори смятат, че искането на Сърбия ще бъде легитимно и оправдано и че има 50 на 50 шанс заседанието да се състои, тъй като това може да бъде допълнителен механизъм за натиск от Запада върху косовския премиер Албин Курти, коментира белградският вестник "Блиц".

Днес Сърбия ще изпрати писмо до всички представители на страните-членки на ЕС и институциите на ЕС и до президентите и премиерите на страните-членки на Съвета за сигурност на ООН, включително Русия и Китай, в което ще посочи актове на нарушаване на международните правни норми и какво Сърбия иска от международната общност. Според съобщенията това писмо ще бъде подписано от сръбския президент Александър Вучич.

В същото време мисията на Сърбия в Ню Йорк ще започне процедура за насрочване на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН за Косово.

През февруари председателството на Съвета за сигурност на ООН е на Гвиана, която призна Косово, но това не е от решаващо значение, отбелязва белградският в."Блиц"

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че вярва, че "сега дори тези, които са признали независимостта на Косово, ще гласуват за провеждането на това заседание", тъй като е убеден, че "добре разбират последствията от престъпното решение на Албин Курти да отмени платежните трансакции (в динари) със Сърбия".

Дипломатът Зоран Миливоевич заяви пред "Блиц", че председателят на Съвета за сигурност на ООН е длъжен да подложи на гласуване искането на Сърбия за извънредно заседание. Зоран Миливоевич заяви, че шансовете за извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН за Косово не са много големи. Нужни са девет от 15 гласа, за да може дебатът за Косово да влезе в дневния ред на Съвета за сигурност на ООН, но въпросът е дали това ще се случи, тъй като отношенията между членовете на Съвета за сигурност на ООН, които признават и не признават Косово, са неблагоприятни за нас. Независимо от това мисля, че шансовете са 50-50 процента, отбеляза Миливоевич.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    87 45 Отговор
    СЪРБИТЕ са най-големият враг на БГ-Кемал Ататюрк

    Коментиран от #12

  • 2 Тея руски noдлoгu

    74 117 Отговор
    Нямат право да искат нищо от никого.
    Който поддържа терористи е терорист!

    Коментиран от #14, #33, #43

  • 3 И там

    101 5 Отговор
    се готви нещо !
  • 4 ИНЖ1

    84 45 Отговор
    След като "тридневната СВО" се провали, сега ще ръчкат Сърбия и Косово.
  • 5 българка

    103 19 Отговор
    Сърбите не знаят нашата поговорка "Не прави на другите това, което не искаш да ти направят на тебе" .

    Коментиран от #20

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Демократ

    71 107 Отговор
    Кой създава винаги напрежение в конфликтни зони и не разрешава да има решение на жизненоважни проблеми- Русия. Това тя прави на Балканите от 150 години. Кремъл нарежда на Вучич какво да прави. Вучич е началника на пропагандата на Милошевич, който не доживя да чуе присъдата си за геноцида над мюсюлманите в бивша Югославия, но сина му си живее охолно в Русия. Русия е сборището на бивши и настоящи терористи.

    Коментиран от #11, #47, #49

  • 10 СмЕх

    94 18 Отговор
    Като гледам коментарите стигам до извода, че има много ваксинирани,които не са стигали по-далеч от София...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Факт

    14 115 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Австро-унгария насъсква сърбите с/у България.Ататюрк е с български корени.Великата крепост Одрин и превзета от сърби ,не от българи.Вдяваш ли ! Нашите са се крили зад гърба на сърбите.

    Коментиран от #16, #18, #31

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Атлантист-

    86 34 Отговор

    До коментар #2 от "Тея руски noдлoгu":

    Атлантистите ронят крокодилски сълзи за мюсюлманите, когато става дума за бивша Югославия, но са плътно зад правото на Израел "да се защитава" при геноцида в Газа. Атлантическо лицемерие
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ще има и още

    92 9 Отговор

    До коментар #12 от "Факт":

    Крепостта си е превзета на щурм от българите. Сърбите оказват съществена помощ чрез тежката си артилерия, щурмът си е български......
  • 17 Перо

    58 15 Отговор
    На времето ЦРУ разработи програма за бунт и граждански безредици в районите с турско, етническо население и подготовка за нахлуване в БГ с откъсване на Източна България, но изпреварващите действия с покръстването ги изпревари! Същата програма с местното етническо население се разигра в Косово и там успя! Сега вече е късно сърбите да ритат! УДБ-а загуби на времето, сага имаме само последствия! Подобно на ФСБ и Украйна! Кьорав карти не играе!

    Коментиран от #46

  • 18 Анджо

    68 12 Отговор

    До коментар #12 от "Факт":

    Каде го прочете това нещо.нали Българите щеха да ги унищожът ако не бяха румънците . Ти си като съвременните професори, преподават Българска история само с 10 % истина. Два пъти сърбите правят мръсотия на Българите и затова всяко пропадане на сърбите ми е безразлично.

    Коментиран от #27

  • 19 Анджо

    66 27 Отговор

    До коментар #11 от "Смех":

    Натиснах плюс и за това ще напиша, че е напълно прав в коментара номер 9 тия проклети руснаци и Българските комунисти и сръбските направиха тази проклетия на балканите. Затова не ми е жал за сърбите каквото и да им се случи. Гледам да не правя коментари и да се радвам на болежките на другите, но сърбите на балканите са правили най много мръсотия. Това са циганите на славяните.

    Коментиран от #21

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 АбеБезмозъчно

    17 39 Отговор

    До коментар #19 от "Анджо":

    А ти трябва да си циганина на циганите

    Коментиран от #28

  • 22 "От как се е зора зазорила

    83 15 Отговор
    мила моя майнольо .." (от "пръкването" си, като
    държава) Сърбия е най-големия душманин на България на Балканите!!!!! И сега вместо да търсят добросъседство велико сръбските шовинисти сеят омраза към България!!!!Вижте речта на Вучич преди няколко дни в Македония!!!!Преди два три месеца в Белград направиха изложба за зверствата на българите през втората световна война, вижте отношението им към българското малцинство в западните покрайнини, ....!!!! Та никакво съжаление!!!На тях историята им връща това което причиниха на България и през междусъюзническата война и след първата световна война!!!

    Коментиран от #25

  • 23 Проктолог народен

    16 33 Отговор

    До коментар #13 от "Демократ":

    А Продажните фашисти имате една гънка отзад която сте я отдали за
    фрикционни ласки на белия ви вожд с памперса
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Каква изненада

    44 41 Отговор

    До коментар #22 от ""От как се е зора зазорила":

    Българския фашизъм никой не го обича, освен родните фашисти реваншисти- евроатлантици

    Коментиран от #40

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ще има и още

    48 6 Отговор

    До коментар #18 от "Анджо":

    Не трябва да ти е съвсем безразлично сръбското пропадане.
    Всеки пропаднал търси реванш в друга посока. Конкретно за Сърбия посоките на реванш са две - РСМ и България.
    Историческият късмет поне досега винаги и работил на тяхна страна в ущърб на нас българите, независимо дали са го заслужили или не.
    Днес сме членове на разни икономически и военни съюзи, утре - се не знае. Зависи и от войната на север от нас. И според това как приключат нещата там, "земетръсните" вълни могат да съборят доста неща и тук, неща които сме приели за даденост но не са даденост !!
    За това добре е да сме нащрек спрямо сръбските пируети, уви обаче като гледам нащрек сме само разни дървени философи тук в мрежата, а тези от които наистина зависи май май се уреждат с имоти в странство и при необходимост - палят камшика, пък ние тук да се оправяме....

    Коментиран от #29

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Анджо

    37 12 Отговор

    До коментар #27 от "ще има и още":

    Съгласен!!!но сърбите от както започнаха да слушат руснаците и те се помислиха за велики. Българите ги създават като държава; но преди това е било сръбска област , но Българските историци мълчът.
    Аз не съм им превърженик, защото винаги само лаят и то на висок тон. 2 ти.ни забиват а може и повече , нож в гърба.
  • 30 Анджо

    32 5 Отговор
    И при САМУИЛ ни предават на Василий.

    Коментиран от #45

  • 31 Българин

    41 7 Отговор

    До коментар #12 от "Факт":

    Аха, толкова добра войска са сърбите, че когато вероломно ни нападат в гръб край Сливница ги спира обикновено опълчение, а после армията прави марш на скок непознат в историята, попилява ги и крал Милан подписва унизителна капитулация.
  • 32 На Дедо

    28 10 Отговор
    А нашите продажници , да се научат от Сърбите. И да направят същото с Македония.
  • 33 Чичи

    8 11 Отговор

    До коментар #2 от "Тея руски noдлoгu":

    А ти определено си идиоткравелайно
  • 34 Др МИХАИЛ НИКОЛОВ МИКОВ

    34 19 Отговор
    КОСОВО Е КРИМИНАЛНА ДЪРЖАВА КОНСТРУИРАНА ОТ КЛИНТЪН В ПРОТИВОРЕЧИЕ НА ВСИЧКИ МЕЖДУНАРОДНИ ПРАВИЛА-ЧРЕЗ КОСОВО ЪМЕРИКА СЪЗДАВА НАПРЕЖЕНИЕ НА БАЛКАНИТЕ КОГАТО И Е НЕОБХОДИМО🧟‍♀️👿2984
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Задунаец

    19 10 Отговор
    Сръбете са нечисто племе. Винаги са ни цакали. Ето и сега - ние се напъваме, даваме всичко от.себе си за да станем Задунайская губерния, а те пак пред нас! Взеха ни реда, измъкнаха ни инициативата под носа и вече са фаворити за Задунайская. Ние изоставаме, а толкова се борихме! Сега само ще подсмърчаме и ще гледаме как текат реки от мед и масло в Београд, а сръбското дуче стой от дясно на Напалеончик и ни се надсмива!
  • 38 Винаги

    16 0 Отговор
    са се търсили територии за войни. Оръжието трябва да се харчи.
  • 39 На върбе

    18 4 Отговор
    Всяка държава има правото да си решава и да взима решения Вучич да си гледа губернията
  • 40 Нерон

    20 18 Отговор

    До коментар #25 от "Каква изненада":

    В едно си прав има нужда от реваншизъм. Не знам къде намери български фашисти, след като дори на 09.09.44 не ги е имало у нас. Фашизъмът си остава като идеология в Италия. Дори национал-социалистите на Хитлер не взимат почти нищо от тая идеология. Комунистите по света имат нужда от някакъв враг за да съществуват и измислят фашизмът и фашистите в днешно време. Прочети какви глупости пишеш. А сега прочети какви ги ръси наследника на Адолф Шикългрубер - Путин. Не напразно го нарекоха Пухлер - кръстоска от Путин и Хитлер. Приказвате и пишете едно и също.

    Коментиран от #50

  • 41 Тагарев

    3 14 Отговор
    Ха дано и в софия паднат малко заблудени бомбички тоя път
  • 42 хххх

    11 3 Отговор
    Тези ще се бият ли или ще се гледат....... поне украинците и руснаците са корави хора! Тези правят нас-балканците да изглеждаме за смях!
  • 43 Патриот

    22 11 Отговор

    До коментар #2 от "Тея руски noдлoгu":

    Най-големия терорист на света са САЩ.Ако не си го разбрал,значи много ти е малък умствения багаж.Всеки Боби ден ден,някъде по света,те нанасят удари,под предлога,че там са терористи.Как пък всички по света са терористи,а те са света вода не напита.Докато съществуват тези англо саксонски идиоти,за света няма да има мир,и спокойствие.
  • 44 Мдааа

    9 9 Отговор
    Целта на Путин е война на Балканите.
  • 45 Бай Ху (By Who)

    1 1 Отговор

    До коментар #30 от "Анджо":

    На Банго Василий са ни предали господине.
  • 46 Абе

    10 3 Отговор

    До коментар #17 от "Перо":

    Чакайте само да видите какви са съвременните планове на цру за България. Само че сега няма кой да реагира изпреварващо, има само платени слуги.
  • 47 Бай Ху (By Who)

    13 2 Отговор

    До коментар #9 от "Демократ":

    Не Русия създаде Косово господине.

    Коментиран от #48

  • 48 Перо

    10 1 Отговор

    До коментар #47 от "Бай Ху (By Who)":

    Имаше тренировка в Кипър през 1974 г., която не можа да се реализира в БГ, и някои страни от бившия СССР, но мероприятието се извърши успешно в Косово! Етническата карта е любим метод на ционизма и върши работа в много страни с многонационално население!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Верно ли

    1 2 Отговор
    Мръсните кравабойс ще подпалят и на запад от нас война. И стига сте плюли сърбите, мало.мници! Балканците трябва да сме обединени в тази глобална криза, а не да се чепкаме, докато частното краварско ВПК потрива ръчички!
Новини по държави: