Last news in Fakti

9 Февруари, 2024 17:10 1 421 5

Спешна среща! Александър Вучич и Албин Курти участваха в извънредно заседание на Съвета за сигурност

  • александър вучич-
  • албин курти-
  • косово-
  • сърбия-
  • кейфор

Заседанието се проведе снощи по молба на Белград, според който сигурността на сърбите в Косово е застрашена

Спешна среща! Александър Вучич и Албин Курти участваха в извънредно заседание на Съвета за сигурност  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сръбският президент Александър Вучич каза днес, че извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на ситуацията в Косово, е малка, но значима победа за Сърбия, тъй като страната е имала възможност да представи аргументите си, предаде Танюг, цитирана от БТА.

Заседанието се проведе снощи по молба на Сърбия, според която сигурността на сърбите в Косово е застрашена. Поводът е решението на Централната банка на Косово да обяви еврото за единствена валута за парични трансакции на територията си и така да забрани употребата на сръбски динари, които се използват основно от сръбското малцинство в северната част на страната. Сърбия и косовските сърби не признават обявената през 2008 г. независимост на Косово и повечето сърби получават заплати, пенсии, социални помощи и други плащания в сръбски динари.

„Получихме открито заседание, на което можеха да се чуят нашите аргументи, които не бяха без реално съдържание, които не бяха без факти и които много хора преди не искаха да чуят“, коментира Вучич след заседанието, като допълни, че до този момент САЩ са чували най-вече аргументите на Косово, но не и на Сърбия.

Той подчерта, че за него е важно сръбският народ в Косово да знае, че Сърбия ще се бори за него.

Тази седмица косовските власти не позволиха доставка на сръбски динари от Сърбия, предназначени за изплащане на заплати, пенсии, социални помощи и други средства за косовските сърби.

Сръбският премиер Ана Бърнабич, която присъства на заседанието, каза, че президентът Вучич е повторил пет пъти, че (премиерът на Косово - бел. ред.) "Курти преднамерено и системно създава непоносими условия за живот на сърбите в Косово и единствената му цел е да прочисти територията от сърбите".

"Вижда се, че Вучич представи случая така, че Курти да бъде обвинен за престъпление срещу човечеството“, отбеляза Ана Бърнабич, цитирана от Танюг.

Косовският премиер също участва в заседанието и посочи, че с въвеждането на еврото Прищина не пречи на Белград да помага на косовските сърби.

„Ще направим всичко, за да могат косовските сърби да продължат да получават помощи от властите в Сърбия. Ангажирани сме с въвеждането на най-добрите начини за продължаване на тези трансакции“, отбеляза Курти и допълни, че Централната банка на Косово е предложила на Народната банка на Сърбия да се въведе преходен период, в който гражданите „ще бъдат информирани, вместо да бъдат наказвани“.

Той призова сръбския президент да подпише споразумението за нормализация на отношенията, което бе прието и от двете страни миналата година, и така да „покаже ангажираност с добросъседските отношения“.

Сред предвижданията на споразумението Косово трябва да представи план за създаване на Съюз на сръбските общини, даващ относителна автономия на сръбското малцинство в Северно Косово. Сърбия следва да не блокира кандидатурите на Косово за членство в международни организации.

Европейският съюз и САЩ многократно призоваха Косово да въведе преходен период за употреба на сръбския динар на територията на страната. Снощи американската посланичка в ООН Линда Томас-Грийнфийлд призова решението да се отложи, докато не се намери задоволителен начин за решаването на спора в съответствие с европейските стандарти.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хххх

    7 2 Отговор
    Курти, набий му един шамар на това мекотелче и да се свършва...
  • 2 Албанец ама реалиста моля

    5 3 Отговор
    Никой нищо не спира, само че на някои"вучич"
    Сигурно му пречи да се знае колко и каде отиват тези динари.замислите отчетоите на сърбия казват че испращат динари равни на 800 мил.Евро, а народа се гладува.
    На 21 век идва един микробус пълен със динари и казват че носим пари за пенсии и заплати.ОК никои не иска да спира пенсиите и заплатите на тези хора, но нека се испращат по банлов път ,както си е редът, и хората ще получават заслуженото, няма лошо нищо, а не да пълниш чували и кашони.
    Или пак шефа не иска да се знае колко динари испраща, маи това е вярното въф случая.

    Коментиран от #3

  • 3 Р.Шекеринска

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Албанец ама реалиста моля":

    Може ли да кажете дали треба да го очекуваме еврото и во Северна Македониа......

    Коментиран от #4

  • 4 Албанец ама реалиста моля

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "Р.Шекеринска":

    Разбирасе това ще стане когато се пресиединявате кам ЕУ.Няма нищо лошо
    да се въведе еврото и въф други страни,
    Единна валута ,по добре отколкото като сега
    не може евро требва македонски динари ...
  • 5 Големия српски пиедал

    0 1 Отговор
    се овгъзи отвсякъде