Отидете към основна версия

1 663 29

Ударите по военни цели на хусите са били самозащита, заяви Великобритания

  • великобритания-
  • сащ-
  • хуси-
  • военни цели-
  • самозащита

САЩ и Великобритания нанесоха удари от въздуха по море срещу военни цели на хусите в Йемен в отговор на нападенията на движението срещу кораби в Червено море

Снимка: БГНЕС

Ударите на САЩ и Великобритания срещу военни цели на хусите в Йемен са били ограничен акт на самозащита и Лондон не планира нови мисии, заяви в петък младшият министър на отбраната, цитирана от Ройтерс.

Двете държави нанесоха удари от въздуха и по море срещу военни цели на хусите в Йемен в отговор на нападенията на движението срещу кораби в Червено море от началото на войната между Израел и Хамас в Газа през октомври.

Министърът на британските въоръжени сили Джеймс Хийпи заяви, че ударите са пропорционален отговор и че правителството осъзнава необходимостта да се избегне ескалация в региона.

"Нашите действия и действията на американците снощи бяха в рамките на самозащита, за да се защитим от по-нататъшни нападения срещу нашите военни кораби, докато те се занимават със своята законна и разумна дейност", заяви Хийпи пред радио "Таймс".

"Разбира се, имаме пред вид необходимостта да се уверим, че това няма да доведе до ескалация в региона".

Запитан за евентуални следващи мисии в отделно интервю за Би Би Си, той каза: "Не са планирани такива и това е важен момент. Снощи беше ограничен, пропорционален и необходим отговор."

Забележките повтарят изявлението на президента на САЩ Джо Байдън, който заяви, че ударите са били "целенасочени" и че няма да се поколебае да предприеме по-нататъшни действия, ако е необходимо.

Русия разкритикува ударите, които според нея са довели до ескалация на напрежението в Близкия изток и са пренебрегнали международното право.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 20 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: