Отидете към основна версия

12 Януари, 2024 14:16, обновена 12 Януари, 2024 14:16 6 435 219

Изненадващо кратка реч на Путин, изобилстваща с лъжи

  • euvsdisinfo-
  • реч-
  • русия-
  • владимир путин-
  • война-
  • украйна-
  • руска пропаганда-
  • руски терористи-
  • лъжи-
  • путин-
  • цивилни жертви

За мнозина Новата година вещае надежда и успехи. Не и в Путинова Русия.

Снимка: EUvsDisinfo

Всеки нов ден – като предишния (Groundhog Day of Evil)

За повечето хора Новата година предвещава ново начало, надежда за по-добро, хубави планове и обещание за успех. В Путинова Русия нищо от това не важи.

Всеки път на 1 януари една и съща корумпирана репресивна система, лишена от морален компас, стоварва нови лъжи, трудности, съкрушени мечти, опустошение и безброй смъртни случаи. Всяка година е неразличима от предишната по отношение на човешките страдания и загуби.

Новогодишната реч на Путин

Новогодишното обръщение на Путин беше изненадващо кратко и изобилстваше с лъжи. Не прозвуча като речта на краля и едва ли някой ще се вдъхнови да прави кино адаптация по нея като популярния едноименен филм. Тонът на триумф, който Путин използва в речта си за Русия, която била „призвана за величие“, влиза всъщност в ярък контраст с действителността на терен.

Изглежда Федералната служба за безопасност (ФСБ), наследник на съветското КГБ, е била инструктирана да арестува хора, презапасяващи се с яйца, а във Воронежка област дори бе съобщено за опит за убийство на шеф на птицеферма.

В речта си Путин неколкократно говори за „героите на фронта, борещи се за истина и справедливост“ – с това се прокарва дезинформационният наратив, че Русия се бори за справедлива кауза в Украйна и „се защитава“ от външни заплахи и от западна агресия там. Макар и насочени предимно към вътрешната публика, тези заблуди формират основата на безсмисленото оправдание на Кремъл за руската военна агресия срещу Украйна и поредицата жестокости от 2014 г. насам.

Какво казва Путин: Трябва да вървим напред, да създаваме бъдещето.

Какво всъщност има предвид: Отправих империалистически поглед отвъд Украйна и ще продължа унищожаването.

Какво казва Путин: Гордеем се с общите ни постижения и се радваме на успехите.

Какво всъщност има предвид: Наслаждавам се на безсмислено насилие и убийства на невинни хора.

Какво казва Путин: Защита на националните интереси, нашата свобода и сигурност.

Какво всъщност има предвид: Русия ще продължи да се прави на жертва, за да оправдае агресията и военните си престъпления.

Какво казва Путин: Съдба на Родината.

Какво всъщност има предвид: Искам да възстановя Руската империя и ще избия всеки, който се изпречи на пътя ми.

Какво казва Путин: Борба за истина и справедливост.

Какво всъщност има предвид: Убиване на невинни по моя заповед, за да задоволя имперските си амбиции.

Какво казва Путин: Никога няма да отстъпим.

Какво всъщност има предвид: Наистина не ме интересува колко от вас ще използвам като пушечно месо.

Какво казва Путин: Ние сме една държава, едно голямо семейство.

Какво всъщност има предвид: Депортирам деца и цивилни, както пожелая, от незаконно анексираните територии.

Расте броят и на лъжите, и на жертвите

Както безброй пъти досега, руските власти не показват и най-слаб признак на разкаяние и продължават да отричат, че цивилни стават цел на атаките им в Украйна. През нощта на 28 срещу 29 декември 2023 г. Русия предприе масирани атаки с ракети и дронове срещу няколко украински града, убивайки и ранявайки десетки хора в цялата страна. Големи градове, включително Киев, Харков, Лвов, Одеса, Днепър и Запорожие бяха обект на атаките. До момента по данни на украинските власти има 29 убити само в Киев. Само два дни по-късно, на 31 декември 2023 г., нов залп от атаки удари Украйна. Най-малко 28 души бяха ранени при удари на руски ракети и дронове по жилищни сгради, хотели и медицински заведения в Харков.

Всяко отричане от страна на Русия, че нейните сили нанасят удари по цивилни и по гражданска инфраструктура, е очевидна лъжа.

EUvsDisinfo/ превод: Представителство на Европейската комисия в България

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 144 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания